• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prva slika Teslinog Hardware 3 Autopilota

Autor mondo.rs

Dosad u tajnosti čuvan maleni kompjuter Hardware 3 Autopilot je procurio u javnost i donosimo vam prvu sliku izbliza računara za autonomna vozila.

 Prva slika Teslinog Hardware 3 Autopilota Izvor: MONDO/Tesla

Među nama je prva slika dosad u tajnosti čuvanog Hardware 3 Autopilot računara za samovozeće automobile i druga vozila. Ranije ove godine kompanija Tesla je već objavila čip za ovakva vozila, tvrdeći da je to najbolji čip te vrste na svijetu.

Ipak, novi kompjuter je značajno unapređenje u odnosu na sav dosadašnji hardver Tesla kompanije do sada, pa Hardware 3 Autopilot ima mogućnost izuzetno brze obrade, do čak 144 triliona operacija u sekundi i procesira do 2.300 frejmova po sekundi. Povećanja broja obrađenih operacija u jedinici vremena je važan korak unaprijed, jer omogućava da autonomno vozilo obradi više stvari iz svoje okoline brže, kako bi u djeliću sekunde moglo da reaguje na pravi način.

Izvor: MONDO/Tesla

Ilon Mask je ovaj novi čip okarakterisao kao ključan segment budućih potpuno funkcionalnih i bezbjednih autonomnih vozila. Zanimljivo je da bi ovaj računar tj. računar u čipu, trebalo da bude upotrijebljen prvi put sljedeće godine, kad bude i zvanično spreman za premijeru, ali se on već nalazi u modelima Tesla automobila Model X, Model S i Model 3.

Ipak, iako se Hardware 3 Autopilot nalazi u pomenutim automobilima, niko do sada nije otvarao svoj automobil da bi ga i vidio, jer je skriven iza posebno pričvršćenih zaštitnih pregrada. To je prvi uradio tzv. Tesla haker (green), koji je na svom Twitter nalogu otkrio i kako izgleda Hardware 3 Autopilot.

Iako sa slike ne može da se “dešifruje“ mnogo toga (tu nam možda i vi možete pomoći, ako vidite nešto zanimljivo), vidi se razlika u odnosu na dosad zvanično objavljene slike ovog autopilota u odnosu na upravo otkriveni model.

Tesla program autonomnih vozila trebalo bi da startuje do kraja ove godine, piše Electrec.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS