• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Facebook će morati da posluša odluku EU suda!

Autor mondo.rs

EU je presudio da ne samo Facebook, nego i druge društvene mreže mogu da budu primorani da uklone sav uvredljiv sadržaj, svuda!

  Evropski sud pravde ocenio je u svojoj odluci od 3. oktobra da društvene mreže, kakva je Facebook, mogu biti primorane da uklone ili u celom svetu blokiraju pristup sadržaju, koji je sud neke zemlje EU proglasio klevetničkim ili uvredljivim, prenela je agencija AFP.

Ovo odluka, prokomentarisali su mnogi mediji, nije u skladu sa odlukom vezanom za kompaniju Google, za koju je jedan EU sud odlučio da “pravo na zaborav“ važi isključivo u okvirima EU i da nije potrebno da Google uklanja linkove tj. vidljivost istih i izvan EU tj. u celom svetu.

Vrhovni sud Austrije je od Evropskog suda pravde, u Luksemburgu, zatražio tumačenje direktive EU iz 2000. godine o elektronskoj trgovini, jer se jedna poslanica austrijskih Zelenih žalila da je drugi korisnik Facebook mreže vređa, a austrijski sud je tu njenu ocenu prihvatio.

Poslanica je tužila internet kompaniju i tražila da ukloni uvredljive komentare.

Na upit austrijskog Vrhovnog suda, Evropski sud je ocenio da sud jedne zemlje članice EU može da naloži kompaniji, koja čuva podatke, da ukloni sadržaj u kojem se ponavlja nešto što je ranije bilo proglašeno zabranjenim. 

Agencija AP tumači da je odluka Evropskog suda pravde poraz za Facebook, jer se povećava njegova odgovornost za sadržaj, koji objavljuju njegovi korisnici.

Pratite Mondo.ba na FacebookuInstagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS