• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Obratite pažnju, ako ih koristite: Edge, Chrome, Safari podlegli napadima

Autor mondo.rs

Hakovan je čak i Ubuntu, što znači da ne postoji neprobojan softver i zato vodite računa kako i gde koristite svoje programe i aplikacije.

 Obratite pažnju, ako ih koristite: Edge, Chrome, Safari podlegli napadima Izvor: MONDO portal

Čengdu, glavni grad provincije Sečuan, dom je jednog od najvećih hakerskih nadmetanja u Kini - Tianfu Cup (TFC).

U zamenu za novac i slavu, tokom dvodnevnog skupa, održane su 32 hakerske akcije, od kojih je 13 bilo uspešno.

Neke od njih, bile su usmerene protiv popularnih pregledača interneta, koje koriste stotine miliona korisnika svakog dana na telefonu ili računar.

Zaključak je očekivan - neprobojnost ne postoji. Microsoft Edge uspešno je hakovan tri puta. Mada, treba naglasiti da je na muke stavljena stara verzija, spravljena u EdgeHTML endžinu, od koje je kompanija već digla ruke i latila se Chromiuma.

No, ni Chrome, koji se već bazira na njemu nije ostao netaknut, pa su Google-ove barijere posustale u dva navrata. Safari, koji je zabeležio jedan proboj, zadesila je ista sudbina.

Pored pregledača interneta, softverski znalci okomili su se i na Office 365, Adobe PDF Reader, D-Link rutere i jedan Ubuntu.

Epilog je očekivan - neprobojnost ne postoji, baš kao što je SK već naglasio i to nam ukazuje na činjenicu da morate da vodite računa o tome kako koristite pregledač interneta, da putem njega delite što manje ličnih podataka, redovno ga ažurirate i isključite praćenje i kolačiće gde god je to moguće.

Iako ne služi na čast pojedinim programima, ovakva takmičenja su veoma korisna za razvojne timove softvera, koji na njima rade, jer etički hakeri u kontrolisanim uslovima, nude perspektivu iz ugla rezervisanog za zlonamernike.

Opera i Firefox nisu spominjani u objavi za medije, pa nema preciznih podataka o tome da li su uspešno hakovani ili nisu i da li su uopšte bili u “paketu“ namenjenom za hakovanje.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS