• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Omiljeni telefoni danas i pre 10 godina + oni, koji više ne postoje (FOTO)

Autor mondo.rs

Na izmaku još jedne decenije prisećamo se telefona, koji su bili hit krajem prve decenije ovog veka, a koje smo nosili i u Srbiji.

 Omiljeni telefoni danas i pre 10 godina + oni, koji više ne postoje (FOTO) Izvor: MONDO / Nokia

Napravili smo izbor 14 poznatih proizvođača telefona, čije smo popularne modele uporedili s kraja ove i prošle decenije ovog veka, a izabrali smo aktuelne top modele i one, koji su to bili 2009. godine.

Vodili smo se time da su odabrani proizvođači bili popularni i kod nas, u Srbiji ili i u regionu, kao i današnjim popularnim markama telefona kod nas i u okruženju.

Zanimljivo je kad shvatite da današnji TOP igrači, kakvi su Google, Xiaomi ili HONOR, pre 10 godina nisu ni postojali, a da su baš negde u to vreme svoje poslednje telefone napravili vrlo popularan Sagem i neki drugi tada poznati proizvođači.

Do kraja 2009. godine već su sa tržišta nestali Ericsson (godinama pre toga) i Siemens uređaji, koji su bili izuzetno popularni u Srbiji, ali nisu uspeli da se nametnu korisnicima usled sve jače konkurencije. Činjenica je i da je Siemens jedan od proizvođača, kojem nikad nije išlo dobro, bez obzira na to što je napravio neke od najboljih telefona, pa su do 2009. godine prestali da postoje i zajednice Benq-Siemens, Fujitsu-Siemens i Siemens, kao samostalna kompanija.

Možda će vas zanimati

Ovog puta, ovde ćemo napraviti osvrt na omiljene telefone iz 2009. godine i današnje najmoćnije modele (stavili u smo ih u linkove naslova pred svaku galeriju) i to među proizvođačima: Samsung, Apple, Huawei, Nokia (HMD Global), Sony tj. Sony Ericsson, LG, HTC, Motorola, Xiaomi, Google (bivši HTC), HONOR (koji je deo Huawei kompanije), BlackBerry (koji je sad deo Alcatel kompanije), ZTE i Alcatel (koji je danas deo TCL kompanije).

Posmatrajući ovu listu i sami ćete shvatiti ko je tad bio gde, a gde su sve te kompanije danas, mislimo naravno na one, koje su preživele. Recimo, HTC je 2009. godine briljirao svojim Hero, Magic i drugim modelima, a danas nije u zavidnom položaju. Huawei i Xiaomi tad su postojali u tragovima ili nisu ni postojali, a vidite ih danas - drugi i četvrti na svetu. Samsung je sa druge prešao na prvu poziciju, a Nokia je prošla put od zvezda do trnja i nazad preko pakla Microsoft-ove nedoslednosti i nemogućnosti da odluči kako da se izbori sa konkurencijom iOS i Android sistema.

Apple je konstantno napredovao tokom prethodne decenije, mada je u poslednjoj godini sa derugog skliznuo na treću poziciju globalno.

Velike promene na tržištu dovele su i do spajanja brendova, pa danas kineski TCL ima pod svojim okriljem Alcatel i BlackBerry, a Google telefone prave bivši zaposleni i inovatori HTC kompanije, koji su prešli u Pixel postrojenja. Takođe, Lenovo je kupio Motorolu, koju je ranije posedovao Google i Motorola je prilično dobra i dan danas, a 2020. godina bi najzad mogla da bude godina pravog povratka LG kompanije. U problemima je i Sony, koji prodaje sve manje telefona, ali ne odustaje od toga.

Danas Alcatel 3X, a nekad Alcatel Elle Glam Phone

Izvor: MONDO / Alcatel

Danas bez novog modela, a nekad BlackBerry Bold 9700

Izvor: MONDO / BlackBerry

Danas Google Pixel 4 XL, a 2009. nije ni postojao

Danas HONOR 9X, a 2009. nije ni postojao

Danas bez novog modela, a nekad HTC Dream, Hero, Magic i Tattoo

Danas Huawei Mate 30 Pro, a nekad Huawei Passport G6600

Izvor: MONDO / Huawei

Danas iPhone 11 Pro, a nekad iPhone 3GS

Danas LG V50 ThinQ 5G, a nekad LG KM900 Arena i BL40 Chocolate

Danas Motorola One Zoom, a nekad Motorola Milestone

Izvor: MONDO / Motorola

Danas Nokia 7.2, a nekad 6710 Navigator, C3, E72, N86 8MPx i N97 mini

Danas Samsung Galaxy Note10+, a nekad i7410, i7500 Galaxy, Omnia HD i S7070 Diva

Danas Sony Xperia 5, a nekad Sony Ericsson Aino, Satio, Xperia X2 i X10

Danas Xiaomi sa 108 MPx kamerom, a 2009. nije ni postojao

Danas čekamo ZTE Axon 10s Pro 5G, a nekad ZTE S302

Izvor: MONDO / ZTE

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS