• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Windows 7 je gotov, Microsoft napustio OS i evo šta bi trebalo da znate

Autor mondo.rs

Na dan Srpske nove godine Microsoft je i zvanično prestao da podržava svoj operativni sistem iz 2009. godine. Evo šta bi sve trebalo da znate za dalje.

 Windows 7 je gotov, Microsoft napustio OS i evo šta bi trebalo da znate Izvor: MONDO / Microsoft

Windows 7 je deo “familije“ Windows NT operativnih sistema i najavljen je u septembru 2009. godine, a u prodaju je stigao krajem oktobra iste godine.

Za vrlo kratko vreme, posebno zbog katastrofalnih grešaka prethodnih sistema, Windows 7 je postao popularan i broj njegovih korisnika vrlo brzo je rastao.

Možda će vas zanimati

Tokom desetogodišnjeg postojanja Windows 7 je stekao i uspeo da zadrži veliki broj korisnika, koji i danas, 14. januara, kad Microsoft gasi podršku za ovaj OS, odbija da ga napusti. Ipak, svi savetuju da učine tako i pređu na neku od verzija Windows 10 operativnog sistema.

Nažalost, ukidanje podrške znači da neće više biti nikakvih ažuriranja u smislu novih funkcija ili ispravki uočenih grešaka, ali što je gore - neće biti ni bezbednosnih i antivirus ažuriranja od strane Microsoft kompanije, što bi najveći broj korisnika Windows-a 7 mogao da izloži ozbiljnim sajber i drugim rizicima.

Windows 7 danas, deceniju i nešto nakon “lansiranja“, ima preko 26 odsto tržišnog udela i to je zaista veliki broj korisnika pogodnih za potencijalno širenje sajber zaraza i drugih po korisnike i njihove računare neželjenih zlonamernih programa.

Što se poslovnih korisnika Windows 7 sistema tiče, oni su u potencijalno većoj opasnosti, jer rizikuju da napadi oštete podatke za poslovanje pojedinaca, ali i firmi ili kompanija. Nalazi istraživanja kompanije Kaspersky pokazuju da je prethodnog avgusta na globalnom nivou:

  • više od trećine (38 %) malih preduzeća i dalje koristilo Windows 7, kao i da je
  • skoro polovina (47 %) srednjih i velikih kompanija i dalje koristilo Windows 7.

Naša statistika pokazuje da značajan broj korisnika, kako korporativnih tako i pojedinaca, i dalje koristi računare sa zastarelim ili isteklim operativnim sistemom“, izjavio je Miroslav Koren, generalni menadžer kompanije Kaspersky za Istočnu Evropu. “Razlozi za to su različiti: softver koji se ne pokreće na najnovijim verzijama operativnog sistema, finansijski razlozi ili navika. Međutim, stari, neažuriran operativni sistem je veliki sajberbezbednosni rizik; trošak incidenta može biti značajno veći od cene nadogradnje. Zbog toga preporučujemo upotrebu novijih verzija podržanih ažuriranjima i predlažemo da se osigurate dodatnim bezbednosnim alatima tokom prelaznog perioda“.

Problem će vrlo brzo postati i programi, igre i druge aplikacije, koje više neće biti ažurirane za Windows 7, jer ga je i izdavač napustio, što znači da će saradnja sa programerima, softverskim izdavačima i drugim programerskim kompanijama biti smanjena ili završena.

Jedna lepa vest je, ipak, da će Google nastaviti da ažurira Chrome pregledač za Windows 7 još 18 meseci, odnosno godinu i po, do sredine 2021. godine, kad će i taj softver prestati da dobija ažuriranja i zakrpe svake vrste za Windows 7 korisnike.

Za sve ostale programe, koje koristite na Windows 7 operativnom sistemu, kontaktirajte podršku preko interneta, kako biste znali na čemu ste tačno. Takođe, ako ostajete na Windows 7 sistemu spremite neki pouzdan antivirus softver, ponašajte se racionalno i odgovorno i ne tolerišite bilo kakve sumnjive radnje ili naznake na vašim privatnim ili poslovnim nalozima.

Ako ste rešili da pređete na novi OS - dobrodošli u moderan svet!

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS