• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Odšteta zbog hakovanja do 360 dolara: Ko može da je traži i kako (FOTO)

Autor mondo.rs

Ako je i vaš mejl bio meta hakerskih napada na Yahoo kompaniju postoji mogućnost da ste u prilici da naplatite “svoju muku“. Evo o čemu se radi…

 Yahoo hakovan nadoknada 100 dolara Kako da uzmem 100 dolara od Yahoo napada Yahoo 100 dolara napad Izvor: MONDO portal

Kompanija Yahoo i njen mejl su bili meta nekoliko istorijskih i najvećih hakerskih napada u istoriji mejla i internet eri uopšte.

Od 2012. godine naovamo, s vremena na vreme smo objavljivali priče o hakovanju Yahoo mejla i drugih servisa, da bi situacija eskalirala 2016, kad je hakovano MILIJARDU Yahoo naloga!

Možda će vas zanimati:

Kompanija je od tada u svom javnom sunovratu menjala vlasnike, gubila korisnike, sudila se sa različitim kompanijama i korisnicima, da bismo godinama kasnije došli i do ovoga - obeštećenja pojedinih korisnika novčano ili putem kredita na nekim od debitnih kartica ili kreditnih servisa.

Kompanija Yahoo je na pragu postizanja sudskog “poravnanja“, nazovimo to tako, sa korisnicima, čiji su nalozi bili predmet hakerskih i drugih napada od 2012. godine do 2016. godine. Neki korisnici su, piše Digital Trends, u mogućnosti da traže odštetu od 100 dolara (manje ili više), nakon hakerskog napada, koji su imali i koristili nalog u tom periodu.

Kompanija je poslala mejl svim korisnicima, koji su u prilici da pokušaju da dobiju pomenutu odštetu, ali to ne znači da će je i dobiti, naravno. Korisnicima su poslati mejlovi sa detaljima tužbe, sudskog postupka i samom poravnanju, koje bi prema procenama stručnjaka moglo da iznosi oko 117,5 miliona dolara. Prema objašnjenjima, do kojih smo došli, svi korisnici, kojima je upućen mejl imaju vremena do 20. jula da odluče šta će da rade i da pristupe procesu za nadoknadu.

Naravno, ne morate se odlučiti za novac u kešu ili na platnoj debitnoj kartici, već se možete odlučiti i za neku od opcija za plaćene Yahoo servise u vrednosti, koja će biti ekvivalentna iznosu u kešu. Da li će korisnik dobiti 100 ili više dolara, odnosno manje, zavisi od toga koliko će se ljudi za odštetu prijaviti, jer je suma od oko 117,5 milion dolara za obeštećenje konačna.

Dakle, ako se, teoretski, jave svi oštećeni korisnici - jasno vam je da od 100 dolara neće biti ništa, osim ukoliko Yahoo tj. njegova matična kompanija ne bude primorana da poveća ovu sumu, koja je predmet poravnanja.

Maksimalna suma, koju navodi Yahoo kompanija na svom sajtu, koju korisnik može da očekuje, ali ne znači da će je zaista i dobiti je 358,80 dolara.

Visina odštete zavisi od toga u kojoj meri vam je nalog kompromitovan, da li ste zbog toga izgubili novac, da li ste morali da se borite za druge servise, koji su vam kompromitovani Yahoo nalogom, da li vam je ovo ugrozilo digitalni identitet itd.

Postoji i odvojen odštetni zahtev za mala preduzeća, male biznise, lične kompanije, kao i vlasnike premijum Yahoo naloga, koji su se u to vreme plaćali u zavisnosti od količine memorije i servisa, koji su bili pridruženi uz mejl. U ovom slučaju odštetni zahtev ide do 25.000 dolara.

Kako da podnesete zahtev

Ako ste bili korisnik Yahoo mejla između 1. januara 2012. godine i 31. decembra 2016. godine i vaš nalog je bio hakovan, o čemu bi trebalo da ste primili mejl, kao što naša slika u galeriji kaže, onda posetite OVAJ SAJT, ispunite prijavu (na engleskom jeziku je sve) i to je to.

Koji nalozi su u pitanju

Odštetu možete da tražite za svaki od ovih naloga, koje posedujete: Yahoo Mail, Fantasy Sports, Finance, Tumblr i Flickr. Pomenite sve naloge u prijavi jedan za drugim.

Prvenstveno je objavljeno da je aplikacija za odštetu moguća samo za građane SAD, ali je odluka promenjena, pa su prijave za nadoknadu otvorene za ceo svet.

Takođe, osim ličnih podataka potrebno je da priložite i dokument, koji dokazuje da ste izgubili novac, vreme ili imali poslovne gubitke zbog Yahoo mejla, ako aplicirate za bilo šta dodatno, osim samo za hakovanje naloga tj. mejla.

U slučaju prijave samo zbog hakovanog nalog ili mejla, o čemu ste morali biti obavešteni u nekom trenutku mejlom od strane Yahoo kompanije, onda samo pratite proceduru sa linka gore i snimite zahtev tj. pošaljite ga kompaniji (Submit dugme na kraju dokumenta).

Ko ne treba da aplicira za nadoknadu

Bez obzira na to da li imate Yahoo mejl, koji ste koristili u periodu od 1. januara 2012. do 31. decembra 2016. godine, ne aplicirajte za nadoknadu u ovim slučajevima:

  • Ako ranije niste od Yahoo kompanije dobili mejl da vam je nalog hakovan
  • Ako od početka 2020. godine niste dobili mejl o mogućnosti aplikacije za nadoknadu i
  • Osobe ili preduzeća, koja su u sudskom sporu po ovom pitanju sa Yahoo-om.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Pročitajte i ovo:

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS