• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mobilna industrija u krizi zbog eskalacije virusa, Apple najviše pogođen

Autor mondo.rs

Od koronavirusa širom sveta, a najviše u Kini umrlo je preko 720, a zaraženo oko 35.000 ljudi. Koronavirus izuzetno utiče na mobilne kompanije i najveći Sajam mobilne industrije.

 Mobilna industrija u krizi zbog eskalacije virusa, Apple najviše pogođen Izvor: Guliver/Getty Images/SaevichMikalai

Koronavirus se širi brzo u Kini i svakodnevno se povećava broj novozaraženih i žrtava, mada se povećava i broj izlečenih, o čemu ovih dana manje govorilo.

Situaciju s virusom je teško kontrolisati, pa su mnogi u Kini u panici da će broj zaraženih i žrtava porasti zbog čega se karantin proširuje, a mnoge kompanije zaposlenima savetuju da ne dolaze na posao.

Kompanija Apple je, izgleda, najviše pogođena. Zatvorila je sve prodavnice do 9. februara, a kompanija Foxconn je saopštila da produžava prinudno odsustvo svim zaposlenima do daljnjeg. Prema prvom planu trebalo je da se proizvodnja aktivira u ponedeljak, 10. januara, ali se to neće desiti, jer je Foxconn poslao poruke zaposlenima da ne dođu na posao ni tada i da čekaju dalja uputstva.

Možda će vas zanimati

Prema saznanjima, do kojih je došao američki Bloomberg, kompanija će i nakon otvaranja pogona morati da radi smanjenim kapacitetom, jer će radnici biti u karantinu oko 14 dana, kad se vrate na posao.

Ova situacija preti da ozbiljno u ovom trenutku utiče na iPhone proizvodnju, mada se niko ne usuđuje još uvek da procenjuje koliko, a sve kompanije u lancu iPhone proizvodnje, uključujući i sam Apple, izjavile su da im je zdravlje zaposlenih na prvom mestu i da će preduzeti sve mere da ih zaštite od virusa, koji se širi.

Prema ranijim objavama Samsung kompanija bi mogla da ima problema sa proizvodnjom i distribucijom mnogih dodataka, uključujući bežične punjače, bežične slušalice i druge opreme, koja bi trebalo da bude spremna za premijeru Galaxy S20 serije telefona.

Koronavirus utiče i na najveći sajam mobilne telefonije na svetu - Mobile World Congress, koji bi trebalo da se održi od 24. do 27. februara u Barseloni. Povukle su se dosad kompanije LG, Ericsson i nVidia u potpunosti, a svoju press konferenciju otkazala je kompanija ZTE. GSMA, organizator konferencije navodi da će se Sajam održati po rasporedu i da se preduzimaju sve mere da do neželjenih efekata dođe, ali nekako svi sve više sumnjaju u to da će Sajam uopšte biti i održan ove godine.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS