• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ako odlučite da baš ovako punite svoj telefon…

Autori mondo.rs Autori Marko Čavić

Da li se telefoni, koji se bežično pune, pune sporije, ako se stavljaju na punjenje sa zaštitnom maskom, da li je bežično punjenje opasno i odgovori na sva druga pitanja o bežičnom punjenju.

 Bežično punjenje telefona Izvor: MONDO portal / Marko Čavić

Znamo da i vas zanima vrlo aktuelna smartfon tema - bežično punjenje.

Iako tehnologija nekima izgleda svemirski i previše napredna, u stvari je poznata od davnina i samo je dodatno unapređena, kako bi se koristila u svakodnevnoj upotrebi.

Možda će vas zanimati

Bežični sistem punjenja poznat je pod nazivom induktivno ili indukovano punjenje, a podrazumeva prenos energije između dva predmeta pomoću elektromagnetnog polja. Ono zahteva postojanje dela za punjenje, koji je priključen na izvor energije ili ima komponente za njeno samostalno stvaranje. Ovaj deo se obično naziva stanica punjenja.

Stanica za punjenje može biti - punjač ili drugi telefon, koji podržava opciju iskorišćavanja energije iz sopstvene baterije za punjenje drugog uređaja bežičnim putem - ovo se naziva povratno bežično punjenje.

Proizvedena ili energija preneta od izvora se putem takozvanih indukcionih sprega šalje iz jednog (stanice) do drugog uređaja (telefona) bez žica i provodnika. U proizvođaču energije (stanici) nalazi se indukcioni kalem, koji stvara indukciono elektromagnetno polje, dok se u prijemniku nalazi drugi kalem, čiji je zadatak da preuzima indukovano elektromagnetno polje i pretvara ga u energiju za punjenje.

Uobičajeno je bežično punjenje na vrlo maloj udaljenosti, dok bi se za ovu vrstu punjenja na većim razdaljinama morala koristiti indukciona rezonantna spojnica.

Brzina bežičnog punjenja

Bežično punjenje je tokom 2019. godine bilo jedna od opcija, koja je najviše napredovala.

Danas već imamo brzinu bežičnog punjenja od 30 vati putem odgovarajućih punjača, dok je punjenje preko leđa uređaja drugog uređaja došlo do 10 ili više vati brzine.

Ovakve vrednosti bežičnog punjenja prevazilaze i brzine tradicionalnog kablovskog punjenja većine telefona donjeg i dobrog dela telefona iz srednjeg tržišnog segmenta. Bežično punjenje je popularno i zbog toga što je zgodnije za upotrebu - nema petljanja sa kablovima i samo spustite telefon na pločicu za punjenje, na deo nameštaja ili jednostavno na bežični punjač i zaboravite na njega, dok se on puni. Posle ga samo uzmete s punjača i to je to, idete dalje bez sklanjana kablova i ostalog.

Koliko će se telefon brzo puniti zavisi od toga koliku brzinu punjenja podržavaju i uređaj i punjač, tako da obratite pažnju prilikom kupovine bežičnog punjača, jer što brže bežični punjač puni to mu je i cena veća, pa da ne kupujete bez veze brze punjače, koje vaš uređaj tj. telefon ne podržava. Brzina punjenja bežičnih slušalica u ovom trenutku je od dva do 10 vati najviše, tako da vam, ako kupujete bežični punjač samo za punjenje bežičnih sluški, ne treba nijedan posebno napredan.

LG G3 na WCD-100 punjaču.
Izvor: MONDO portal.

Da li maska usporava bežično punjenje

Što se brzine punjenja tiče, kao što smo rekli, one su danas mnogo prihvatljivije, nego što su bile do pre godinu dana, ali mnoge korisnike zanima još jedna stvar - da li pre punjenja treba skidati zaštitnu masku za telefon.

Kad se radi o uobičajenim silikonskim providnim i maskama u boji , kao i maskama prosečne debljine od drugih materijala - guma, recimo - bežično punjenje će biti produženo za oko četiri do 10 minuta, što nije značajna razlika i ne zahteva da se maska skida pre punjenja.

Što se debelih maski tiče, onih, koje telefone štite od padova i maski sa metalom u sebi, takve maske bi trebalo skinuti pre punjenja, jer će one ili značajno usporili ili će blokirati punjenje u potpunosti. Takođe, deblje maske znače i višu temperaturu uređaja i punjača punjenja, pa u tom slučaju skinite masku pre punjenja, ako ne želite da vam telefon bude vruć kad ga skinete sa punjača (debele maske usporavaju proces odlaska toplote sa uređaja i punjača i zadržavaju je duže).

Grejanje telefona tokom bežičnog punjenja je normalna pojava, ali telefon ne sme postati neprijatno vruć.

Izvor: MONDO portal / Marko Čavić

Bežično punjenje i uticaj na zdravlje ljudi

S punim pravom svaka nova bežična tehnologija korisnicima donese i brigu više - da li je i koliko zdravo njeno korišćenje. Kablovi su nestali, ali svi ti radio-talasi, zračenje, jonizacija, "elektronsko kretanje energije" i druge bežične tehnologije unose nemir u mnoge korisnike.

Ipak, kod bežičnog punjenja nemate o čemu da brinete.

Nekoliko kliničkih i naučnih studija, među kojima je najznačajnija ona koju je sproveo američki ICNIRP institut dokazalo je da "nevidljivi zraci" indukovanog punjenja ne prouzrokuju nikakve do sada poznate komplikacije, iako dugotrajno i višegodišnje izlaganje toj "pojavi" nije u potpunosti ispitano.

Američka komisija WPC propisala je mere o nivou i načinu izlaganja nizu novih bežičnih standarda, pa i "bežičnom punjenju", koje su i mnoge druge relevantne svetske ustanove prihvatile.

Nijedna od njih nije konstatovala narušavanje ljudskog zdravlja i pojavu anomalija bilo kojeg tipa korišćenjem indukovanog načina punjenja. Dakle, "energetski zraci" punjača ne mogu vam naškoditi.

Ako imate još neko pitanje o bežičnom punjenju - tu smo za vas!

Izvor: MONDO / Marko Čavić

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS