• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tužba od 529 milijardi dolara!

Autori mondo.rs Autori Marko Čavić

Australijski regulator privatnosti tužio Facebook i traži astronomsku odštetu!

 Tužba od 529 milijardi dolara! Izvor: MONDO / Marko Čavić

Nakon serije kazni, koje su bile blage, uključujući sramotno poravnanje sa FTC-om na nešto više od pet milijardi dolara, Australija je konačno uradila nešto što je trebalo svaka zemlja u kojoj je kompromitovana privatnost podataka njenih korisnika da uradi.

Australijski regulator privatnosti podneo je tužbu protiv Facebook kompanije, optužujući društvenog medijskog giganta zbog deljenja ličnih detalja više od 300.000 ljudi u Australiji, bez njihovog znanja.

Možda će vas zanimati

Australijski regulator optužio je Facebook za kršenje zakona o privatnosti i otkrivanje informacija korisnika putem anketnog proizvoda Ovo je vaš digitalni život. Tužba Facebook platforme označila je odgovorne kao “nesposobne da sprovedu razumnu zaštitu Australijanaca", saopštio je Poverenik za informacije Australije, Angelene Falk.

Tužba je tražila neodređenu odštetu, navodeći da bi svaki prekršaj zakona o privatnosti mogao značiti maksimalnu kaznu od 1,7 miliona američkih dolara. To znači da bi ukupna kazna za svih 311.127 slučajeva iznosila čak 529 milijardi američkih dolara.

To je, poređenja radi, više nego što je budžet Australije za čak 10 milijardi dolara! Tužba obuhvata period od marta 2014. do maja 2015. godine, kad je u jeku bio skandal sa Cambridge Analytica kompanijom, kojoj je Facebook, praktično ustupio podatke desetina miliona korisnika.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS