• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Budite racionalni i kada je o internetu riječ!

Autor mondo.ba

Kompanija Facebook objavila je da je u cilju izbjegavanja zagušenja Interneta u Evropi, privremeno smanjila brzine protoka video sadržaja na svojim društvenim mrežama Facebook i Instagram.

 Budite racionalni i kada je o internetu riječ! Izvor: stockfour/iStockphoto

Do ove mjere je došlo nakon velikog skoka u korišćenju Interneta usljed uvođenja vanrednih mjera širom Evrope koje zahtijevaju rad od kuće i društvenu izolaciju. 

Prethodno su kompanije Netflix i Google najavile da će prilagoditi sistem emitovanja svog video sadržaja novonastaloj situaciji.

"U situaciji kada se milioni Evropljana navikavaju na mjere društvene izolacije tako što preko interneta rade, uče i zabavljaju se, zahvaljujemo Guglu i Netfliksu na koracima preduzetim za očuvanje nesmetanog funkcioniranja Interneta tokom kriza COVID19", izjavio je komesar za unutrašnje tržište Tijeri Breton", javlja Srpskainfo.

Možda će vas zanimati

Evropska komisija je prethodno pozvala provajdere, operatere i korisnike internet usluga da u ovim vanrednim okolnostima spriječe zagušenje mreže i obezbijede otvoren internet.

Platformama za prikazivanje je preporučeno da ponude standardne umjesto HD sadržaja.

Korisnici su pozvani da prilagode svoje opcije smanjenju potrošnje infomracija tako što će koristiti bežični internet i manju rezoluciju sadržaja.

U Evropskoj komisiji kažu da, i pored povećanog pristupa Internetu, trenutno nema zagušenja na mrežama u Evropi, ali pozivaju na oprez i nadgledanje situacije.

Apel uputila i Regulatorna agencija za komunikacije

Regulatorna agencija za komunikacije obavještava da se pružanje telekomunikacijskih usluga u Bosni i Hercegovini uglavnom odvija neometano, ali je evidentno povećano korištenje internet saobraćaja. Agencija apeluje na građane, korisnike telekomunikacionih usluga, da racionalno koriste internet u okolnostima proglašenog vanrednog stanja/stanja prirodne i druge nesreće, odnosno da korištenje interneta učine racionalnim.

"Imajući u vidu da su video sadržaji servisi koji posebno opterećuju kapacitete interneta, Agencija apeluje na njihovo racionalno korištenje. Primjera radi, online nastava se može izvršavati i tekstualnim porukama i razmjenom dokumenata, a poželjno je izbjegavati održavanje videokonferencija između više učesnika u toku trajanja online nastave. Takođe, predavanja nastavnika mogu biti ograničena na deset do petnaest minuta, jer se u suprotnom nepotrebno troše resursi interneta koji su potrebni i za druge korisnike", kažu iz Agencije.

U kriznim situacijama, maloljetnici su posebno osjetljiva ciljna skupina. Oni ovu situaciju vide kao šansu da do krajnjih granica iskoriste mogućnosti digitalnog svijeta. Stoga, potrebno je ograničiti vrijeme koje provode koristeći internet izvan nastave, a posebno preglede video klipova.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS