• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sve nas ovo čeka kad korona jednom prođe…

Autori mondo.rs Autori Marko Čavić Izvor Promo

Korona je potpuno promenila svet i tržište od početka godine, pa su razne stvari, koje su trebalo da se dese tokom ove pauze pomerene na - neodređeno, ali nas svakako čekaju.

 Sve nas ovo čeka kad korona jednom prođe… Izvor: MONDO / HONOR / Marko Čavić

Virus korona paralisao je prvo Kinu sredinom decembra i posebno januara, nakon što je proglašena epidemija i zatvoreni gradovi.

Centar inovacija, posebno tehnološke industrije i centar proizvodnje mnogih kompanija, posebno IT i mobilne, postao je epicentar zaraze, koja se brzo širila.

Virus korona proširio se vrlo brzo na Evropu, Ameriku i druge kontinente, a sad smo u situaciji da sve stoji - delovi ili kompletna proizvodnje, inovacije, gotovo svi trenutni planovi, a prodavnice IT robe su širom sveta zatvorene i prodaja je preusmerena uglavnom na onlajn. Praktično, svi čekaju da virus “protutnji“, a rad od kuće, izolacija i poštovanje preporuka zdravstvenih radnika jedini su lek protiv korone, dok smo mesecima daleko od vakcine.

Ipak, sve ono što je planirano za realizaciju ove godine, makar onog što je trebalo da se desi u prva dva ili čak prva tri tromesečja ove godine, pomereno je za kasnije, na neodređeno. Već znamo da nas čeka ubrzan oporavak posle virusa korona, kojem ćemo svi morati da doprinesemo. U ovom trenutku, kad je trebalo da bude vrhunac događanja IT, kompjuterske i mobilne industrije, a sve je stavljeno na pauzu, mi ćemo se baviti upravo stvarima, koje nas očekuju tokom narednog perioda - kad KORONA bude iza nas.

Radi se o stvarima, koje su vezane kako za ceo svet, Evropu i region, tako i za Srbiju, jer i kod nas se sve više gradova opamećuje, pametne tehnologije su sve više dostupne velikom broju korisnika, a očekuje nas i uvođenje 5G mreže i širenje Internet of Things primene, koja će pomoći da napravimo umreženi sistem gradova, institucija i građana, ali i nas samih u našim domaćinstvima sa našim uređajima.

Ovo nas čeka kad virus korona jednom prođe!

Bolja saradnja među industrijama

Projekat Povezano domaćinstvo (Project Connected Home) i to putem Internet Protokola (CHIP) je nova industrijska alijansa, koja poziva sve industrijske grane i činioce unutar samih industrija na otvaranje kanala komunikacije putem uređaja, aplikacija, Cloud servisa i drugih, kako bi se omogućila veća kompatibilnost među svim nabrojanim opcijama.

Otvoreniji pristup podacima radi AI razvoja

Evropska komisija podržaće evropske kompanije tako da osnaži uzajamno korišćenje otvorenih podataka kreiranih unutar evropskih granica. Očekuju da će ovaj potez omogućiti brži razvoj mašinskog učenja i veštačke inteligencije tako da se rešenja i praktično primene u okviru novih IoT standarda.

Prema zamisli Komisije, proizvođači mrežne opreme i uređaja posebno bi trebalo da imaju koristi od otvaranja podataka i međusobne kolaboracije onih, koji te podatke otvore.

Ubrzano razvijanje pametnih gradova

Evropa, jedan od kontinenata sa najviše svesti o klimatskim promenama, istovremeno je jedno od najvećih “tržišta“ pametnih gradova u razvoju.

EIP-SCC zajednica evropskih gradova za pametni razvoj radi na ubrzanom zbližavanju pametnih gradova i onih, koji to žele da postanu, deleći iskustva i tehnologije za razvoj i unapređenje pametne infrastrukture. Gradovi u Evropi moraju odmah da počnu da se ubrzano razvijaju u smeru pametnih gradova, jer je to jedini način da budu održivi u smislu energije, emisije štetnih materija (gasovi, otpadne vode, zagađenja svakog oblika) i očuvanja ekosistema, koji postaju prenaseljeni i previše zagađeni.

Veća briga o zaštiti podataka i privatnosti

Prema najnovijim istraživanjima Evropa će robusnom regulativom, koja se trudi da zaštiti privatnost podataka korisnika i uopšte zaštiti podataka kao podneblje za pogodan razvoj sigurnih i inovativnih servisa i usluga.

Zadovoljstvo korisnika i izbor ovakvih servisa dovešće do ubrzanog razvoja novih tehnologija i inovativnih usluga, koje dosad nisu bile moguće bez ozbiljne zaštite podataka.

HONOR #MagicWatch14 dana baterija video (MobIT)
Izvor: Honor

Jednobrazni uređaji su prošlost

Sledeći IT i mobilni uređaji, osim što će biti hardverski moćniji u manjem kućištu, moraće da budu i konvergentni tj. njihova upotreba neće biti određena podređena samo jednoj svrsi.

Novi uređaji moraće da budu veće upotrebne vrednosti, koja podrazumeva da se svaki uređaj posmatra kao deo sistema uređaja, poput slagalice. U različitim ekosistemima moraće da se koriste isti uređaji jednako kvalitetno, ali i jednako lako. Novi uređaji, bili oni telefoni, tableti, pametni ekrani ili računari u nekom od oblika, moraće da budu svojevrsna čvorišta za druge uređaje i da omoguće nove vrste upotreba u međusobnoj vezi sa drugim uređajima - poput nadogradnje upotrebljivosti kad se uređaji koriste zajedno.

Lako podešavanje i velika kompatibilnost

Najveći izazov sledećih uređaja biće da se nametnu korisnicima, ako ne budu u mogućnosti da sarađuju sa uređajima u okolini. Zatvoren ekosistem će ostati popularan samo kod jedne vrste korisnika, dok će svi drugi težiti otvorenom i povezanom ekosistemu.

S tim u vezi korisnici će i kupovati uređaje, na osnovu toga da li on može da se umreži sa uređajima u okolini i koliko može da ponudi novih i korisnik opcija.

Digitalni asistenti biće popularniji

Trenutno kupujemo onlajn i mnoge stvari radimo tako da slabije komuniciramo sa ljudima direktno. To ne znači da ćemo prestati to da činimo nakon prolaska pandemije korona - da komuniciramo sa ljudima - ali će se mnogi navići na korišćenje onlajn usluga, koje dosad možda nisu tako često ili uopšte koristili.

S tim u vezi će porasti i upotreba ličnih asistenata, ali će u tome ključnu ulogu imati dolazak svih jezika među asistente, odnosno mogućnost većeg broja korisnika da ih razumeju. Ovi asistenti više neće smeti da budu deo samo jedne platforme, nego će mogućnost da budu uključeni u što više uređaja biti ključna. Na taj način će se povezati ekosistem velikog broja uređaja za kućnu upotrebu, rad i zabavu, tako da svaki sa svakim može da komunicira.

HONOR All-Scenario Intelligence video (MobIT)
Izvor: Honor

I zaista, frižideri će nam peko telefona slati spisak namirnica, pametne pećnice podešavaćemo pomoću učitanih recepata preko računara, a mašina za pranje posuđa ili veša moći će da nam pošalje poruku na TV dok gledamo program da je završila s pranjem (dok ćemo je mi podešavati putem tableta ili telefona).

Ovo sve sad možda deluje kao naučna fantastika, ali - nije.

Istraživanje kompanije Canalis, koje je objavljeno krajem februara na zasebnoj MWC konferenciji u Barseloni, u okviru premijere kompanije HONOR, upravo je govorilo o svemu što smo mi opisali.

U istraživanju se napominje da nas neke od ovih stvari očekuju već ove godine i to u oblastima audio i video opreme, koja je pametnija i sposobnija da se na nov način umreži sa uređajima u okolini; produktivnosti i posla, koja je omogućila spajanje više uređaja u jedan, kao što je veza MagicBook i pametnih telefona; zdravlja i fitnesa, koja omogućava motivaciju za vežbanje, praćenje fitnes aktivnosti, kao i savete o unapređenju zdravlja, uključujući san, stres, pa i lepotu; kao i povezano življenje, koja omogućava sinergiju različitih uređaja kao što su pametni televizori, klime, usisivači, kućni aparati, pametni termostati i lampe, pametna vrata, Wi-Fi rutere i druge na taj način da kroz jednu tačku je moguće upravljati svima posebno ili zajedno, kroz podešene profile upotrebe.

Uređaji, koji će promeniti način na koji funkcionišu povezane industrije, pri tome mislimo na gotovo sve industrije okrenute direktno krajnjem korisniku, su:

  • smartfoni
  • tablet računari
  • laptopovi
  • pametni zvučnici i
  • pametni satovi.

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Vetgo

Oporavio se svijet poslije drugog svjetskog rata gdje razrušena cijela europa pa će i poslije ovog virusa

RECENZIJE

TIPS & TRICKS