• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Govor mržnje protiv Kineza porastao gotovo 1.000% zbog korone

Autori mondo.rs Autori Marko Čavić

Društvene mreže osuđuju ne samo kinesku državu, nego i Kineze!

 Govor mržnje protiv Kineza porastao gotovo 1.000% zbog korone Izvor: Tanjug/AP Photo/Gemunu Amarasinghe

Društvene mreže su toliko toksične, da danas postoje i kompanije, koje se isključivo bave nivoom toksičnosti pojedinih stvari na Twitter, Facebook, Instagram, TikTok, Twitch, Snapchat i drugim mrežama, uključujući i YouTube.

Ovih dana najpopularnije oznake na svim mrežama su #Kungflu, #chinesevirus i #communistvirus i odmah vam je jasno da tu nešto nije kako treba.

Istraživanje o govoru mržnje na mrežama finansirale su američke kompanije, a obavila ga je analitička kuća L1ght, nakon što je u SAD porastao govor mržnje prema američkim građanima poreklom iz Azije. Ova kuća obavila je detaljno istraživanje od kraja decembra 2019. godine do prve polovine marta ove godine, u okviru koga su analizirani podaci miliona javno dostupnih objava na različitim mrežama, forumima i u okviru gejming zajednica.

Možda će vas zanimati

S obzirom na to da ljudi ostaju uglavnom kod kuće društvene mreže, forumi i internet sajtovi beleže pojačan sadržaj i povećan broj komentara, a kad se radi o virusu korona negativizam i osude, uz pozive da se kazni krivac uglavnom se odnose na Kinu. Osim što je za preko 900% porastao govor mržnje protiv Kineza na različitim platformama, opasno je i to što je među decom i tinejdžerima govor mržnje porastao za 70 procenata, ne samo ka Kinezima, nego i ka ljudima poreklom iz Azije.

Korisnici pozivaju “da se nikad ne zaboravi odakle je virus došao - iz Kine“, kao i “da se Kina mora smatrati odgovornom za širenje virusa korona“. Ulje na vatru je dodao i australijski Sky news Australia TV servis objavio prilog o tome “kako su kinezi svojevoljno zarazili svet virusom korona“. Dok su neki pokušali da ukažu na to kako je prilog i sam njegov naslov prilično neodmeren i pogrešan, drugi, odnosno većina prihvatili su ovo kao poziv na internet linč Kineza i svega što ima veze s Kinom.

L1ght je ukazao i na činjenicu da je čak i američki predsednik Donald Tramp u jednom od svojih javnih govora emitovanih na nacionalnim TV mrežama početkom marta isticao da je “Amerika u ratu protiv kineskog virusa“, što su mnogi osudili kao govor mržnje. “Ni govora o mržnji, nisam rasista. Virus potiče iz Kine, zato sam to i rekao. Poreklo mu je kinesko. Želim da budem tačan“, rekao je nakon toga Tramp.

Ova kompanija napomenula je da je analizu izvršila pomoću analitičara, koji svakodnevno prikupljaju informacije iz različitih izvora i alata, koji koriste veštačku inteligenciju i automatizovane sisteme za prikupljanje unapred jasno definisanih tipova informacija, koje su potom obrađuju ručno i mašinski.

Budite odgovorni, ne širite dezinformacije o virusu i svakako ne etiketirajte nikoga bez potrebe, jer to neće rešiti ne samo ovaj, nego i drugi problem. Posebno ne budite laki na tastaturi, ako nemate sve informacije i niste 100% sigurni o čemu pričate tj. pišete. Nemojte da iznosite svoje mišljenje, posebno ne loše stavove i osude pre nego što dvaput razmislite o tome!

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS