• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koriste koronu da bi prisluškivali i pratili građane na razne načine

Autori mondo.rs Autori Marko Čavić

Od aplikacija za praćenje, preko reklama-špijuna do omogućavanja praćenja građana ili posjetilaca preko baznih stanica.

 Koriste koronu da bi prisluškivali i pratili građane na razne načine Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Virus korona promijenio je svijet u potpunosti, a ostanak kod kuće i prevencija su najvažnije stvari, koje svaki pojedinac mora da uradi da bi se zaustavilo njegovo širenje.

Ipak, neke države iskoristile su ovo ili se tako slučajno zadesilo, da prate korisnike.

Moramo priznati da su načini na koje razne države širom svijeta prate svoje korisnike vrlo kreativni. Recimo, u SAD su vlastima Saudijske Arabije omogućili da prate svoje građane i njihovo kretanje pomoću baznih stanica, o čemu su izvjestili mnogi svjetski mediji, koji ovo dovode u vezu sa nedavnim skandalima saudijskog princa i ubistvom novinara Kašogija.

Možda će vas zanimati

Sistem Signaling System 7 (SS7), koji se inače koristi za obračun i naplatu roming signala i saobraćaja u ovom slučaju koristi se, navodno za praćenje Saudijaca u SAD zbog širenje i spriječavanja širenja virusa korona.

Američki zvaničnici, preneo je The Verge, koriste uveliko podatke o mobilnim lokacijama, kako bi izučavali širenje virusa korona.

Zapravo, koriste se mobilne reklame, koje se prikazuju korisnicima, kako bi se ovo ostvarilo, objasnio je portal. Ovo nema veze sa američkim operatorima, navodi sajt, nego CDC (Centers for Disease Control and Prevention) i lokalne vlasti koriste informacije o kretanju zaraženih i izolovanih korisnika u žarištima, odnosno u geografskim područjima, koja su posebno ugrožena. Cilj je da se napravi gelokacijski portal sa oko 500 američkih gradova u njemu, kako bi se kontrolisalo kretanje ljudi u karantinu i izolaciji i kako bi se pronašli oni, koji ih krše i spriječilo dalje širenje virusa.

Iako je cilj ove akcije spriječavanje širenja virusa, stručnjaci smatraju da je ovo invazivna metoda, koja se otvara vrata zloupotrebama i špijuniranju korisnika ne samo kad korona prođe, nego i dok traje.

U Rusiji će svi pozitivni na koronu i oni, za koje se sumnja da je imaju, zajedno sa zaraženima i izolovanima biti kontrolisani mobilnom aplikacijom, koja će pratiti njihovo kretanje. Ruske vlasti su nadležnim organima 23. marta dale rok od nekoliko dana da izrade sistem i aplikaciju, koja će pomoći u spriječavanju širenja virusa kontrolom kretanja građana, objavio je Rojters.

U ruskim državnim krugovima rečeno je agenciji da je ovo legalna procedura, koja se sprovodi u smislu spriječavanja širenja virusa i veće štete, koju može da prouzrokuje.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS