• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Huawei P40 Lite: Kirin 810, 6/128 GB, najbrže punjenje i ZNAČAJNO NIŽA CENA

Autori mondo.rs Autori Marko Čavić Izvor Promo

Kompanija Huawei uradila ono što smo svi očekivali - Lite seriju opremila top karakteristikama i drastično snizila cenu!

 Huawei P40 Lite: Kirin 810, 6/128 GB, najbrže punjenje i ZNAČAJNO NIŽA CENA Izvor: MONDO / Marko Čavić

Huawei P40 Lite je stigao u prodaju i kompanija Huawei prilično nas je iznenadila - cena P40 Lite u Srbiji je ispod 300 evra.

Ovo je prvi put da je početna cena P Lite serije tako povoljna i poredeći ga sa P30 Lite, koji se pojavio u maju prošle godine, početna cena P40 Lite je oko 90 evra niža!

Možda će vas zanimati:

Huawei je napravio pravi potez, ako nas pitate, jer je po ceni od 297 evra, koliko u ovom trenutku predstavlja 34.999 RSD koliko je cena P40 Lite u Huawei Prodavnici, ovaj model predstavlja verovatno najbolju kupovinu svoje klase.

U poređenju sa prošlogodišnjim modelom, P30 Lite, novi uređaj, P40 Lite izgleda mnogo bolje, ima modernije kućište, primetno bolji ekran, veću bateriju, koja se brže puni, mnogo bolje performanse hardvera, dodatnu (četvrtu) makro kameru i ono najvažnije - mnogo nižu početnu cenu! Jedina prednost Huawei P30 Lite u odnosu na ovaj model je - Google Mobile Services.

Da ne bismo opet detaljisali oko ovoga, neki ljudi zaista jesu jedva dočekali da se otresu Google ekosistema, a svi ostali imaju na raspolaganju makar pet načina na koje mogu da instaliraju, ažuriraju i koriste sve Android aplikacije - PhoneClone je jedan od njih i detaljno smo ga opisali, a tu je i instalacija drugih Android prodavnica, koje podržavaju sve aplikacije - i ažuriranje i nove verzije.

Naravno, najbolji način je da ostanete uz AppGallery, zvaničnu Huawei prodavnicu aplikacija, koja svakodnevno dobija nove aplikacije i igre, a Game of Thrones: Beyond the Wall je jedna od najnovijih!

Što se hardvera Huawei P40 Lite telefona tiče najvažnija je Kirin 810, koji drastično podiže performanse uređaja i omogućava igranje apsolutno svih igara i neometan multitasking rad. Kirin 810 smo detaljno predstavili i uporedili ga sa direktnim Snapdragon konkurentima, pa ćete možda poželeti da pročitate i taj deo pre nego što nastavite dalje. Ako volite sirove rezultate benchmark aplikacija, Huawei P40 Lite je uglavnom uvek na vrhu lestvice, a među konkurentima kakvi su Xiaomi Redmi K30, Redmi Note 8 Pro, Samsung Galaxy A71, Galaxy A51, Xiaomi Mi 9T ili Redmi Note 8T.

Kad smo vam otkrili sve to, vreme je da nastavimo dalje, a dalje vas čeka 6 GB RAM memorije, 128 GB interne memorije, koja je proširiva Huawei NM memorijskim karticama (dostupne su i kod nas, ne brinite), Dual SIM 4.5G podrška, uz sve bežične konekcije, od kojih ćemo, ipak istaći Dual GPS modul, Dual Wi-Fi (2.4 i 5 GHz), Bluetooth v5.0, a posebno nas je obradovao priključak za slušalice 3.5 mm (u kutiji su i sluške, obične, ali bolje i to, nego bez ikakvih). Zanimljivo je to da je Huawei skener otiska prsta sklonio s leđa telefona i stavio ga na bok, što je zgodno i za levoruke (kažiprst i srednji prst) i za desnoruke korisnike (palac, uglavnom). Skener otiska na boku je istovremeno i On/Off tj. Standby dugme.

Baterija je kapaciteta 4.200 mAh, a sa telefonom u paketu stiže i najbrže punjenje u klasi - 40 vati sa poboljšanim USB Type-C i USB kablom (prepoznaćete ga po roze ili ljubičastoj plastici unutar konektora), koji služi i za vezu sa računarom. Zajedno su s telefonom spakovani i silikonska futrola, providna, a na ekran telefona je zalepljena zaštitna folija, koja štiti ekran od grebanja.

Ekran je dijagonale 6,4 inča, rezolucije 1.080 x 2.310 piksela i sa oko 400 ppi, uz IPS LCD matricu pojačanog kontrasta i izražajnijih boja, posebno crne. Ekran je u gornjem levom uglu ugostio kružić za selfi kameru rezolucije 16 megapiksela (f/2.0, Full HD video, fiksiran fokus).

Što se glavne kamere tiče, o njoj ćemo detaljisati u testu, koji ćemo objaviti za nekoliko dana (pratite rubriku Recenzije). Huawei je primenio dizajn ringle, što nas ne oduševljava i moraćemo da se naviknemo na njega (nema nam druge), ali kamera nije ispupčena toliko da se telefon klacka na stolu, pa eto zgode u nevolji!

Inače, kvalitet slika, koje isporučuje sistem četvorostruke kamere je jedan od glavnih razloga zbog kojih ćete kupiti ovaj telefon!

AI kamera sastavljena je od primarnog sočiva rezolucije 48 MPx sa otvorom blende f/1.8 i faznim fokusiranjem (PDAF) sa Quad Bayer tehnologijom (združivanje do četiri susedna piksela u jedan) uz podršku još tri kamera fiksiranog fokusa: ultraširoke rezolucije 8 MPx (f/2.4), makro (2 MPx, f/2.4) za slike na udaljenosti od svega četiri centimetara i dodatne kamere za merenje dubine polja tj. boke efekat i portrete rezolucije 2 MPx. Kamera sistem ima nov Noćni mod, koji će vas oduševiti zahvaljujući, između ostalog i unapređenoj AI Ultra Clarity opciji, koja pravi više slika istovremeno tokom nekoliko sekundi i analizom ih kombinuje uzimajući sa svakog snimka najbolji deo, slepljuje ih i pravi slike superiornog kvaliteta.

Slike su gotovo uvek dobrog dinamičkog opsega, kvalitetnih i vernih boja, pa upotreba HDR efekta, koji je podržan nije potrebna, a šum se drži pod kontrolom bez agresivne postprodukcije. Kamera podržava hibridni zum do dva puta bez gubitka kvaliteta (digitalni do 6x) i snimanje video zapisa u Full HD rezoluciji (nažalost 4K nije podržan, jer Huawei smatra da je ta opcija većini korisnika nepotrebna).

I na kraju, moramo da se vratimo na cenu - 297 evra u slobodnoj prodaji je velikodušna ponuda, a ponuda će biti samo još bolja, jer kako vreme bude prolazilo tako će Huawei smanjivati cenu, kao i sa svim svojim modelima do sada. Telefon je već i u ponudi svih domaćih operatora, pa ne propustite priliku da se raspitate o uslovima ponude u okviru svoje mreže.

U ponudi su sve boje - Sakura Pink je posebno interesantan preliv ljubičastoroze u plavobelu, a tu su još i zelefna i standardna crna boja.

I na kraju, zbog svih onih, koji će pojuriti da odmahnu rukom i pišu komentare na računa aplikacija - GMS je izvan kutije kad otpakujete telefon, ali kao što smo rekli - na vama je da to iskoristite kao prednost, makar savetujemo da na to gledate tako. Recimo, oslobođeni ste makar 10 sistemskih aplikacija, koje nikad nećete upotrebiti, dok će vam GMail i YouTube raditi normalno i na P40 Lite, a za sve ostale aplikacije ćete se snaći i brzo i lako. Ako vi ne umete - pročitajte naše savete i pratite nas svakako i dalje i zbog toga!

Na vama je sve, a naša inicijalna preporuka svakako stoji!

I još jedna stvar… Huawei trenutno nudi kupovinu i popuste na onlajn naručivanje uz besplatnu isporuku na kućnu adresu - #OstaniKodKuce i ISTRAŽI VIŠE UZ HUAWEI!

Pročitajte i ovo:

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS