• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Potvrđeno: Ovi telefoni su imuni na korona aplikaciju za praćenje

Autori mondo.rs Autori Marko Čavić

Ne, korona aplikacija za praćenje širenja zaraze na ovim telefonima neće raditi, makar ne dok ne bude deo AppGallery ponude.

 Potvrđeno: Ovi telefoni su imuni na korona aplikaciju za praćenje Izvor: MONDO / Marko Čavić

Već smo vam opisali do detalja kako radi telefon, koji ne podržava Google servise, a zasnovan je na Android OS platformi.

Naravno, radi se o Huawei telefonima sa Huawei Mobile Services platformom.

Huawei Mobile Services platforma ili HMS se nalazi na Huawei Mate 30, Huawei Mate 30 Pro, Huawei P40, Huawei P40 Pro, budućem Huawei P40 Pro+, ali i na Huawei P40 Lite i Huawei Mate Xs uređajima i nijedan od ovih telefona neće pratiti korisnike, kako bi izveštavao o mogućem izlaganju osobe širenju virusa korona.

Aplikacija, koju će Google sa Apple kompanijom vrlo brzo predstaviti, već je izazvala kontroverze zbog toga što navodno može biti lako zloupotrebljena i zbog toga što će non-stop pratiti kretanje korisnika, iako o tome neće praviti zapise, kako su rekle kompanije. Ovu aplikaciju uvodi sve više zemalja zbog kontrole širenja zaraze i dodatnih podataka o tome koliko se brzo i često prenosi među populacijom.

S obzirom na to da pomenuti telefoni ne podržavaju GMS tj. Google Play i Google nema pristup sistemu ovih telefona, aplikacija za praćenje korone neće raditi na njima. To je za britanske medije potvrdila i predstavnica NHS-a (National Health Service), koja je napomenula da NHS neće usvojiti aplikaciju, koju Google i Apple predstavljaju, ali će predstaviti sličnu, zasnovanu na njihovim API-jima, kako bi imala bolju kontrolu nad aplikacijom u smislu bezbednosti i brzine reagovanja u slučaju brzog širenja zaraze.

NHS je saopštio i da žele da dovedu aplikaciju na pomenute Huawei uređaje tj. u okrilje AppGallery prodavnice na HMS telefonima, ali nije saopšteno kada niti je dat neki vremenski okvir. Takođe, aplikacije za praćenje korone neće raditi ni na nekim starijim Android uređajima, o čemu će naknadno biti više reči.

Mnogi korisnici su svakako već protiv instalacije ovakvih aplikacija, pa ovo najvećem broju njih verovatno i neće biti problem niti će ih preterano razočarati.

Šta vi mislite o ovome?

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS