• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kamera telefona vidi kroz odeću, materijale, stvari + kako aktivirati VIDEO

Autori mondo.rs Autori Marko Čavić

Nova kontroverzna opcija dolazi sa jednim od trenutno najpopularnijih telefona.

 Kamera telefona vidi kroz odeću, materijale, stvari + kako aktivirati VIDEO Izvor: MONDO / OnePlus

Telefon OnePlus kompanije, koji je izazvao podizanje obrva korisnika širom sveta, kad je otkriveno da će koštati 1.000 nečega, OnePlus 8 Pro, sad izaziva još više kontroverzi.

OnePlus 8 Pro “vidi“ kroz plastiku i omogućava korisnicima da vide čak i kroz garderobu kad se ona “skenira“ kamerom tog telefona.

Opcija da telefon vidi kroz prepreke nalazi su u filterima i to na poslednjem filteru, koji je OnePlus nazvao Photochrom (aktivira se tako što se pokrene kamera, ode u Filters i potvrdi Photochrom filter). U ovom modu kamera vidi kroz crnu, debelu ili tanku plastiku i posebno onu, koja je načinjena od prozirnog kompozita plastike, koja se često upotrebljava za izradu kontrolera i drugih gedžeta, kojima je dizajn vrlo važan.

Dovoljno je aktivirati kameru i pogledati kroz Photochrom filter da bi se videlo šta je unutra. Popularni video kanal UnboxTherapy je do detalja sve ovo prikazao kako sve to izgleda u praksi. Ista je situacija sa jednobojnom garderobom - kamera lako “čita“ šta se nalazi ispod, pod uslovom da se radi o nečemu što je “čitljivo“ kameri (delovi tela nisu, ako su neki svratili zbog toga)…

OnePlus nije koristio svemirsku tehnologiju, kako tvrde neki Twitter nalozi ili pojedini mediji niti se radi o “X zracima“, kako neki još hrabriji tvrde, ali je reč o Infrared tehnologiji, koja je uparena s posebnim tipom senzora kamere. IR daje kameri osobinu da je ustanju da vidi i noću, pa je ta tehnologija pozadina ove, o kojoj je ovde reč.

OnePlus 8 Pro X-Ray Vision Mode video (MobIT)
Izvor: Unbox Therapy

Infrared fotografija koristi se od 1930-tih godina prošlog veka za unapređenje kvaliteta slike, posebno u određenim scenama, a ubrzanom razvoju tehnologije doprineo je Holivud, koji je koristio infrared tehnologiju za dobijanje kvalitetnijih predela slikanih noću i danju. Infrared je osetljiv na emitovanje zraka određenog spektra, koje svi predmeti i bića odašilju, pa korišćenjem IR tehnologije može da se vidi i ono što se golim okom ne vidi, čak i noću.

Otuda Infrared tehnologija u noćnim vizirima, puškama i slično.

Mnogi korisnici izrazili su sumnju da bi ova opcija mogla da se iskoristi u nekom negativnom scenariju, ali verujemo da OnePlus kompaniji to nikako nije bila namera.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS