• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi sistem praćenja: Kamere nadziru da li ste na OK distanci (ANKETA)

Autor Marko Čavić

Ovo je Amazon asistent za distancu i uskoro će biti dostupan svima i svuda, ali - šta vi mislite o tome?

 Novi sistem praćenja: Kamere nadziru da li ste na OK distanci (ANKETA) Izvor: MONDO / Amazon
Amazon asistent za distancu video (MobIT)
Izvor: Amazon News

Kompanija Amazon je zvanično potvrdila i saopštila da je napravila "asistenta za distancu", kako bi se smanjilo širenje korona virusa na radnom mestu.

Ovo je sistem zasnovan na veštačkoj inteligenciji, koja pomoću unapred definisanih parametara prati kretanje unutar objekta i određuje da li radnici postrojenja, skladišta i drugih objekata poštuju propisanu distancu udaljenosti jedni od drugih.

Sistem je prilično prost, odnosno ima samo nekoliko funkcija, koje su istovremeno i dovoljno interesantne i dovoljno intrigantne da privuku veliku pažnju javnosti.

Sistem funkcioniše uz pomoć kamera i velikog ekrana sa ucrtanim virtuelnim krugovima oko zaposlenih kako bi držali rastojanje od dva metra između sebe. Ako je krug zelen, onda je razmak dovoljan, ako postane crven, onda su se radnici suviše približili jedni drugima. Kad krug postane crven moguće je aktivirati alarm, koji će posmatrača ili sistem upozoriti da radnici ne poštuju propisanu udaljenost i da sebe i druge izlažu riziku. Takođe, sistemima za obaveštavanje, koji je moguće integrisati sa Amazon-ovim asistentom za distancu je moguće odmah poslati obaveštenje svakom od zaposlenih da se udalje na propisanu distancu.

Amazon je na blogu objasnio da su sistem razvili njegovi inženjeri inspirisani postojećim primerima poput radara za merenje brzine.

Kompanija precizira da je sistem primenjen u nekoliko zgrada i da će biti proširena njegova upotreba i na ostala postrojenja u kompaniji.

Amazon planira da tehnologiju učini dostupnom široj javnosti "tako da svako može da napravi svog asistenta za distancu". Ovo bi značilo da će Amazon izvorni kod samog asistenta i druge pojedinosti u potpunosti otkriti zajednici programera, ali i pojedincima, koji žele i umeju to da iskoriste, kako bi asistenta za distancu uvezali tj. implementirali sa svojim postojećim rešenjima za video snimanje, posmatranje, nadzor i slično, jer bez kamere ovaj asistent je praktično neupotrebljiv.

Ovaj gigant iz Sijetla, koji ima više od 800.000 zaposlenih širom sveta, suočen je istovremeno i sa protestima zbog bezbednosti svojih radnika tokom pandemije. Kompanija se, takođe obavezala da uloži milijarde dolara u borbu protiv virusa korona.

Naravno, ne treba da posebno objašnjavamo zašto je novi Amazon asistent za distancu izazvao odmah veliku polemiku i o tome koliko je moguće zloupotrebiti činjenicu da non-stop prati kretanje ljudi, kao i potencijalne scenarije zloupotrebe celog sistema.

Šta vi mislite o Amazon-ovom asistentu za praćenje?

Anketa

Da li nam je potreban Asistent distance?

  • Jeste!

    50% (1)

  • Nije!

    50% (1)

  • Možda ponegde...

    0% (0)

Da li nam je potreban Asistent distance?

Rezultati

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS