• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi problemi za Facebook poslije gubitka 56 milijardi

Autor Marko Čavić

Do prvog jula očekuje se još zvučnih imena, koja će stopirati sve svoje akcije na Facebook i Instagram platformama zbog rasizma i govora mržnje.

 Novi problemi za Facebook poslije gubitka 56 milijardi Izvor: MONDO / YouTube (ScreenShot)

Facebook je trenutno pod najvećim bojkotom od kada postoji i ova situacija već je zbrisala više od 56 milijardi Facebook vrijednosti, ali i 7,2 Cukerbergovog ličnog bogatstva.

Najveća društvena mreža i Instagram bojkotuju veliki brendovi zbog nemogućnosti Cukerberga i njegovih saradnika i alata, koje koriste, da se izbore sa rasizmom i govorom mržnje na tim platformama, koje se nisu smanjile ni nakon ubistva Džordža Flojda ili tokom juna, kad je “Nedelja Ponosa“.

Zbog rješenosti da kazne Facebook i njegove menadžere zbog nonšalantnog odnosa prema ovoj situaciji, iako Cukerberg tvrdi da daju milijarde dolara za bolje društvo i njegovu edukaciju, velike kompanije i poznati brendovi priključili su se protestu i pokretu #StopHateForProfit (Prekinite mržnju zarad profita) da bi bojkotovale tehnološkog džina.

Podstaknuti protestima pokrenutim širom SAD tokom proteklih nedjelja zbog ubistava crnaca u toj zemlji, grupacija čije su članice šest organizacija - a među njima Liga protiv prezira (Anti-Defamation League) i Nacionalna asocijacija za napredak osoba obojene puti (NAACP) - apelovala je na kompanije, koje se reklamiraju na Facebook platformama da obustave zakup reklamnog prostora na ovoj društvenoj mreži tokom mjeseca jula, kao odgovor na izostanak konkretnih mjera i aktivnosti kompanije u zaštiti korisnika platforme od govora mržnje, verbalnog nasilja i rasizma.

Kompanije su se obavezale da će prekinuti svaki vid oglašavanja i pojavljivanja na mrežama Facebook i Instagram tokom jula, neke čak i do kraja godine, a neke čak i na svim društvenim mrežama, koje podržavaju oglase. Iako je na početku delovalo da će ovo biti još jedan od protesta, koji nemaju snagu da nešto promijene, ispostavlja se da je situacija vrlo ozbiljna i da su Cukerberga napustile izuzetno važna imena, koja ostavljaju milijarde dolara za oglašavanje na tim mrežama.

Facebook su na najmanje mjesec dana napustile kompanije: Ben & Jerry's, Unilever i svi njeni brendovi, Verizon, The North Face, REI, Patagonia, Hershey's, JanSport, Arc'teryx, Eddie Bauer, Rakuten Viber, Dashlane, Magnolia Pictures, Eileen Fisher, Upwork, Honda, Birchbox, Lululemon, Levi Strauss & Co, The Coca-Cola Company, Dockers, Mozilla i mnoge druge.

Analitičari smatraju da je ovo samo početak velikog "prevaspitanja" najveće društvene mreže...

Da li podržavate #StopHateForProfit akciju?

Pročitajte i ovo:

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS