• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zbog 5G mreže drastično poskupljuju Android telefoni (FOTO)

Autor Marko Čavić

Zbog Qualcomm kompanije poskupeće ionako skupi Android telefoni.

 Zbog 5G mreže drastično poskupljuju Android telefoni (FOTO) Izvor: MONDO / Xiaomi

Na talasima priče da se jedan od “ubica“ skupih telefona bori za opstanak, jer su mu telefoni preskupi, stiže još jedna ne baš ohrabrujuća vest - Android telefoni biće još skuplji.

Radi se o povećanju cene zbog Snapdragon čipseta, koji proizvodi Qualcomm kompanija.

Uskoro nas očekuje premijera Snapdragon 875 čipseta, koji će koštati proizvođače čak 250 dolara po telefonu. To je povećanje cene u odnosu na prethodnu, Snapdragon 865 generaciju, za najmanje 100 dolara, jer se taj čip mogao naći za oko 150 dolara. To automatski znači da će proizvođači imati dodatan trošak u startu, koji će na neki način morati da kompenzuju.

Jedan od scenarija je da povećaju cenu telefona za 100 dolara, odnosno blizu te brojke, što je realno vrlo značajno poskupljenje, dok je drugi da samostalno amortizuju razliku u ceni, odnosno da preuzmu trošak na sebe. Trenutno Xiaomi je u najvećem problemu, kao i OnePlus, jer su njihove “ubice flagship telefona“ dotakle 1.000 evra cenovnu marginu, a s ovim povećanjem biće u podređenoj situaciji, jer kompanija, poput Samsung ili drugih zvučnih imena neće moći da preuzme cenu na sebe i moraće da poskupi svoje telefone.

Problem je, izgleda, piše PhoneArena, novi Snapdragon X60 5G modem, koji je integrisan u Snapdragon 875 čipset i podržava sub-6 GHz i mmWave 5G signal, kojim su pokrivene gotovo sve 5G mreže na svetu, što je veoma važno, a on je - skup i izazovan za izradu i implementaciju. Važno je zato što je 5G mreža izgleda jedini izlaz mobilnoj telefoniji i proizvodnji smartfona iz katastrofalne situacije, zbog čega će u prvoj polovini 2020. godine biti zabeležen pad od oko 20 procenata, a godišnji od čak 12, u poređenju s 2019. godinom.

Iako poskupljenje neće imati toliko značajan uticaj na sve modele, najviše na flagship serije, danas je praksa da i manje poznati proizvođači ugrađuju najnoviji čipset u modele, koji konkurišu flagship modelima, ali su drastično jeftiniji.

Takođe, PhoneArena piše da će proizvođači morati da štede na drugim komponentama, koje će najverovatnije biti zvuk, ekran i posebno kamera, koji će biti nižeg kvaliteta, nego do sada.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS