• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hakeri ojadili poznatu svetsku kompaniju, srušili sve, traže 10 miliona!

Autor Marko Čavić

Jedna od najvećih svetskih kompanija već dva dana pod izuzetnim hakerskim napadom, kojem se kraj još uvek ne nazire.

 Hakeri ojadili poznatu svetsku kompaniju, srušili sve, traže 10 miliona! Izvor: MONDO portal/Kaspersky Lab

GARMIN kompanija najnovija je žrtva sofisticiranog ransomware hakerskog napada u kojem su zaključani podaci kompanije već duže od dva dana.

Poznata kompanija za navigaciju, jedna od najvećih svetskih kompanija u tom domenu, dva dana nema kontrolu nad servisima, koji ne rade.

Možda će vas zanimati

Između ostalih nedostupni su fitnes aplikacije, aplikacije za navigaciju pilota i još i servisi u vezi sa letovima i pilotiranjem nekih kompanija, koji ih koriste. Oboren je i Garmin sistem za komunikaciju, tako da je kompaniji onemogućeno da komunicira izvan unutrašnjih sistema.

Prema izjavama zaposlenih za strane medije i The Forbes, reč je o WastedLocker ransomware tipu napada, koji zaključava podatke žrtve i traži otkup u Bitcoin valuti, koju je nemoguće ući u trag. U svaki zaražen fajl, a napravljena je lista svih kompromitovanih fajlova, zakačena je i poruka o tome kako kontaktirati napadače, koji prema nemačkim izvorima traže najmanje 10 miliona evra za preuzimanje kontrole nad Garmin sistemom.

Prilikom napada, koji je vrlo dobro koordinisan, ugašena je i komunikacija u IT odeljenju, koje je potpuno odsečeno od ostatka kompanije, uključujući i zaposlene, koji su u trenutku napada radili od kuće, putem VPN osigurane veze. Takođe, prestala je da radi i Garmin Connect aplikacija, koja je esencijalna za rad mnogih Garmin aplikacija krajnjim korisnicima.

Garmin je prilično škrto objavio da su svesni problema i da im trenutno ne rade Call Center, mejl, čet ili bilo koja druga vrsta komunikacije sa korisnicima.

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS