• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TikTok pred pucanjem zbog američkih pritisaka i kineske kontre Donaldu Trampu (VIDEO)

Autor Marko Čavić

Prodaja poslovanja TikTok-a u SAD pred novom preprekom, nakon što je Kina promenila zakon i uslovljava prodaju Amerikancima.

 TikTok pred pucanjem zbog američkih pritisaka i kineske kontre Donaldu Trampu (VIDEO) Izvor: MONDO

Potencijalni sporazum o prodaji američkog poslovanja TikTok aplikacije i kompanije nailazi na nove prepreke, kako se bliži rok za prodaju, koji je utvrdio predsednik SAD Donald Tramp, što tu aplikaciju za razmenu kratkih video sadržaja dovodi u rizik od realne zabrane rada.

Očekivalo se da će sporazum biti najavljen 1. septembra, ali je taj dan prošao bez ikakvih vesti o transakciji, navodi CNBC.

Kineski zvaničnici su u petak, 29. avgusta, uveli nova ograničenja na izvoz tehnologije, koja bi mogla da iziskuju odobrenje Kine da TikTok proda svoj algoritam, koji predstavlja esencijalnu vrednost te aplikacije.

Kao glavni kandidati za kupovinu TikTok kompanije su do ponedeljka bili kompanija Oracle i konzorcijum Microsoft-Wolmart, ali je The Wall Street Journal kasno 1. septembra izvestio da su nova kineska ograničenja zakomplikovala i produžila pregovore o sporazumu. Procenjivano je da bi vrednost sveobuhvatnog sporazuma, s kupovinom algoritma, mogla da se kreće u rasponu od 20 do 30 milijardi dolara, rekli su ranije za CNBC ljudi upoznati s materijom, ali će ta cena verovatno pasti ako ova glavna tehnologija bude isključena iz dogovora.

Novi kineski propisi su naterali DŽang Jiminga, osnivača Byte Dance kompanije, matične kompanije TikTok aplikacije, da ponovo razmotri koje su mu opcije na raspolaganju, prenela je agencija Bloomberg. Potreba da se dobiju odobrenja od nadležnih organa i u SAD-u i u Kini mogla bi da pomere postizanje sporazuma na period posle američkih predsedničkih izbora, koji se održavaju u novembru, rekao je jedan neimenovani izvor za istu agenciju.

U slučaju da se pregovori produže do novembra ili kasnije, aplikacija bi mogla da se suoči sa efektivnom zabranom u SAD-u, shodno izvršnim naredbama predsednika Trampa. Tramp je prvobitno potpisao nalog prema kojem bi američkim kompanijama od 20. septembra bile zabranjene transakcije s Byte Dance-om, ali je kasnije potpisao naredbu kojom se ta kompanija primorava da do 12.novembra proda ili zatvori američko poslovanje TikTok-a.

Potencijalna promena američke administracije nakon predsedničkih izbora mogla bi da pruži TikTok-u još jednu šansu da pregovara sa vladom SAD-a, ocenjuje CNBC i podseća da je TikTok tužio Trampovu administraciju zbog potencijalne zabrane, navodeći da je kompaniji uskraćeno pravo na postupak, koji predviđa zakonska regulativa.

TikTok nije objavio nikakvo saopštenje u poslednjih nekoliko dana.

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zole

Kinezima zabraniti sve sto je moguće,oni su zlo

RECENZIJE

TIPS & TRICKS