• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poražavajući rezultati: Mobilni telefoni dokazano loše utiču na zdravlje ljudi

Autor Marko Čavić

Mobilni telefoni mogu da prenesu korona virus, sugeriše istraživanje koje je provedeno na italijanskom univerzitetu Tor Vergata u Rimu.

 Poražavajući rezultati: Mobilni telefoni dokazano loše utiču na zdravlje ljudi Izvor: Beta/AP

Istraživači, pod rukovodstvom profesora Dzanloreto D'Alo, utvrdili su da 93 odsto studenata, koji obavljaju praksu u bolničkim odjeljenjima u toku rada koristi mobilne telefone, a samo 16 odsto je potvrdilo da pri tome nosi zaštitne rukavice.

Istraživanje je obavljeno u toku dvije školske godine, 2018-2019 i 2019-2020. godine, i oba puta je potvrđeno da velika većina ispitanih u toku boravka na odjeljenjima sa pacijentima koristi mobilne telefone, a da pri tome ili ne upotrebljava zaštitne rukavice ili rukavice ne mijenjaju nakon što su koristili mobilne telefone.

Možda će vas zanimati

Samo tri odsto ispitanika je potvrdilo da svakodnevno dezinfikuje mobilni telefon.

"Ove navike, korišćenja mobilnog telefona u odjeljenjima gdje su pacijenti, mogu da ponište efekte dezinfekcionih procedura, kojima je podvrgnuto medicinsko osoblje, koje je u dodiru sa pacijentima, jer ruke, iako su prethodno dezinfikovane, nakon upotrebe mobilnog telefona ponovo mogu postati izvor, odnosno prenosnik virusa zbog mikroorganizama, koji se sakupljaju na telefonima“, rekao je profesor Dzanloreto D'Alo.

Autori istraživanja sugerišu da se mobilni telefoni redovno čiste, dovoljno je koristiti salvete natopljene u rastvor sa najmanje 70 odsto alkohola.

U uslovima sirenja zaraze od Covid-19, rezultati ovog istraživanja su važni, a telefonske kompanije su već izdale uputstva kako dezinfikovati mobilne telefone. Da je situacija s dezinfekcijom uređaja prilično ozbiljna i nužna govore i novi proizvodi, poput bežičnih slušalica, koje se dezinfikuju UV zracima svaki put kad ih vratite u kutiju za punjenje/nošenje. Nakon njih brzo su stigle i "kiborg-maske", koje se same čiste, a rade na baterije... Da, svijet je otišao u potpuno nekom novom pravcu!

Rezultati istraživanja objavljeni su u medicinskom časopisu Travel Medicine and Infectious Disease.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS