• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tramp zabranio TikTok i WeChat u Americi

Autor Marko Čavić

Već u nedelju, 20. septembra stupa na snagu zabrana za TikTok i WeChat aplikacija, Tramp već potpisao.

 Tramp zabranio TikTok i WeChat u Americi Izvor: Tanjug-AP Photo/Patrick Semansky

Američko Ministarstvo trgovine će u nedelju sprovesti izvršnu naredbu o zabrani transfera sadržaja u SAD preko aplikacija TikTok i WeChat, javlja agencija AP.

Prema rečima ministru trgovine Vilbura Rosa, cilj naredbe objavljene danas je “borba protiv zlonamernog prikupljanja ličnih podataka američkih građana“.

Možda će vas zanimati:

Vlada SAD je ranije saopštila da korišćenje i preuzimanje aplikacije za komunikaciju neće biti zabranjena transakcija, mada zabrana može “direktno ili indirektno da oslabi“ razmenu poruka preko aplikacije i da ljudi, koji je koriste za četovanje neće biti izloženi kaznama, dodaje AP. Istovremeno, CNN izveštava da će merama, koje treba da stupe na snagu u nedelju biti ograničen pristup aplikacijama TikTok i WeChat, odnosno da neće biti omogućeno preuzimanje, ažuriranje i nadogradnja preko tih aplikacija. Dodaje, takođe, da su ograničenja za WeChat opsežnija.

Počev od nedelje, biće nezakonito hostovanje ili transfer internet saobraćaja, koji povezan sa WeChat-om, navodi se u saopštenju Ministarstva i dodaje da će to isto važiti i za TikTok od 12. novembra.

Trampova administracija trenutno razmatra predlog dogovora između ByteDance-a i Oracle-a, koji je osmišljen da otkloni zabrinutosti organa državne bezbednosti vezane za TikTok. Krajni rok za dogovor je 12. novembar, podseća CNN. Američka TV stanica ne isključuje mogućnost daljih ograničenja u kasnijem periodu, uključujući i protiv drugih aplikacija, ako se proceni da se koriste kao zaobilazno sredstvo.

iOS, Android zabrana

Google i Apple će morati da izbace TikTok i WeChat iz svojih prodavnica u SAD i još nekoliko zemalja

Neki američki stručnjaci za bezbednost izrazili su zabrinutost da ByteDance, kineska kompanija, koja je vlasnik TikTok aplikacije, ima pristup informacijama o 100 miliona korisnika te aplikacije samo u Sjedinjenim Državama, ocenjujući da to predstavlja bezbednosni rizik.

Problem WeChat-a je to što je to platforma za mnogo internet i ekonomskih stvari i čak će i američke i evropske kompanije biti na gubitku ovom zabranom, koja stupa na snagu već 20. septembra.

Da je Tramp van kontrole i da američka administracija i ne zna tačno koliko dalekosežne posledice ovog mogu biti tvrde i američki mediji, među kojima i The Verge, koji je zabranu TikTok aplikacije i WeChat platforme nazvao očiglednom zloupotrebom moći.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS