• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Procureo izvorni kod windows XP sistema: Otkrio da je Microsoft kopirao Apple, ali i šta se desilo s tim! (FOTO)

Autor Marko Čavić

Izvorni kod jednog od najpopularnijih operativnih sistema našao put do interneta i usput otkrio jednu veliku zanimljivost, koju je kompanija prikrila.

 Procureo izvorni kod windows XP sistema: Otkrio da je Microsoft kopirao Apple, ali i šta se desilo s tim! (FOTO) Izvor: MONDO / Microsoft

Da je Apple našao inspiraciju u mnogim Microsoft rešenjima znamo odavno, ali znamo i da je Microsoft “pozajmio“ mnogobrojne cake od Macintosh uređaja.

Curenje izvornog koda Windows XP OS-a pokazalo je da je Microsoft čak i očigledno kopirao Apple računare, ali je odlučio da o tome ćuti, odnosno da to ne podeli sa svima nama.

Možda će vas zanimati:

Internetom se poput munje pronela vest da je izvorni kod jednog od najvoljenijih operativnih sistema sad dostupan svima i uglavnom zanimljiv za sve hakere i bezbednosne stručnjake, koji iskopaju torent ili MegaUpload link. ScreenShot, koji o ovome svedoči prvo se ukazao na 4chanu i čini se da je verodostojan.

Iz Microsofta su za sada nemi, ne verujemo da će i komentarisati nešto, ali to IT svet ne sprečava da se zabavlja svim onim što iz izvornog koda dolazi.

Iako je Windows XP odavno prevaziđen, on i dalje ima određenu  grupu korisnika, koji odbijaju da ga odbace. U ovom trenutku to je oko jedan procenat svih aktivnih Windows računara po StatCounter sajtu.

Oni svakako ne bi trebalo da se brinu oko hakerskog napada, jer je jasno da on ne bi bio naročito profitabilan po počinioca. Međutim, sve verzije Windowsa imaju određeni procenat kôda, koji se poklapa, pa bi ovo sa bezbednosne strane moglo ubuduće da se odrazi na korisnike Windows 7 OS verzije, kojih je znatno više, oko 20 procenata aktivnih korisnika ili Windows 10 verzije, kojih je u ovom trenutku najviše - preko 73,7%!

Ono što je dobro jeste činjenica da bi ovim izvornim kodom mogli da se okoriste lokalni i domaći programeri, koji bi mogli bez podrške Microsoft kompanije da brzo isprave određene propuste ili probleme pojedinih delova sistema, koji se tiču aplikacija, programa i servisa vezanih za njihov rad i podršku.

A sad i ono zanimljivo što je otkriveno - Microsoft je imao spreman izgled Windows XP sistema, koji je bio prekopiran sa Apple računara. Posebna Windows tema omogućavala je tzv. AQUA izgled menija, tastera i dugmadi, koji je očigledno prekopiran sa Mac računara. Ova tema ostala je zakopana u sistemu tj. tajna sve do sada, kad je The Verge otkrio.

Ova tajna tema nazvana je Candy i napravljena je nakon što je Mac predstavio AQUA izgled sistema na Macworld Conference & Expo 2000. godine. Microsoft nikad nije zvanično objavio ovu temu i logično je zašto je to tako, a korišćena je isključivo za interno testiranje Windows XP sistema, koji je na kraju dobio legendarnu plavu i zelenu temu LUNA i ostalo je sve istorija…

Prisetite se s nama i legendarne pozadine, koju je MONDO fotografisao na mestu njenog nastanka, da možete da uporedite kako izgleda kad se obradi i uživo . BLISS za vas!

Ko se još seća Windows XP sistema od naših čitalaca? ;)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS