• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ilon Mask šalje stotine satelita u svemir (VIDEO)

Autor mondo.rs

Plan Ilona Maska da obezbedi brzi bežični internet u udaljenim delovima cele planete Zemlje pomoću svojih satelita uskoro bi mogao da se ostvari.

 Ilon Mask šalje stotine satelita u svemir (VIDEO) Izvor: MONDO kolaž

Svemirska kompanija SpaceX lansirala je početkom oktobra u orbitu novu seriju od 60 Starlink satelita, čime je njihov ukupan broj premašio 700.

Mask, kao izvršni direktor SpaceX kompanije i Starlink projekta, tvrdi kako je to dovoljno za pokretanje BETA verzije njegovog brzog interneta za prvo veliko javno testiranje i korišćenje.

Kad ovi sateliti dosegnu ciljni položaj, moći ćemo da pokrenemo BETA verziju interneta na severu Amerike i nadamo se na jugu Kanade“, objavio je Mask u saopštenju, dodavši da bi njegov brzi bežični internet nakon toga moga stići i u druge zemlje, u skladu s potrebnim regulatornim odobrenjima.

Nažalost, Mask nije precizirao kad će sateliti doseći potreban položaj, dok astrofizičar Džonatan Mekdauel iz hardverskog Centra za astrofiziku tvrdi da se to neće desiti pre februara 2021. godine. Mask je u aprilu ove godine (2020) rekao da će BETA verziju interneta pokrenuti na jesen ove godine, ali će se to najverovatnije desiti tokom idućih nekoliko meseci.

Krajnji Maskov cilj jeste da omogući svim ljudima na Zemlji da imaju pristup brzom bežičnom internetu, pa čak i najudaljenijim i najsiromašnijim delovima planete. To je od velikog značaja za one zemlje koje još nisu sagradile potrebnu infrastrukturu kako bi stanovnicima omogućile pristup mreži.

Prvi rezultati zatvorenih testiranja brzine Starlink interneta obećavaju, ali osim dostupnosti tj. vremena kad će se to desiti nepoznanica ostaje i koliko će internet koštati i kave će pakete imati.

Pred kompanijom Space X su i dalje brojne prepreke i komplikovan put do ispunjenja svih zadatih obećanja, a na prvom mestu je priprema i lansiranje dodatnih Starlink misija, a u vreme virusa korona. Konačni cilj je da se super-brzi internet obezbedi po povoljnoj ceni, i to za sve građane sveta, što će biti posebno korisno za one, koji ili nemaju internet konekciju ili je ona sad vrlo loša i bez izgleda da se popravi.

Starlink novih 60 satelita za internet iz svemira video (MobIT)
Izvor: SpaceX

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS