• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

11 igrača Srbije iz dijaspore - oni su izabrali otadžbinu: FSS doveo Svilara u reprezentaciju, ali nije on jedini!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Nastavlja se FSS-ov trend dovođenja srpskih fudbalera iz dijaspore u nacionalni tim, a posle Mileta Svilara pogledali smo koji su sve to igrači prethodnih godina birali da obuku dres Srbije iako u njoj nisu rođeni.

 fudbaleri srbije iz dijaspore koji su pristali da igraju za orlove Izvor: Profimedia/MN Press

Selektor Dragan Stojković Piksi objavio je u petak spisak igrača na koje računa u reprezentaciji Srbije za predstojeće mečeve u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, a na njemu se prvi put našao Mile Svilar.

Srpski golman koji je odrastao u Belgiji konačno je dobio priliku da debituje za otadžbinu, nastupao je i za mlađe selekcije Belgije, ali on je daleko od jedinog igrača kojeg je Srbija "preotela" drugim reprezentacijama u posljednjim godinama.

Možda će vas zanimati

Zapravo, dolazak Mileta Svilara u nacionalni tim je nastavak trenda po kojem Fudbalski savez Srbije uspijeva da dobro skautira talente širom Evrope, a koji imaju srpske korijene i potiču iz porodica koje su riješile da napuste domovinu.

Ovaj trend započet je još 2006. godine, pred Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj, kada je Ivan Ergić obukao dres nacionalnog tima i bio dio ekipe na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj. Njega je savez "preoteo" Australiji, a potom je u narednim godinama slična priča bila i sa Nevenom Subotićem, štoperom koji je mogao da igra i za Bosnu i Hercegovinu i za SAD, kao i Zdravkom Kuzmanovićem, koji je igrao za mlađe selekcije Švajcarske.

I tako je krenulo redom - Srbija je Švajcarskoj "uzela" Aleksandra Prijovića, napadača čiji je gol Srbiju odveo na Mundijal u Rusiju, dok je i dvostruki "zlatni orlić" Miloš Veljković mogao da igra za tu reprezentaciju.

No, ko su svi mlađi fudbaleri koji su u prethodnom periodu odabrali da nose dres Srbije, bilo seniorskog tima, bilo mlađih selekcija? Ne računajući Svilara, pred vama je 11 igrača kojima je srce znalo da želi samo Srbiju:

DAMJAN PAVLOVIĆ

Izvor: Profimedia

Ovo je poslije Mileta Svilara najsvježiji primjer dobrog posla odrađenog po pitanju skautinga talentovanih srpskih igrača iz dijaspore. Damjan Pavlović je član prvog tima Standarda koji je prema saznanjima "Arenasporta" odabrao da igra za Srbiju. On će dobiti poziv za omladinsku selekciju, a kako već ima srpski pasoš, nema nikakvih prepreka da se pridruži vršnjacima iz domovine.

Pavlović (20) je ponikao u Standardu iz Liježa, vezni je fudbaler i igra uglavnom na mjestu zadnjeg veznog. Još uvijek nema zavidnu minutažu u belgijskom velikanu, ali je polako dobija.

SAVA ARANĐEL ČESTIĆ

Izvor: Profimedia

"Mene su u isto vrijeme pratili i Njemačka i Srbija, a Srbija je na moju veliku radost bila konkretnija. Imao sam poziv iz obje zemlje, ne krijem. Sve je išlo preko oca, on je razgovarao s ljudima iz FSS. Odlučilo smo da je za mene najbolje da igram za Srbiju", rekao je Sava Aranđel Čestić kada je svojevremeno dobio poziv da igra za mladu reprezentaciju Srbije.

On je u međuvremenu na junskoj turneji u Japanu odigrao i dva meča za A reprezentaciju Srbije, a radi se o 192 centimetra visokom štoperu koji nastupa za Keln. 

Rođen je 2001. u Ofenbahu na Majni i prošle sezone je upisao 11 bundesligaških nastupa za "jarčeve". Više puta je isticao da mu je idol u karijeri baš Nemanja Vidić, sa kojim su ga nekoliko puta upoređivali njemački mediji, ali je on istakao da je navijač Partizana.

DEJAN TETEK

Izvor: MN PRESS

Ovaj momak već neko vrijeme nosi dres mlade reprezentacije Srbije, a imao je pravo nastupa i za Englesku. Rođen je u Oksfordu 2002. godine, a nakon što je nastupio tri puta za Englesku U-18 selekciju i dao jedan gol riješio je da zaigra za zemlju porijekla.

Do sada je igrao za U-19 i U-21 tim Srbije, a ponikao je u Redingu gdje ga ove sezone trenira Veljko Paunović. Nekadašnji selektor "zlatnih orlića" mu je dao šansu u prvom timu, a protiv Noriča je prvi put bio starter.

"Nemanja Matić. Pravi idol. Igra u Engleskoj, često ga gledam, ako bog da biću jednog dana kao on", rekao je Dejan Tetek kada je prvi put došao na okupljanje srpske U-19 reprezentacije.

DEJAN KUZMANOVIĆ

Izvor: YouTube/AS MONACO/Printscreen

Dejan Kuzmanović je 17-godišnji defanzivac Monaka, koji polako u Kneževini privlači sve više pažnje. On je postao član kadetske selekcije Srbije tokom proljeća, kada je selektor još bio Saša Ilić.

Rođen je u Lionu pa bi teoretski mogao da bira između Francuske, Srbije, ali i Albanije, odakle mu je majka. Ipak, on ne zaboravlja korijene.

"I baba i deda su mi Srbi, a otac rođen u Francuskoj. Odrastao sam sa roditeljima iz različitih kultura i zemalja. U krvi sam ipak Srbin, iako sam odrastao kao Francuz. Ponosan sam na svoje korijene i bila bi mi čast da igram za Srbiju”, pričao je on za sajt Monaka.

GORAN BABIĆ

Izvor: MN PRESS, Profimedia

Ovaj momak još nije ni punoljetan, a već je član omladinske selekcije Srbije. Rođen je 2003. godine u Sautemptonu, pa bi mogao da igra za mlađe selekcije Engleske, ipak, on je vrlo rano shvatio da želi da nosi dres Srbije.

Svake godine Gardijan bira 20 najtalentovanijih igrača u Premijer ligi, a prošle godine je na tu listu došao upravo Babić.

"Kako saznajemo od jednog insajdera iz Sautemptonove omladinske akademije Babić bi 'šutnuo rođenu majku da igra protiv nje'. Prošle godine je igrao kao 'desetka' jer se dobro snalazi sa loptom u nogama, ali je od tada uzeo više udela u defanzivi i sada više igra kao 'osmica'. Babić voli da startuje i voli da pobijedi", piše u obrazloženju odluke Gardijana o mladom srpskom fudbaleru.

NEMANJA I NIKOLA MOTIKA

Dio juniorskih selekcija Srbije prošle godine postala su i braća Motika, Nemanja i Nikola. Stariji brat je rođen 2003. godine, a mlađi Nikola je 2004. godište.

Nemanja je bio dio omladinskih selekcija Njemačke, ali se brzo predomislio, a tim putem pošao je i njegov mlađi brat.

"Moj godinu dana mlađi brat Nikola i ja smo rođeni u Berlinu, ali roditelji su nam Srbi. Otac je porijeklom iz Nišićke visoravni, koja se nalazi blizu Sarajeva, dok je majka iz Vranja. Imamo kuću u Bijeljini u koju odlazimo kada nam obaveze dozvole, baš kao što i često dolazimo u Srbiju. Odigrao sam par utakmica za selekciju Njemačke, ali to nije to. Bratu i meni je Srbija u srcu. Kada su ljudi iz Fudbalskog saveza Srbije napravili prvi kontakt sa nama, mi nismo imali dilemu za koju reprezentaciju želimo da igramo", rekao je Nemanja Motika za "Sportklub".

MATEJA MILOVANOVIĆ

Izvor: YouTube/INTERNATIONAL SPORTS OFFICE/Printscreen

Mateja Milovanović je rođen 18. aprila 2004. godine u Roterdamu, a njegov otac Viktor Milovanović igrao je u Sparti iz Roterdama. Radi se o dječku koji igra na mjestu štopera i prije nekoliko godina je u reprezentaciji Holandije do 15 godina bio kapiten.

Zbog visine i stila igre su ga brzo prozvali "srpski De Liht", a on je takođe postao dio omladinske selekcije Srbije. Italijanska "Gazeta delo Sport" je za njega ove godine čak pisala da su Roma i Napoli zainteresovani za mladog defanzivca.

Milovanović još nije debitovao za prvi tim Ajaksa.

DARKO ILIĆ

O ovom momku nema puno informacija u javnosti. Rođen je prvog dana 2004. godine u Njemačkoj, trenutno je član mlađih selekcija Fortune Diseldorf i igra kao defanzivac.

Ponikao je u mlađim kategorijama Rot-Vajs Esena, a i on se omladinskim selekcijama Srbije priključio otprilike u vreme kada i njegovi vršnjaci braća Motika, Babić, Milovanović...

ANDREJ TRIFUNOVIĆ I MIHAIL STEFANOVIĆ

Ovo su još dva mlada momka koja su riješila da u omladinskim selekcijama igraju za Srbiju i obojica nastupaju za Cirih. Andrej Trifunović je rođen 2004. godine u švajcarskom Kilhbergu i igra na mjestu štopera.

Mihail Stefanović je njegov vršnjak, rođen je takođe u Švajcarskoj, ali u mestu Horgen. Njegova pozicija ofanzivni vezista i takođe je dio mlađih omladinskih selekcija Srbije.

MARKO JOHANSON

Izvor: Youtube/KeeneCV/printscreen

I na kraju golman kojeg Srbija nije još "ukrala". Njegovo ime je Marko Johanson i u žižu javnosti dospio je kada je izjavio da ga Fudbalski savez Srbije već prati i da će braniti za domovinu njegove majke.

Johanson je novi golman slavnog njemačkog kluba Hamburga, u koji je stigao iz Malmea. Čeka se trenutak kada će 22-godišnji Johanson dobiti priliku da postane dio nacionalnog tima Srbije. Otac mu je Šveđanin, majka je iz Srbije, a za zemlju svog rođenja nije upisao nijedan nastup, pa ga ništa ne sprečava da obuče dres "orlova".

Naravno, ovi momci bi i dalje teoretski mogli da se predomisle i zaigraju za druge reprezentacije, pošto još uvijek nisu upisivali nastupe u A selekciji, ali vjerujemo da je tako nešto malo vjerovatno...

(MONDO)

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC