• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li srpski fudbaleri baš toliko vrijede?! Koštaju stotine miliona, a već se pakuju

Autor Haris Krhalić

Reprezentacija Srbije jedna je od najskupljih koje nisu uspj0ele da prođu grupnu fazu na Mundijalu.

 Najskuplji timovi koji su ispali sa svjetskih prvenstava Izvor: Kurir/Dado Đilas

Mundijal u Kataru nije donio radost navijačima Srbije. Nakon tri odigrana meča - poraza protiv Brazila i Švajcarske, uz remi sa Kamerunom, reprezentacija se vraća kući sa samo jednim osvojenim bodom. To je ishod koji nisu očekivali, posebno kada se uzme u obzir sastav koji je na raspolaganju imao selektor Dragan Stojković Piksi.

Istina, bilo je velikih kadrovskih problema u taboru "orlova". Mogli bi da se vade na povredu koja je omela Filipa Kostića, na nespremnost Aleksandra Mitrovića i Dušana Vlahovića, čak i na probleme zbog kojih su Strahinja Pavlović i Miloš Veljković tražili izmjene tokom turnira. Ipak, ostaće zabilježeno da je srpski tim eliminisan sa Mundijala u Kataru jedan od najskupljih koji nisu prošli grupnu fazu. Zvanično - 7. najskuplji tim u istoriji Svjetskih prvenstava koji poslije samo tri meča pakuje kofere i putuje u otadžbinu. Pogledjate neutešne srpske fudbalere nakon meča:

Specijalizovani sajt "Transfermarkt" analizirao je vrijednost timova koji su eliminisani i pokušao da ih uporedi sa ekipama koje su na prethodnim šampionatima rano završavali takmičenje. Najskuplja ekipa koja je ikada ispala sa Svjetskog prvenstva poslije grupne faze je ovogodišnji tim Njemačke, a za samo tri miliona nadmašili su sebe od prije četiri godine. Na trećem mjestu su Španci iz 2014. godine, pa timovi Belgije i Urugvaja koji su igrali u Kataru, a zatim Francuzi koji su 2010. godine potpuno podbacili. Pogledajte Top10 najskupljih timova koji su ispali u grupi na Mundijalu:

Kad se malo zagrebe ispod površine, reprezenentacija Srbije je zapravo skuplja nego što je to predstavljeno ovim grafikonom! Pojedini fudbaleri srpskog tima koji kod selektora Dragana Stojkovića imaju važnu ulogu malo su i potcijenjeni kada su im na ovom sajtu određivane vrijednosti. Tako recimo Miloš Veljković košta samo 5.000.000 evra, Nemanja Gudelj i Nemanja Radonjić po četiri miliona, Srđan Babić samo tri miliona, a Vanja Milinković-Savić tek 2.500.000 evra! Standardni golman reprezentacije Srbije i naš najbolji igrač u Kataru daleko je skuplji od toga i Torino sigurno ne bi razmatrao takvu ponudu za čuvara mreže.

Vanja je vjerovatno i jedini srpski fudbaler koji bi mogao da "profitira" od ovog turnira. Dok su blijeda izdanja ostatku tima rušila cijenu i udaljavala potencijalne "udvarače", Milinković-Savić je dominirao među stativama. Istina, primio je čak osam golova na tri utakmice, ali je imao i čak 18 odbrana na tim susretima. Može se reći da je visoki golman na najbolji način iskoristio učešće na velikom takmičenju.

Naravno, nije on prvi takav primjer. Gledali smo prethodnih godina kako Hrvati vješto koriste takve mogućnosti - Dinamo je kroz igranje u Evropi stavljao u izlog mlade fudbalere, a nastupi za reprezentaciju na velikim takmičenjima dodatno su im dizali cijenu. Slično je i u Kataru, gdje su u zvijezde reprezentacije promovisani "neki novi klinci".

Prije svih, Joško Gvardiol (20) koji je postao jedna od najmlađih zvijezda na Svjetskom prvenstvu. Njega "transfermarkt" procjenjuje na 60 miliona evra, a cena će porasti i fudbalerima poput Borne Sose, Lovra Majera, Josipa Stanišića... Poređenja radi, golman Dinama iz Zagreba Dominik Livaković (27) starter je među stativama i procijenjen je na 8,5 miliona evra! A ovakvo je stanje kod Srbije:

LISTA NAJSKUPLJIH SRPSKIH IGRAČA

  • Dušan Vlahović - 80 miliona evra
  • Sergej Milinković-Savić - 60 miliona evra
  • Aleksandar Mitrović - 28 miliona evra
  • Filip Kostić - 24 miliona evra
  • Nikola Milenković - 20 miliona evra
  • Strahinja Pavlović - 20 miliona evra
  • Luka Jović - 14 miliona evra
  • Saša Lukić - 13 miliona evra
  • Ivan Ilić - 13 miliona evra
  • Predrag Rajković - 10 miliona evra
  • Nemanja Maksimović - 10 miliona evra
  • Marko Grujić - 9 miliona evra
  • Dušan Tadić - 7 miliona evra

*sajt "transfermarkt.com" korišćen je za sve podatke o cijenama igrača

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC