• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kakve kazne mogu da očekuju Sarajlije? Evo šta piše u Disciplinskom pravilniku Fudbalskog saveza BIH

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Revanš meč četvrtfinala Kupa BiH između Sarajeva i Borca nije odigran do kraja, zbog čega bi sarajevski tim mogao da bude drastično kažnjen.

 Hoće li Sarajevo biti kažnjeno nakon prekida meča protiv Borca Izvor: FK Borac

Borac se pobjedom u Sarajevu plasirao u polufinale Kupa BiH, a iako meč na "Koševu" nije završen, jasno je da će "crveno-plavi" iz Banjaluke biti među četiri najbolje ekipe u najmasovnijem takmičenju.

Nakon 0:0 u Banjaluci prije sedam dana, Borac je u revanšu vodio 2:1 u trenutku prekida, kada su čelnici sarajevskog kluba odlučili da prekinu meč, odnosno posljednjih nekoliko minuta utakmice nije odigrano.

Sportski direktor Senijad Ibričić i šef stručnog štaba Simon Rožman praćeni kompletnom klupom (rezervni igrači i članovi stručnog štaba) ušli su u teren, a njima se na travnjaku "Koševa" pridružio i predsjednik kluba Ismir Mirvić. Svi oni bili su nezadovoljni suđenjem Matea Muse, čak je na terenu došlo i do naguravanja sa arbitrima, a vidjećemo kako će nakon svega reagovati Disciplinska komisija Fudbalskog saveza BiH.

U Članu 64 Disciplinskog pravilnika ističe se:

  1. Ako igrač ili sportski radnik izazove prekid utakmice koja ne bude nastavljena, biće kažnjen:
    a) igrač, zabranom igranja od 3 do 12 utakmica i novčanom kaznom od 1.000 KM do 2.000 KM.
    b) sportski radnik, zabranom obavljanja funkcije od tri mjeseca do godinu dana i novčanom kaznom od 1.000 KM do 2.000 KM.
  2. Ako se prekršaj iz stava (1) ovog člana okvalifikuje kao teži prekršaj ili se ponovi, biće kažnjen:
    a) igrač, zabranom igranja od šest mjeseci do godinu dana i novčanom kaznom od 2.000 KM,
    b) sportski radnik, zabranom obavljanja funkcije od godinu dana do dvije godine i novčanom kaznom od 2.000 KM do 3.000 KM.

Zatim se u Članovima 65 i 66 navodi:

Član 65

  1. Ako je tim za vrijeme utakmice prouzrokovao nerede zbog kojih je utakmica prekinuta ili je napustio teren za igru, pa utakmica nije nastavljena, klub će biti kažnjen oduzimanjem od 3 do 6 bodova, odnosno od 3 do 6 negativnih bodova i novčanom kaznom od 2.000 KM do 5.000 KM.
  2. Ako se prekršaj iz stava (1) ovog člana ponovi ili tim počini teži prekršaj, zbog čega je utakmica prekinuta i nije nastavljena, klub će biti kažnjen oduzimanjem od 6 do 12 bodova, odnosno od 6 do 12 egativnih bodova i novčanom kaznom od 5.000 KM do 10.000 KM.

Član 66

  1. Igrač ili sportski radnik koji nagovara tim da iz bilo kojih razloga napusti teren ili da ne započne igranje utakmice, biće kažnjen: a) igrač, zabranom igranja od šest mjeseci do godinu dana i novčanom kaznom od 1.000 KM do 2.000 KM, b) sportski radnik, zabranom vršenja funkcije od šest mjeseci do godinu dana i novčanom kaznom od 1.000 KM do 2.000 KM.
  2. Ako se prekršaj iz stava (1) ovog člana ponovi, biće kažnjen: a) igrač, zabranom igranja od godinu dana do dvije godine i novčanom kaznom od 2.000 KM do 3.000 KM, b) sportski radnik, zabranom obavljanja funkcije od godinu dana do dvije godine i novčanom kaznom od 2.000 KM do 5.000 KM.
  3. Ako prihvate nagovaranje i teren napuste do četiri igrača, a ostali nastave igru, biće kažnjeni igrači koji su napustili teren zabranom igranja od šest mjeseci do godinu dana.
  4. Ako prihvate nagovaranje, pa teren napusti najmanje pet igrača, zbog čega se utakmica prekida, biće kažnjeni igrači koji su napustili teren zabranom igranja od godinu dana do dvije godine.
  5. Ako se prihvati nagovaranje pa cijeli tim napusti teren, odnosno ne otpočne utakmicu, pa ista bude prekinuta, klub će biti kažnjen oduzimanjem od 3 do 12 bodova odnosno od 3 do 12 negativnih bodova.

Bilo kako bilo, Sarajevo je eliminisano iz Kupa BiH, u Premijer ligi BiH nisu upisali pobjedu od početka decembra prošle godine, a sada se suočavaju sa novim problemima i eventualnim kaznama "disciplinaca".

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Goran

Iskoristili situaciju da mogu da kazu da su izbaceni iz lige....

JoviBL

Pravac druga liga

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC