• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MONDO intervju: Šta skauti traže u Srbiji i zašto je Mitar najbolji primer!

Autor Milutin Vujičić

Goran Lovre, nekadašnji fudbaler, a sada skaut Anderlehta, prati talente na području ex-Yu i objašnjava za MONDO šta je najbitnije kod mladih igrača. Najveći problem? Isključivo mentalitet sa ovih prostora…

 MONDO intervju: Šta skauti traže u Srbiji i zašto je Aleksandar Mitrović najbolji primer! Izvor: Guliver/Sean Gallup/Bongarts/Getty Images

Po završetku igračke karijere fudbaleri obično biraju između tri opcije: potpuni beg iz sporta i drugi biznis, učenje za trenera ili "fotelja" u nekom klubu.

Retki su oni poput Gorana Lovrea (37), nekadašnjeg igrača Anderlehta, Groningena i Partizana, koji su shvatili da je njihov poziv "fudbalski skaut", nešto što na prvu loptu ne izgleda kao najprivlačnija opcija koju nudi fudbal, a i teško može da se nauči - sve je u "oku".

Možda će vas zanimati

Sada već nadaleko poznati sportski direktor "Monći", koji se proslavio radom u Sevilji, imao je u jednom trenutku mrežu skauta koju je činilo 700 ljudi. Pronalazili su talente u Španiji, Južnoj Americi ili Africi, a to je izdiglo Sevilju i pomoglo joj da ostvari rezultate i osvaja trofeje, a potom i da ostvari ogroman profit prodajući igrače koje su doveli za mali novac.


Sve je više klubova koji su shvatili da je u dobrom skautingu šansa da "žive od transfera", a Goran Lovre je iz svog ugla u intervjuu za MONDO objasnio kako funkcioniše Anderleht.

"Posao skauta može da se kanališe u nekoliko kategorija: postoje skauti koje rade za mlađe kategorije, oni koji rade za prvi tim, kao i oni koji su personalni, praktično desna ruka trenera. Ja sam skaut za prvi tim Anderlehta i moje 'tržište' su zemlje bivše Jugoslavije. Posmatram igrače za prvi tim isključivo starosti do 23 godine. Moj stav, s kojim se složio i klub, jeste da igrači stariji od toga ne mogu da budu interesantni pošto posle ne može da se napravi transfer, što je njima važno", kazao je Goran Lovre koji je od završetka igračke karijere (2014) skaut u Anderlehtu.

"Naš slogan je 'In Youth We Trust', odnosno vode se verom u mlade".

Samo ove zime Anderleht je pozajmio Aleksisa Salemakersa (20) u Milan, kod koga će na leto verovatno zaraditi oko 20 miliona, a sigurno znate i za primere Jurija Tilemansa, Romelua Lukakua, Leandera Dendonkera ili da ne idemo dalje od Srbije - Aleksandra Mitrovića.

"Mitar je pravi primer kako treba da izgleda karijera jednog mladog fudbalera. Zapravo, on je bio jedan od mojih prvih 'poslova'.Preporučio sam ga Anderlehtu dok smo još zajedno igrali u Partizanu (2012/2013) i sve se spontano desilo. Tako sam dobio ponudu da radim u klubu u kom sam i počeo profesionalnu karijeru", naveo je Goran Lovre koji je kao 16-godišnjak iz mlađih kategorja Partizana otišao u Brisel.

Goran Lovre sa "mlađom gardom" Ninkovićem i Mitrovićem.
Izvor: MN PRESS

Ako ste mislili da iz kluba dođe poruka da im je potreban "desni bek" ili "napadač" i da se bazira samo na pronalaženje igrača na toj poziciji, varate se…

"Moj zadatak je da pravim izveštaje svih igrača na svim pozicijama za 'eks' Jugoslaviju. Onda je na klubu da samo izabere da li im je nešto interesantno. Moj nije posao da nađem recimo desnog beka, nego samo ono što vredi, a klub na osnovu toga, kao i na osnovu izveštaja ostalih skauta iz drugih zemalja, pravi kompletnu listu, bazu podataka. Potom zajedno sa direktorom sužavaju listu i odlučuju se koga će dovesti", ispričao je Goran Lovre i dodao da posle toga sledi naredni korak.

"Kada misle da je to to - tada traže da vide punu sliku. Od skauta se očekuje da stupi u kontakt sa familijom, ocem, majkom, da se proveri da li imaju problem… Uglavnom, mentalitet je najveći problem. To je tako na Balkanu!".

"Njima je ta puna slika bitna jer znaju da sve polazi od kuće. Dosta igrača dolazi iz malih sredina u Beograd, a taj grad može da te pojede. Zato imamo dosta talenata koji nisu uspeli...".

Koliko je potrebno puta pogledati nekog igrača da biste bili sigurni da je on TAJ?

"Minimum tri puta! Uvek može jedna utakmica da te prevari. Često volim da pratim mlade kategorije, pratim kadetsku ligu, ali mi u Belgiji ne smemo da dovedemo pre 18 godina, tako da ih dugo pratim da bih mogao da vidim koliko mogu. Najviše se gleda razvoj igrača od 16. do 18. godine", ispričao je Goran Lovre i naveo konkretan primer.

"Strahinja Pavlović iz Partizana je recimo enormno napredovao u tom periodu. To je dečko koji ima svoju ličnost, hrabrost, iako je pravio dosta grešaka u Partizanu, opet vidi se njegova odgovornost da bude istrajan i smeo, ta 'fizika' je bila ključ za njegov transfer".

Izvor: MN PRESS


Goran Lovre nam je ispričao da je teško opisati koji su to kvaliteti koje traži kod igrača, pošto se razlikuje od pozicije do pozicije, ali da je sve važniji aspekt, baš za svako mesto u timu, fizička konstitucija. Tako recimo više niko ne želi štopere od 180 cm ili nešto sporije bekove, pošto treneri ne uspevaju da sakriju njihove mane…

"Konkretno za odbranu - ne volim nepouzdane odbrambene fudbalere. Mora da bude odgvoran, hrabar, a da ima tehniku. Igrači koji puno greše i imaju lošu duel igru vas odbijaju", naveo je Lovre.

Naravno, ništa nema ni bez statistike…

"Mi u Anderlhetu uglavnom koristimo WyScout i to je prvi korak ako dobijemo informaciju da pogledamo nekog igrača, to vam daje prvi utisak. Ako vam se tu ne svidi, onda ga i ne gledate. To je jako bitna platforma i olakšava vam dosta posao. Ne igra mnogo ulogu kod mlađih igrača, ali kod nešto starijih pokazuje dosta. Ako ofanzivni nema asistencije i golove, a ima tehniku - to nije to. To je na kraju krajeva ključ, znači da mu nešto fali", objasnio je Goran Lovre.

"Rani odlazak na Zapad mi je pomogao puno, formirao sam se kao ličnost. Naučio sam tri strana jezika: holandski, francuski i engleski, nažalost ne i fakultet. Dobio sam tamo pasoš i stekao prijatelje u celoj Evropi, a morate da prihvatite taj način rada i da se borite, a druga opcija je da odustanete. Sve je do toga koliko želite".

Šta je to što najčešće fali srpskim fudbalerima?

"Mentalitet!", kao iz topa je ispalio Lovre.

"Otišao sam rano u inostranstvo i uvek su treneri kad pišu na tablu prvo stavljali mentalitet, pa tek onda taktiku… Mi smo se smejali. Što je to bitno? To shvatiš tek pred kraj karijere, da je to stvar broj jedan".

"Tu moramo da spomenemo našeg najvećeg ambsadora Novaka Đokovića. Njemu je to pomoglo da bude najbolji. To ponašanje na terenu i van njega - to nosite iz kuće".

Lovre u dresu mlade reprezentacije Srbije (2001. godina).
Izvor: MN PRESS


"Nama taj mentalitet najviše fali u fudbalu i zato nemamo uspehe. Svi u inostranstvu se pitaju kako Srbija ima fenomenalne igrače, a nema rezultate. Sve je to zbog mentaliteta. Igračima je bitnije da pričaju ko koliko zarađuje, ko je sa ovakvom ili onakvom devojkom, takođe dosta je klanova...", naveo je Lovre i potom dodao:

"Sa igračke strane nema nikakvih prorblema, naprotiv! Možemo da se nosimo sa svima, ali eto taj mentalitet... Jednom se desio Radomir Antić koji je napravio atmosferu i to je bilo to".

Skoro smo čuli od Sava Miloševića i Vladana Milojevića da se na Zapadu najviše poštuje brzina i 'potrošnja' igrača po utakmici, a da su takvi igrači ovde retkost. Štaviše, doskorašnji trener Zvezde izjavio je da je samo Nemanja Radonjić bio na tom nivou i da je odmah prodat.

"Ako je tako on rekao - tako je, znam da je trenerima to dosta bitno. 'Fizika' je bitan faktor i zato se rade ti posebni testovi. Zvezda je pokazala da može da se nosi sa svima uprkos tome. Pobeđivao se Liverpul, i drugi klubovi, tako da ne znam da li je Radonjić jedini. Meni je žao što Zvezda nije istrpela dva-tri mlada igrača duže. Tu pre svega mislim na Adžića, kao i Joveljića, oni su veliki talenti. Da su ih malo duže istrpeli više bi zaradili i oni bi se više razvili igrački u tom dobu", objasnio je Goran Lovre.

CRVENA ZVEZDA, PARTIZAN I DRUGI - KAKAV JE SKAUTING?

Izvor: MN PRESS


"Kad god upoznam familiju fudbalera koga sam zapazio - pričam im svoje iskustvo koje sam imao kao mladi fudbaler, a oni upijaju savete", kazao je Goran Lovre.

Da li roditelji strahuju zbog ranog odlaska svojih sinova u inostranstvo?

"U principu - više niko ne strahuje od inostranstva, a roditelji gledaju samo finansije i oni su ti koji guraju decu da idu što pre. Tu se vraćamo na to da se teško živi i čim vam neko ponudi novac od nekoliko stotina hiljada evra - kojim vi rešavate životno pitanje - oni pristaju, što i možemo da razumemo. Ne treba opet preterivati. Srbija je u poslednjih nekoliko godina dosta uložila u sport i sada su bolji uslovi da mladi igrači igraju ovde. Nema potrebe da se juri ovde po svaku cenu".

Hajde da priču okrenemo u drugom smeru - koliko se na ovim prostorima poštuje kultura "fudbalskog skautinga" i da li Crvena zvezda i Partizan pokušavaju da profitiraju dovođenjem mladih fudbalera u povoju, kako bi ih potom bogato prodali?

"Ja sam ubeđen da pokušavaju, Strahinja Pavlović je poslednji primer, ali oni ne mogu da se porede sa recimo Dinamom iz Zagreba. Oni već godinama prave transfere, imaju jak skauting i dobru mrežu… Čim neko ima 15-16 godina, i najčešće su to Bosanci pošto ne mogu baš Srbe da dovode, oni su prvi - 'grabe i dovode', a uz to lako privole i familiju. Pokazali su da znaju da naprave mladog igrača i oni su broj jedan u našem regionu".

"Ma ko šta pričao, Mamić je napravio čudo, a bio sam u prilici da upoznam neke igrače koji su bili kod njega i oni su za njega imali samo reči hvale. Imaju odličnu školu fudbala i to ne rade od juče već 20 godina. Opet, treba reći i da je Partizan imao sjajne prodaje u svojoj istoriji", kazao je Goran Lovre i verovatno mislio na podatke CIES-a.

Naime, crno-beli imaju najviše svojih "đaka" u 31. najboljoj ligi Evrope, što mnogi tumače i kao "najbolja omladinska škola" na Starom kontinentu.

"Recimo, Dušan Vlahović da je ostao vredeo bi sada 20 miliona, eto, da je ostao Matija Nastasić isto… Možda je za naše klubove problem što razmišljaju isključivo na kratke staze. Zvezda i Partizan su državni klubovi i ljudi koji su tu žele da zarade jer ko zna da li će biti još dugo u klubu, pa da se odmah napravi transfer.To je moje mišljenje. Da su privatizovani, bila bi druga priča", poručio je Lovre.

Da li je vreme da Zvezda i Partizan "bacaju oko" i van Srbije? Videli smo kako je Dinamo profitirao na dolasku Danija Olma iz Barselone kad je imao samo 16 godina, a prodali su ga Lajpcigu.

Izvor: Guliver/Angel Martinez/Getty Images


"On je ipak samo jedan primer, teško je Zvezdi i Partizanu da dovedu igrača Barselone. Uz to, Imao je i neke veze sa Hrvatskom, pa im je bilo lakše da ga privole. Nije lako dovesti Srbina iz Bajerna ili Junajteda u naš fudbal, a kamoli stranca", poručio je skaut Anderlehta i dodao:

TOPIĆ - KAO IZ TOPA!

Pitali smo skauta Anderlehta pitali koji je to fudbaler iz Srbije koji mu je u poslednje vreme "zapao za oko", a iako nije želeo mnogo da odaje - nije nas iznenadio odgovorom. "Recimo da je to fudbaler Vojvodine Mirko Topić!", odgovorio je Lovre.

"Ne znam koliko Zvezda i Partizan gledaju u inostranstvo, ali znam da imaju kontakte i menadžere kada postoji negde tamo mladi fudbaler. Na primeru Olma vidimo da je to izvodljivo, ali opet Dinamo igra svake godine u Evropi i ne zaboravite da tamo igrači zarađuju lepe pare".

"Novac koji u Zvezdi i Partizanu imaju dva ili tri najbolja igrača - to je standard za sve u Dinamu".

Goran Lovre kaže da sa sigurnošću zna da Partizan ima odličnu skauting službu, dok za Zvezdu nema precizne informacije i ne bi da spekuliše, ali veruje da će u budućnosti "večiti" još više gledati da poprave svoju "mrežu".

"Skauting ne može nikada da bude skup. Svi klubovi koji su koristili svoje skaute kao prvi izvor igrača - samo su napredovali. Klubovi koji se oslanjaju na menadžere, protiv kojih nemam ništa i treba ih saslušati, ne donose uvek boljitak. Skauting je baza koja mora da postoji u svakom klubu i ne može da vas skupo košta ako ga koristite kako treba. Mi svi zajedno na godišnjem nivou koštamo Anderleht kao jedan prosečan igrač u našem klubu…".

"To nije neki novac koji ne mogu da priušte i Zvezda i Partizan…", zaključio je Lovre.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC