• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Teško onom ko bude analizirao derbi!

Autor Milutin Vujičić

Razočaravajući 162. "vječiti" derbi je iza nas, pa će se analitičari pošteno namučiti kada budu sakupljali korisne informacije i pouke...

 162.-vjeciti-derbi-Zvezda-Partizan-0-0-analiza-utakmice-VIDEO Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Kada treneri Crvene zvezde i Partizana, zajedno sa svojim analitičarima, budu ponovo pogledali 162. "vječiti" derbi sigurno će primijetiti da je bilo mnogo neaktivnih minuta koje ne mogu da iskoriste za konkretan zaključak i pouke, a više je faktora uticalo na to.

Prvi su prekidi zbog bakljada navijača, drugi je broj faulova (43) koji je viđen na utakmici, treći povrede zbog kojih su trojica fudbalera (Boaći, Rodić i Suma) završila derbi, a četvrti povrede igrača koji su ostajali na travi dok su čekali da im se ukaže pomoć. Kao peti bismo dodali čarke koje su viđene više puta u toku utakmice, a na kraju šesti - i možda najčudniji - čuvanje vremena od strane Vladimira Stojkovića koje je negativno prokomentarisao Milan Borjan.

Možda će vas zanimati

Javnost je očekivala mnogo više od najveće utakmice srpskog fudbala, koja je dobila i novu dimenziju zbog fudbalskih legendi na klupama dva tima - međutim, na kraju "ćorak".

Dejan Stanković i Savo Milošević u toku svojih igračkih dana odigrali su mnogo bolje derbije, pa su možda zbog toga bili pomalo i blagi prema svojim igračima po završetku susreta.

Stanković je kazao da je zadovoljan i da nema šta da zamjeri svojim igračima, valjda kako bi ih još ohrabrio, dok je Milošević bio kritičan sve dok takav stav nije osjetio i od strane reportera, tako da je na kraju ipak ublažio stav o utakmici i poručio da će biti "žešći u svlačionici".


Više razloga za zadovoljstvo svakako će imati Stanković, čija je ekipa bila dosta bolja u prvom dijelu kada je držala više loptu u nogama, dok je Miloševićev tim odigrao nešto bolje u nastavku.

Izvor: MN PRESS


Činilo se da Crvena zvezda ima jasnu ideju šta treba da radi kada dobije loptu i prestroji se u formaciju 3-1-5-1, međutim to je bilo oročeno sopstvenim limitima, neuigranošću i - možda najvažnije - onom starom trenerskom "koliko ti protivnik dozvoli da igraš".

Partizan se prije svega oslonio na to da Zvezdi ne dozvoli da zaigra onako kako je Stanković zamislio, što smo najbolje vidjeli u prvom poluvremenu protiv Čukaričkog ove sezone. Miloševićeva ekipa najveći dio meča provela je "u stavu" trudeći se da dobrim blokom zaustavi napredovanje lopte kroz linije, odnosno da iskoristi mnogobrojne greške u dodavanjima svog rivala.

Koristeći se presingom napadača, Partizan je probao da već u ranoj fazi organizacije napada Zvezde osujeti progresiju lopte, a njihova nesigurnost u pasu i pritisak koji nosi meč - pomogli su im u tome.

Jovančić, kao centralna figura ispred tri defanzivca Zvezde u formaciji sa loptom (Degenek, Milunović i Rodić), teško se otkrivao za dodavanje pošto ga je u stopu pratio Suma. To je tjeralo pomenutu trojku da "gura" loptu ka bokovima (Gobeljić i Gavrić) i - teže - vezistima. Oni (Nikolić, Petrović i Ben) su se sve vrijeme pozicionirali u međuprostoru između linija prvog i drugog bloka Partizana.

Zbog opasnosti od njih, igrači Partizana su uvijek bili blizu, a fudbaleri Zvezde nisu toliko briljirali u pasu. Teško su dolazili do povoljnih situacija probijajući blok, ali su ih opet imali više od rivala.

Izvor: MN PRESS


Individualni potezi Željka Gavrića i Veljka Nikolića, kao i poneki El Fardua Bena, pravili su razliku na utakmici, ali ponovo Zvezda nije imala napadača koji bi ih ispratio. Boaći je zbog povrede meč završio već poslije pola sata, dok je Vukanović ulazio u prilike, ali mogao je i vještije da reaguje.

Zbog problema koji je Partizan pravio dobrim pomjeranjem veznog reda mogli smo da vidimo i Njegoša Petrovića kako se povremeno "spušta" poziciju niže, kako bi pomogao Dušanu Jovančiću koji je gotovo čitavu utakmicu igrao sa žutim kartonom, ali je i on bio pomalo neoprezan, pošto je poslije njegove greške Umar Sadik imao najveću šansu za Partizan. Doduše nije bio neoprezan kao Nemanja Milunović.

Vrijedno je spomenuti i proboj Stevanovića, koji je odigrao samo drugo poluvrijeme i bio možda najbolji igrač Partizana u derbiju, poslije kog je Natho uputio šut pored gola Borjana.

Djelovalo je da je Partizan zbog visokog presinga Zvezde koji je demonstrirala od dolaska Stankovića odlučio da potpuno iz razmišljanja izbaci "kratki pas" od golmana kad štoperima, tako da je Stojković gotovo svaki gol-aut "ispucavao", što je primijetio i trener crveno-bijelih poslije meča, ali ipak smanjivanjem takvog rizika imali su drugih problema: u organizaciji igre.

Kao što je primijetio i Milan Borjan u izjavi poslije meča, većina "drugih lopti" pripala je igračima Zvezde, koji su bili bolji u skoku, tako da je Partizan teško dolazio do prilike za pozicione napade.

Izvor: MN PRESS


Uglavnom su se oslonili na kontre, međutim ovoga puta bilo ih je mnogo manje zbog neprimjetnih Asana i Markovića, dok kada je Stevanović ušao u igru - Zvezda je zaigrala opreznije i djelovalo je da spušta tempo zbog gubljenja snage u prvom dijelu utakmice.

U drugačijem tipu meča gdje je Natho bio "niže" nego što je navikao i navijači Partizana nisu mogli da vide njegove dobre poteze na koje su navikli, pa su se više radovali intervencijama Pavlovića i Ostojića.

Veliki zadatak u Partizanu, opet gledano iz defanzivnog ugla, odradio je Saša Zdjelar koji je izlazio na udvajanje Dušana Jovančića, što je Zvezda možda mogla i bolje da iskoristi pošto se oslobađao prostor za Njegoša Petrovića.

BEKOVI?

Koliko su dva tima imala oprezan pristup možda najbolje govori činjenica da se na prste jedne ruke mogu nabrojati proboji bekova na 162. "vječitom" derbiju. Donekle se samo pamti izlet Milana Rodića, prije šanse za Nikolića, dok njegove kolege po poziciji: Gobeljić, Urošević i Miletić, jedva da su imali loptu na polovini rivala. Krajnje neobično u odnosu na prethodne mečeve.

Međutim, opet će se postavljati i pitanje zbog čega najviše govorimo o postavci Partizana bez lopte, kada se od njih očekivalo da budu ofanzivniji zbog zaostatka od 11 bodova u prvenstvu, pa iako su ispunili zadatak i treći meč zaredom nisu dozvolili Zvezdi da postigne gol - sada ga ni oni nisu dali i ostali su na istoj distanci uz vrlo loše izdanje "prednjeg" dijela tima.

Zvezda će imati više razloga za bezbrižnost pošto je ovo bila tek četvrta utakmica Stankovića na klupi, pa trener crveno-bijelih ima dobru početnu tačku na početku nove karijere.

Na kraju, bilo bi zanimljivo izračunati koliko "efektivnog" fudbala smo vidjeli u nedjelju, pošto je utisak da se igra prekidala na manje od minuta, a boljem utisku mogle bi da pomognu i sudije, ovoga puta Lazar Lukić, kada ne bi baš svaki kontakt, radi svoje "mirne glave", sankcionisali kao faul.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC