• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sa 25 igrača spali smo na 11, Kokoškov morao sve telefonom: Sedlaček za MONDO - Da ne izmišljamo, već da pitamo najveće

Autor Dragan Šutvić

O debaklu Srbije i porazu u finalu kvalifikacija za Tokio razgovarali smo sa poznatim trenerom i skautom Marinom Sedlačekom. Prema njegovom mišljenju, u Savezu imaju iskustvo za dalje. "Naša trenerska 'Kuća slavnih' znaće šta bi trebalo da radimo", rekao je on za MONDO.

 srbija košarka marin sedlaček  Izvor: MN PRESS

Dan poslije neuspjeha, loša igra košarkaške reprezentacije i njen neodlazak na Olimpijske igre u Tokiju jako je aktuelna i bolna tema za sve koji vole srpski sport, a posebno igru pod obručima.

Srbija kao aktuelni olimpijski i evropski vicešampion neće biti na najvećem događaju tog sporta iako je imala veliku šansu da se drugi put u nizu plasira, kroz duele sa rivalima koji su objektivno ispod njenog kvaliteta.

Trener Marin Sedlaček izbliza je komentarisao i pratio utakmice "orlova" i u intervjuu za MONDO analizirao neuspjeh ekipe Igora Kokoškova.

"Ovo je vrlo specifična situacija vezana za naše kvalifikacije zbog samog kovida, zbog otkaza igrača, zbog vremenski kratkih priprema i suženog prostora da se sagleda šta funkcioniše, a šta ne funkcioniše. Ne želim da sada govorim 'Trebalo je uraditi ovo ili ono'. To nikad nisam radio i ne želim, posle izgubljene bitke svi su generali pametni, ali iz nekih stvari možemo da izvučemo zaključke, da ih ne bismo ponavljali", rekao je Sedlaček.

"LAKŠE BI BILO DA SMO OTIŠLI IZ KINE"

Izvor: MN PRESS

Prije svega, Sedlaček je rekao da je potrebno objektivno sagledati situaciju i prihvatiti to da ne može naknadno da se ode na Olimpijske igre. Umesto toga, trebalo bi gledati šire i okrenuti se ka narednim Igrama, koje dolaze za tri godine.

"Kao prvo, mnogo bi nam lakše bilo da smo uspjeli da se kvalifikujemo kroz Svetsko prvenstvo. To nismo uradili prije dvije godine i potom su se dogodile stvari koje niko nije mogao da predvidi – kovid i kompletna situacija, koja je bila dosta otežavajuća za reprezentacije koji imaju veći broj igrača u NBA ligi".

Kao drugo, Sedlaček je podsjetio da prvobitni spisak Igora Kokoškova nije samo prepolovljen, već da je selektor ostao sa samo 11 igrača za meč odluke.

"Malo je to razočaravajuće sa aspekta košarke kao sporta koji je mnogima donio radosti, a tu ne mislim samo na narod, već i na osobe koju su direktno uključene u košarku. Sa liste od 25 igrača došli smo do toga da smo imali 11 igrača u utakmici protiv Italije i Portorika. Tu treba malo više posvetiti pažnje u smislu tačnog i preciznog definisanja statusa onih koji hoće da igraju, odnosno onih koji mogu i koji ne žele da igraju. Mislim da tu leži jedan od problema zašto smo došli do ovakvog sastava, koji je dobar, ali nije tu odlučujuću utakmicu odigrao dobro".

"SAMO JE TEO NAPRAVIO 5 PENALA"

Izvor: MN PRESS

Sedlaček je naglasio da uspješan tim ne čini 12 "ol-star" igrača, već oni koji će činiti cjelinu. To "pravilo" koje jednostavno zvuči nekad je teško i sprovesti i prihvatiti.

"Imamo dovoljno veliko iskustvo, pogotovo ljudi u savezu koji su decenijama uspješni, i imamo rezultate kao nijedna zemlja u Evropi, da na osnovu ranijih postulata promijenimo taj način pristupa stvaranju selekcija. Dobro je poznato da dobar rezultat pravi 12 igrača koji funkcionišu zajedno, a ne 12 Ol-star igrača. Očigledno da u 12 igrača nismo imali preko potrebnu hemiju da u trenucima kada ne ide neko istupi, odnosno da istupi više njih... Za mene je najporažavajuća stvar da na domaćem terenu nismo postigli 3 minuta poen u drugoj četvrtini i još gore je to da smo primili pet trojki za 2 minuta i 36 sekundi".

Sedlaček je u porazu od Italije glavni problem vidio u odbrani.

"Treba imati u vidu činjenicu da možete da prođete kroz dokumentaciju naše reprezentacije i da nađete podatak da li smo i kada u nekoj utakmici od 2007. primili 102 poena, a pogotovo na domaćem terenu. Nije nama bio problem napad, dali smo 95 poena, ali isto tako možemo i da računamo kada je reprezentacija Srbije izgubila tri četvrtine i dobila samo posljednju? Od odbrane sve polazi, a ne od napada. Nismo imali dobru hemiju i raspoloženje u tih 5-6 minuta druge i na početku treće četvrtine, kada se protivnik odlijepio na 24 poena razlike i iz te odbrane su nam uglavnom u fazi u kojoj smo igrali dobro davani poeni poslije dobrih odbrana. Možemo da pričamo i o pozicionom napadu, distribuciji lopte, selekciji šuta, ali to su sve analize jedne utakmice, u kojoj možete da imate ili nemate dan. Da smo svi ispali sa po pet penala drugačije bih govorio, ali kod nas je sa pet ličnih grešaka ispao najbolji i najiskusniji Miloš Teodosić, kao jedini koji je napravio pet prekršaja. Nijedan faul na šutu za tri poena nismo napravili, što govorili i o tome da su oni imali veliki broj šuteva iz otvorenih pozicija"

"Ta priča o tome koji igrači jesu ili nisu igrali... Cijela Evropa i svijet će se složiti da je naš tim bolji i kvalitetniji od italijanske ekipe, ali potrebno je 12 koji će da dišu kao jedan. Nismo imali tih 12 za razliku od Italijana koji su odigrali najbolju utakmicu u posljednjih 20-30 godina. Ne sjećam se da je Italija tako impresivno djelovala, posebno u drugoj četvrtini odigrali su preko svojih mogućnosti"

SELEKTOR? NEKA O SVEMU ODLUČI NAŠ 'HALL OF FAME'

Izvor: MN PRESS

Jasno je da je ta "komandna" odgovornost na selektoru Igoru Kokoškovu, nije malo onih koji će pozivati njegovu smjenu poslije ovako bolnog i velikog neuspjeha.

Sedlaček kaže da Srbija ima dovoljno uspješnih i mudrih trenera da zajedno usmere srpsku košarku i reprezentaciju. Njegov prijedlog je da se oni najveći okupe i da se pitaju za mišljenje i savjete.

"ZATO JE LUKA DONČIĆ VELIKI"

Dok Srbi budu gledali Igre na TV-u, Luka Dončić će u Japanu prvi put odvesti svoju zemlju na najveće takmičenje, jer je na svojim leđima izneo kroz kvalifikacioni turnir u Litvaniji.


"Luka ima tu sportsku drskost i sportsku glad za konstantnim dokazivanjem. On je faktički na svojim plećima izneo ne samo utakmice reprezentacije Slovenije, već je i organizovao dobru hemiju u timu, asistirajući selektoru i pozivajući igrače sa kojima želi da igra i za koje misli da bi mogli da pomognu Sloveniji da dođe do tog uspeha. I u tome se ogleda njegova veličina"


"Slovenija je jednako Luka Dončić i ne postoji drugi znak između ta dva termina. Za respekt je njihov rezultat, ono što su uradili je velika stvar kao i sve tri zemlje koje nisu bile domaćini a koje su uspele da se kvalifikuju. Ti timovi su imali glad da se nađu na Olimpijskim igrama, a Dončić je primer vođe koji se stavio u funkciiju tima"

"Imamo dovoljno pametnih i iskusnih stručnjaka koji su bili u različitim okolnostima. Sastavio bih ih, napravio stručni savjet i na njemu saslušao njihove preijdloge. Time bih se rukovodio. Ne treba tu mnogo da se izmišlja po pitanju smjene ili ne. Srbija je zemlja sa 3,5 miliona selektora i uvijek sam za to da struka odlučuje o pravcima, smjernicama, kako i sa kim dalje. Imamo izuzetno kvalitetne i dobre trenere, navešću samo 'Hall of fame' trio – Kari Pešić, Duda Ivković i Željko Obradović. Sva trojica su bili trofejni selektori, radili su u različitim decenijama naših uspjeha, ponekih neuspjeha i imaju znanje i njihova riječ ima ogromnu težinu. Ako to uradimo, mislim da ćemo da se vratimo na kolosijek i da onda ovo neće biti ispadanje iz tog kolosijeka, već samo kočenje".

Sedlaček je rekao da bi glavni fokus trebalo staviti na individualno planiranje – koji igrači hoće da igraju koje takmičenje.

"Mislim da je u ovom trenutku jako važno definisanje statusa igrača daleko prije samog događaja koji slijedi. Mislim da smo bili toliko zatečeni sa tim situacijama da li će igrači iza NBA lige da dođu ili ne, malo smo možda i prenagljeno reagovali na Jokića i njegovu odluku, jer nemamo dovoljno informacija o tome da li je ta odluka donijeta neposredno prije nego što je saopštena ili još u toku sezone. Ranije se uspostavlja kontakt sa igračima, pogotovo s onima koji su s one strane okeana".

Sedlaček je primijetio da je Kokoškovu otežalo posao to što nije profesionalno angažovan u KSS, već ima osnovni angažman u Fenerbahčeu.

Izvor: MN PRESS

"Imate drugačiji osjećaj kada se sa nekim vidite nego kada pričate telefonom... Prethodni selektori su imali taj 'filing' kada pričaju lično sa igračima, jer su bili profesionalno angažovani selektori. Sticajem različitih okolnosti, bez osuđivanja, naš selektor nije mogao to da radi jer radi svoj osnovni posao u Fenerbahčeu, gdje je bila dugačka sezona, pomjeranja zbog kovida...".

Epilog aktuelne situacije je bolan za sve koji vole košarku u našoj zemlji. Srbija propušta treće Olimpijske igre u posljednja četiri ciklusa...

"Samo bih se vratio na početak, pominjali smo Svjetsko prvenstvo i to da se tada nismo kvalifikovali. Nažalost, mnoge stvari prouzrokovale su to što se desilo, da moramo kroz kvalifikacije da se borimo za OI. Tako smo se (iz)borili i za Rio, gdje smo završili drugi i tada smo takođe u Beogradu prošli turnir. Ako jesmo to što jesmo i za šta se smatramo, mislim da na narednim takmičenjima ne bi trebalo da dozvolimo da kroz kvalifikacije odlazimo na Olimpijske igre, već da kroz evropska i svjetska prvenstva koja slijede imamo primaran cilj kvalifikovanje za OI".

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC