• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Upravni odbor "Borika" odbio inicijativu da dvorana u Banjaluci ponese ime Marijana Beneša!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Upravni odbor JU Sportski centar „Borik“ nije prihvatio inicijativu banjalučkih sportista, sportskih radnika i novinara da dvorana ponese ime slavnog boksera Marijana Beneša.

 UO Borik odbio inicijativu da dvorana nosi naziv Marijan Beneš Izvor: MONDO/Goran Arbutina

"Upravni odbor Ustanove je mišljenja da, iako saglasan sa inicijativom za promjenu naziva SD „Borik“ u SD „Marijan Beneš“, ne postoji izvjesnost u pogledu broja osoba (prvenstveno sportske javnosti) zainteresovanih za navedenu inicijativu", naveli su u obrazloženju svoje odluke.

U mišljenju dostavljenom Gradskoj upravi, a koje je potpisao predsjednik Upravnog odbora SC „Borik“ prof. dr Radenko Jotanović, navodi se da je poslije dostavljenog dopisa gradonačelnika Draška Stanivukovića u martu ove godine kojim izržava saglasnost da dvorana „Borik“ ubuduće bude dvorana „Marijan Beneš“, Upravni odbor Ustanove u aprilu održao sjednicu i donio odluku kojom je saglasan sa pomenutom inicijativom. Istovremeno, obavezao je rukovodstvo SC „Borik“ da formira Komisiju koja će da provede anketu kod korisnika Ustanove o tome da li su saglasni za promjenu naziva dvorane.

Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević

Na sjednici Upravnog odbora Ustanove u septembru ove godine, razmatrana je informacija o provedenoj anketi, te kako je navedeno u dopisu: "Od 41 korisnika kojima je upućeno anketno pitanje, odgovor je dostavilo samo njih šest, od kojih dva podržavaju inicijativu, dva su protiv, jedan je uzdržan i jedan se izjasnio da nije kvalifikovan za davanje odgovora".

Podsjećamo, gradonačelnik Draško Stanivuković je još u martu ove godine održao sastanak sa predlagačima inicijative, direktorom SC „Borik“ i kćerkom bokserske legende, Žanet Beneš od koje je dobio i punu podršku za realizaciju ove ideje.

Inicijativa je postojala nekoliko godina i namjera je bila da naša najveća sportska dvorana ponese ime po čovjeku koji je mnogo učinio za Banjaluku, odnosno bio jedan od naših najboljih sportista svih vremena i koji je svojim rezultatima proslavio naš grad.

Izvor: MONDO/Dragan Šutvić

Marijan Beneš rođen je 1951. godine u Beogradu, ali je djetinjstvo proveo u Tuzli, gdje je i počeo svoje "druženje sa rukavicama".

Sa šesnaest godina se preselio u banjalučku Slaviju, u kojoj je, kao amater, ostao do kraja bokserske karijere i za to vrijeme osvojio devet titula šampiona BiH i četiri trofeja prvaka bivše Jugoslavije.

1973. godine, na Evropskom amaterskom prvenstvu u Beogradu, okitio se zlatnom medaljom, nakon čega je odlučio da se okuša na profesionalnom nivou.

I nije pogriješio, a dokaz za to dobio je 17. marta 1979. godine, kada je nokautom u četvrtoj rundi, u "do vrha" ispunjenoj dvorani Borik sagrađenoj četiri godine ranije, savladao Francuza Žilbera Koena i postao profi-prvak Starog kontinenta!

Iz boksa se povukao 1983. godine, a preminuo je 4. septembra 2018. godine u Banjaluci, nakon teške bolesti.

Marijanu je bilo začepljeno 91 posto krvnih sudova, zbog čega mu je prijetio i težak moždani udar...

(mondo.ba)

Možda će vas zanimati

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bob Rock

Borik je Borik, Beneš je samo jedan od naših šampiona...

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC