• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sportisti BiH u 2021: Godina slavlja reprezentativnih selekcija osim fudbalskih "zmajeva"

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Protekla 2021. godina navijačima Bosne i Hercegovine donijela je dosta radosti u košarci, rukometu, odbojci, futsalu i plivanju, ali je dobar rezultat izostao u najpopularnijem sportu - fudbalu.

 20211220_2_51383458_71775148_Web.jpg Izvor: Anadolija - Samir Jordamović

U prvim danima 2022. godine, rukometaši BiH će odigrati svoje drugo Evropsko prvenstvo u istoriji, nakon što su u netom okončanoj godini kroz kvalifikacije protiv Njemačke, Austrije i Estonije izborili nastup u Mađarskoj i Slovačkoj.

Izabranici Ivice Obrvana su uveliko počeli pripreme za šampionat Evrope u Bratislavi, gdje će odigrati sve mečeve grupne faze i to protiv favorizovanih selekcija Španije, Švedske i Češke.

Iako je objektivno izuzetno teška grupa za eventualni prolazak u narednu rundu, sigurno je da se "zmajevi" neće predati bez borbe. Na Obrvanovom spisku mogućih putnika na EURO su i trojica aktuelnih rukometaša banjalučkog Borca m:tel - Vlado Draganić, Luka Perić i Marko Lukić.

Pored bh. rukometaša, odlične rezultate u 2021. godini i mnogo sreće navijačima donijele su obje selekcije BiH u košarci.

Izvor: Anadolija/Samir Jordamović

Muški "zmajevi" su osigurali nastup na Eurobasketu i to osvojivši prvo mjesto u grupi ispred Grčke, Bugarske i Letonije. Na prvenstvu Evrope, ekipa Vedrana Bosnićaod 1. septembra će igrati protiv Mađarske, Slovenije, Francuske, Litvanije i Njemačke, a sudeći prema izjavama, nakon što su izborili plasman, neće se zadovoljiti samo pukim učešćem na takmičenju.

Samim učešćem na Eurobasketu u Francuskoj nisu se zadovoljile ni košarkašice BiH, koje su osvojile peto mjesto, a malo je nedostajalo i da se domognu plasmana u polufinale.

Izvor: FIBA

Izgubile su tada od Francuskinja, a prethodno su savladale Belgiju, Tursku i Hrvatsku, a u borbi za petu poziciju i Šveđanke. Apsolutno prvo ime "zmajica", koja je ujedno bila i najbolji košgeter i skakač šampionata bila je Džonkel Džons, koja je kasnije dobila i titulu najbolje sportistikinje BiH u 2021. godini.

Izvor: FENA

Njene partije u protekloj godini jedino je možda zasjenila mlada Mostarka Lana Pudar, koja je osvojila prvu svjetsku medalju u istoriji bosanskohercegovačkog plivanja.

Na Svjetskom prvenstvu u malim bazenima u Abu Dabiju, 15. godišnja Lana je osvojila bronzu u disciplini 200 metara delfin (2.04.88) i ujedno postavila novi državni rekord. Osim toga, popravila je rekorde Bosne i Hercegovine u disciplinama 50, 100 i 200 metara delfin stilom i u 25-metarskim i u 50-metarskim bazenima. Pri tome je postala vlasnica jednog evropskog juniorskog rekorda.

Prošle godine "pao" je i bh. olimpijski rekord, odnosno popravljen plasman strijelca Nedžada Fazlije (šesto mjesto iz Sidneja 2000) s obzirom da je najbolji rezultat ostvario Nedžad Husić koji je u tekvondou osvojio petu poziciju i ponio epitet najboljeg sportiste BiH u tradicionalnom izboru "Nezavisnih novina" i BHRT-a.

Izvor: Promo/Tekvondo Savez BiH

Naravno, i dalje "bode" oči činjenica da je BiH jedina zemlja iz nekadašnje Jugoslavije koja još nije osvojila nijednu olimpijsku medalju, ali ako "mostarsko čudo od djeteta" nastavi ovim tempom, ne sumnjamo da će se i to dogoditi na Igrama 2024. godine u Parizu.

Izvor: FENA/Vehid Begunić

I odbojkašice BiH su imale razloga za radost i slavlje - po prvi put se se plasirale na Evropsko prvenstvo, a potom su izabranice selektora Stevana Ljubičića stigle su do još jednog velikog uspjeha. Na Fajnal foru Srebrne lige, koji je održan u Mariboru, u konkurenciji Slovenije, Portugala i Austrije su bile najbolje i tako izborile plasman u Zlatnu ligu.

Futsaleri BiH takođe su bili vrlo uspješni izborivši po prvi put plasman na Evropsko prvenstvo i to u konkurenciji selekcija Srbije, Rumunije i Makedonije. pa će od 19. januara jurišati na trijumfe na završnom turniru u Holandiji.

Izabranici selektora BiH Ive Kreze će u grupnoj fazi takmičenja igrati protiv reprezentacija Gruzije, Azerbejdžana i Španije.

Izvor: Anadolija/Elman Omić

Međutim, u najpopularnijem sportu - fudbalu, "zmajevi" na žalost nisu opravdali očekivanja u kvalifikacijama za Mundijal 2022. godine u Kataru iako su imali lijepu priliku da u finišu kvalifikacija protiv Finske i Ukrajine u Zenici stignu do baraža.

Doživjeli su dva poraza na "Bilinom polju", pa će izabranici Ivajla Peteva Svjetsko prvenstvo u novembru 2022. godine gledati na televiziji.

Zbog loših rezultata, BiH je na kraju protekle godine zauzela 61. mjesto na listi Svjetske fudbalske federacije (FIFA), što je najslabiji plasman od 2005. godine, kada su "zmajevi" bili na 65. mjestu, dok je na 61. bila i 2008. godine.

Ako je za utjehu, vrijedi naglasiti da je došlo do smjene generacija među "zmajevima" što ilustruje podatak da je kapitensku traku u 2021. godini nosilo čak osam fudbalera - Edin Džeko, Miralem Pjanić, Adnan Kovačević, Sead Kolašinac, Eldar Ćivić, Ibrahim Šehić, Siniša Saničanin i Ajdin Nukić.

Izvor: Anadolija/Samir Jordamović

Osim toga, priliku da se revanširaju Fincima, fudbaleri BiH imaće već na ljeto u ovogodišnjoj Ligi nacija, gdje će se osim Tima Pukija i društva sastati sa Rumunijom i Crnom Gorom.

Nadamo se da će napokon i ta Finska da podvije rep pred "zmajevima".

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC