• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Teatar fest: One su „Trpele“

Autori mondo.ba Autori Vesna Kerkez

Predstava Beogradskog dramskog pozorišta pod nazivom „Trpele“ izvedena je u srijedu na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske u Banjaluci, u okviru 17. Teatar festa „Petar Kočić“.

 Teatar fest: One su „Trpele“ Izvor: Vesna Kerkez, mondo.ba

Glumice Ivana Nikolić, Danica Ristovski, Jadranka Selec, Milena Pavlović Čučilović, Nataša Marković, Slađana Vlajović i Milica Zarić u 95 minuta, koliko traje predstava, uspjele su da domaćoj publici ispričaju sedam potresnih, istih, a tako različitih i svakako autentičnih priča o ljubavi, nasilju, trpljenju i na kraju ubistvu.

Predstava „Trpele“ nastala je na osnovu dokumentarnog materijala, autentičnih ispovjesti žena - žrtava nasilja. Kao osnovno gradivo poslužili su transkripti intervjua koje je Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji obavio sa ženama koje su ubile svoje zlostavljače.

„Trpele“ je priča o ženama koje znamo – našim komšinicama, saradnicama, rođakama, majkama, drugaricama, profesoricama. To je priča o ženama koje su bez obzira na razlike u godinama, interesovanjima, socijalnom i ekonomskom statusu, izgledu i obrazovanju izjednačene u jednom – sve su žrtve. I sve su ubile svoje mučitelje, onda kada više izbora nije bilo.

Izvor: Vesna Kerkez, mondo.ba „I pored svoje ispovjedne forme, ovaj komad nije pokušaj da se stvarne priče što vjerodostojnije prenesu publici. Tome služe novine. Ovaj komad i ova predstava su naš, pozorišni, pogled na jedan ozbiljan društveni problem“, kaže o predstavi Milena Depolo, koja je zajedno sa Bobanom Skerlićem autor predstave.

Tokom predstave u Narodnom pozorištu vladao je muk. Publika je, suzdržavajući dah, poslušala svih sedam priča, a tišina je vladala i nakon završetka, skoro cijeli minut. A onda, aplauz. Aplauz koji je trajao dugo, onaj aplauz od koga bride dlanovi i šumi u ušima. To je onaj aplauz koji je najveća nagrada i nadoknada svakom glumcu i umjetniku. Bez obzira na ishod festivala, što se nas tiče, „Trpele“ je pobjednik.

U okviru takmičarskog programa festivala u četvrtak u 20 časova na istom mjestu čeka nas predstava "Gluha svadba" Bosanskog narodnog pozorišta iz Sarajeva.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop