• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pogledajte novi Android L!

Autor mondo.rs

Verzija Android L za programere donosi tonu noviteta, a programeri mogu da je preuzmu odmah. Evo i šta je sve novo!

 Pogledajte novi Android L! Izvor: Promo/MONDO portal.

Sandar Pikaj je na početku ovogodišnje Google I/O konferencije, kojoj prisustvuje preko 6.000 novinara, programera i zaljubljenika u Android, otkrio činjenice o Googlu i Androidu, koje su se desile između prošlogodišnje i ove konferencije:
- U poslednjem kvartalu 2013. isporučeno je preko 315 miliona Androida
- Platformu odavno koristi više od jedne milijarde ljudi
- Tablet Android tržište naraslo je za 60 odsto
- Rast instalacija Android aplikacija je oko 236 odsto
- 93 miliona selfi fotki napravi se Androidom svaki dan i
- Androidi izmere oko 1.5 miliona koraka svakog dana!

Android je evoluirao u gotovo svim segmentima, a Google je na I/O konferenciji prikazao najnovija dostignuća Android L Preview verzije, koja je namenjena programerima i još neko vreme neće moći da se koristi na mobilnim telefonima. Ovo nije konačno ime novog Android OS-a, koje će, zajedno sa oznakom biti najavljen uskoro.

Predstavljen je „Material Design“ interfejs, koji je zasnovan na novoj „objedinjenoj teoriji racionalizovanog prostora i sistemskog kretanja“, kako Google navodi. Uglavnom, Google uvodi istovetan interfejs za sve platforme: Android, Chrome i Chrome OS, novu tipografiju, boje, izgled Google aplikacija i servisa, kao i nove ikonice i vizuelni identitet svega što izlazi iz Google fabrike! Novost su i dinamičke senke, poboljšane tranzitivne animacije, koje će omogućiti lepše i prijatnije korišćenje svih Android aplikacija, a tu su i osveženja interfejsa svih Android aplikacija, koje sada izgledaju jednostavnije.

Promenjen je status bar Androida, brojčanik, odnosno ekran sa kojeg obavljamo pozive, promenjen je "Lock screen", ali i gotovo svaka Android aplikacija koju potpisuje Google.

Stigle su plutajuće notifikacije, odnosno sada možemo da igramo igru, recimo, i primimo poziv, poruku i druga obaveštenja, koja neće prekinuti igranje, samo će obavestiti o ovome dešavanju i omogućiti nam da izaberemo šta ćemo da radimo - da li ćemo da primimo poziv ili nastavimo da igramo i to, naravno bez prekidanja igranja.

Personalizovane notifikacije na zaključanom ekranu. Sada Android uči šta je ono što nam najviše treba ili ono što najviše volimo i notifikacije, koje se prikazuju i na zaključanom ekranu, poređaće se po našim interesovanjima. Prelaz prstom nadole prikazaće kompletan spisak notifikacija, odnosno sve ono što se desilo dok nismo gledali u telefon.

Google je imao preko 27 miliona Chrome korisnika u 2013. samo na mobilnim telefonima, sada ih ima preko 300 miliona, što je povećanje od više od deset puta za samo godinu dana i to samo na mobilnim telefonima. Zahvaljujući toj i činjenici da Chrome beleži konstantan rast Google je i Chrome pregledač učinio delom novog „Material Design“ sistema.

Google je obećao i da ćemo imati PC izgled grafike u džepu sa novom Android verzijom, ali i novi sistem za bateriju nazvan "Volta", koji optimizuje potrošnju energije baterije i omogućava njeno duže trajanje. Recimo, aplikacije će se nadograđivati samo kada je telefon priključen na punjač i ima Wi-Fi mrežu i slično.

Google Android L Developer Preview biće dostupan programerima od 26. juna, krajnji korisnici još neko vreme će čekati na punu verziju novog Androida.

,,,
Izvor: YouTube

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS