• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Samo za avanturiste: Biciklom oko svijeta bez para

Autori mondo.ba Autori Milica Kulić

Kako izgleda voziti bicikl sam bez mnogo novca po Mongoliji, Turskoj, Rumuniji? Koliko hrabrosti treba da se upustiš u ovakvu avanturu, saznali smo na promociji knjige "Zakotrljaj me oko sveta", autorke Snežane Radojičić iz Beograda.

 Samo za avanturiste: Biciklom oko svijeta bez para Izvor: Milica Kulić, MONDO

Izvor: Milica Kulić, MONDO

Na zanimljivoj promociji putopisa “Zakotrljaj me oko sveta", održanoj u utorak, 14. oktobra u Banjaluci, upoznali smo damu koja je na biciklu prošla 31.000 kilometara po svijetu. Priče o njenim trogodišnjim avanturama po Austriji, Rumuniji, Turskoj, Grčkoj, Mongoliji, Kazahstanu, Kini i mnogim drugim zemljama slušali su brojni Banjalučani koji su došli na promociju, održanu u prostorijama agencije Prime Communications.

Tokom putovanja Snežana je upoznala brojne ljude, doživjela razne avanture i stekla jedinstveno životno iskustvo, a sve je počelo kada je jednog dana radeći kao uspješna menadžerka shvatila da vodi poprilično dosadan život.

“Prije svega bila sam uspješna profesorka književnosti, klinci su me voljeli, ali zbog finansijskih razloga našla sam posao u menadžementu. Iako sam tada vodila ugodan život krenula sam u potragu za sopstvenim željama. Pošto nisam porodična osoba, ništa me nije vezivalo, shvatila sam da je red da nešto promijenim. Otac mi je govorio da je u životu najvažnije slijediti snove i raditi ono što voliš. Tako sam razmišljala šta me čini sretnom i pronašla se u biciklizmu. Zatim sam putem bloga ‘Crazy guy on a bike’ potražila saputnika za putovanja i upoznala Brajana Kita iz Kolorada sa kojim sam u početku putovala svijetom”, počela je priču o svom putovanju Snežana Radojičić.

Izvor: Milica Kulić, MONDO

“Svim potencijalnim putnicima poručujem da im viza uslovljava putovanja i vrlo lako može da postane noćna mora. Morate paziti koliko dugo u kojoj zemlji možete da se zadržite. Na primjer, zbog nedostatka stranica u pasošu morala sam da se vratim u Kinu, zato morate na sve da mislite”, poručuje Snežana, koja o iskustvima sa putovanja piše i na svom blogu.

Snežana kaže da ne morate imati mnogo novca za putovanja. Bitna je volja.

“Nemam sponzore. Bicikl sa kojim sam putovala dobila sam na poklon od prijatelja i koštao je samo 40 evra, uopšte vam ne treba fenski bicikl i bogatije putnike možete sresti sa krševima. Takođe, mogu vam reći da je jeftinije putovati svijetom nego živjeti u Beogradu”, kaže kroz smijeh ova prije svega hrabra žena.

“Navikla sam na hladno, kamperski život, kofer i šator, upoznala sam različite običaje i narode. Čovjek ponekad pomjeri svoje granice ako je dovoljno motivisan”.

Izvor: Milica Kulić, MONDO

“Kad Turci gosta ‘dovate’”

Turska je zemlja koja je po mnogo čemu na Snežanu ostavila dobar utisak.

“Kada sam krenula na put po Turskoj mnogi prijatelji su me upozoravali da je tamo opasno za ženu, da Turci siluju žene i slična ‘upozorenja’. Međutim ništa od toga me nije zadesilo, naprotiv, Turci su me iznenadili svojom dobrotom.

“Turci kada vide stranca odmah postave sto i pozovu vas u svoj dom na čaj. Iako siromašni, Kurdi iz istočne Turske veoma su ljubazni. Nisu mi naplaćivali sobe, bila sam gost u mnogim kućama širom njihovih sela, imala sam besplatnu hranu i smještaj. Jednom sam čak gostovala u predsjedničkom apartmanu”, priča Snežana.

Opasnosti

“Tokom putovanja shvatila sam da su ljudi najveća opasnost. Na putovanju u blizini Bajkalskog jezera desila mi se manja neprijatnost, ali većih incidenata nije bilo", tvrdi Snežana. “Preporučujem da boravite na grobljima. Tu ste mirni, a ima i vode. Ako na primjer, u Rumuniji naiđete na sahranu budite sigurni da nećete ostati gladni”, dodaje Snežena koja je dokazala da za ispunjenje snova treba da imate samo jaku volju.

 U hladnim pustinjama Mongolije svjetska putnica Snežana Radojičić vidjela je kako funkcioniše život u zajednicama.

“U Mongoliji komšije ulaze u vašu kuću kada žele, otvore frižider, posluže se, vrijedni su radnici i mnogo piju vodku”, kaže Snežana.

Snežana ističe da je obišla jednu četvrtinu svijeta, a u narednom periodu planira da proputuje Indoneziju, Filipine, Japan i Latinsku Ameriku.

Putopis Snežane Radojičić "Zakotrljaj me oko sveta" je knjiga koja će sigurno biti zanimljiva avanturistima, sanjarima, biciklistima, svjetskim i običnim putnicima, djeci i starijima.

Snežana je ostvarila svoj san, a ako želite da saznate sve o iskustvima sa njenih putovanja knjigu možete nabaviti po cijeni od petnaest maraka ili posjetite neko od njenih narednih predavanja koja organizuje širom Ex Yu.

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Jana

Super priča

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop