Ljepša strana novinarstva je ona kada te pozovu na degustacije hrane i vina, za koje možda ne bi ni znao, a ni otišao da se baviš nekim drugim poslom. Da ne bude da često kukamo, kako radimo najstresniji posao na svijetu :)
Vinosaur ne treba posebno predstavljati, on je odavno brend za sebe, vrlo cijenjen i poznat u vinskim krugovima van BiH. Planirali smo da ostanemo jedan sat, ali naša posjeta ovom salonu vina prerasla je u višesatno druženje sa čašicom vina, delicijama iz gastro kutka, ali i naravno, drugarima koji su nam davali preporuke.
Ova tradicionalna manifestacija, namijenjena strastvenim vinopijama i onima koji žele da probaju neobična vina i ove godine opravdala je visoka očekivanja.
U hotelu "Bosna" vinskoj publici predstavilo se preko 50 vinarija iz 12 država, koje su tokom dvodnevnog druženja posjetiocima predstavili paletu od nekoliko stotina različitih etiketa, stilova i tipova vina.
Kolega Milovan je dominirao poznavanjem vinskih noviteta, pa smo ga slijepo pratili u izboru vina.
Zahvaljujući njegovoj preporuci probali smo i - sada nosi etiketu „najbolje od Vinosaura“ - Steyer ledeno vino. Pravi se od traminca, a grožđe se ostavi na lozi preko zime, i prava je rijetkost na tržištu. (košta oko 60 evra). Ukus kao da jedete ledeno grožđe – perfekto.
Ove godine Vinosaurom dominirala su i hercegovačka vina. Kod Matića smo probali odličnu Žilavku iz Bodenika, krševitih brda iznad plodne doline rijeke Trebižat. Prije više od jednog i po vijeka počela je istorija uzgoja vinove loze i pravljenja vina.
Izvor: Vesna Kerkez, mondo.baMatići su se predstavili i rakijom, ali ovaj put nismo baš sve mogli da degustiramo (želje su jedno, mogućnosti drugo). Kod Crnogoraca smo probali nova vina od Plantaža - Vladika i Luča predstavljena povodom 50 godina postojanja i u okviru proslave velikog jubileja Petra II Petrovića Njegoša. Ljubazni menadžer ove crnogorske vinarije objasnio nam je da su njihova vina za srce i dušu, a pitanje sa samo nametnulo - kada će za pjesničke duše spakovati vino u naziv Gorski Vijenac. Naš favorit bio je Luča vino – breskve, citrusi, ananas, med i mineralnost, koje čine sklad aromatski okvirt bogatog, sočnog i energičnog bijelog vina.
Iz Hrvatske probali smo Zdjelarevića Chardonnay, porodične vinarije koja se ovim poslom bavi još od 1985.godine.
Neizostavan dio svakog Salona je i predstavljanje novih i atraktivnih kuća sa vinskim asesoarom, a prateći aktuelne trendove organizovane su i stručne radionice sa kvalitetnim predavačima.
Gosti su na radionicama imali priliku da saznaju više o pjenušavim vinima, organizovana je i stručna radionica za konobare, a veliko interesovanje izazvala je i radionica na temu "Savršen par - osnove sparivanja hrane s vinom".
Da bi sve degustirali, moralo se skoknuti do gastro kutka. Tamo pregršt sireva, pršuta, maslina, i ostalih delicija. Bogatstvo ukusa se smjenjivalo - od Farmerskog blaga BIH dolazi nam sir sa čilijem, a
Pađeni su nam ponudili sir sa bundevom. Naravno, tu je standardno odlični sir Trapist, čiju receptura ima stoljetnu tradiciju koja se prenosi iz samostana u samostan Marija Zvijezda. Sir je žućkaste boje, lako reziv i ne lijepi se, mirisa čistog i specifičnog po mlijeku.
Neobični sirevi i mliječni proizvodi, suvo meso, tartufi, interesantni slatkiši samo su dio onoga što smo imali priliku da vidimo (i probamo).
Na štandu "Farmerskog blaga" pronašli smo kajmak u tri okusa - višnja, narandža i čokolada. Ukoliko vam se pruži prilika - obavezno probajte i vjerujte nam na riječ - odlično je.
Suhomesnati proizvodi kompanija "Paladin" i "Pik" su odavno domaći na našem tržištu i u našim domovima, ali i na Vinosauru, pa smo se njihovom štandu obradovali kao starom znancu.
Bijela i crvena, roze i pjenušava, slatka, opora, stona i suva - koja god vina da preferirate, na Vinosauru ste sigurno mogli da pronađete nešto što će vam se dopasti.
Ukoliko ste bili među posjetiocima, sigurni smo da ste uživali. Ako ne - sljedeće jeseni čeka nas jubilarno, deseto izdanje, pa svakako zabilježite u vašim kalendarima dolazak na banjalučki vinski praznik.
Organizator festivala je Frutela Group.