Ako volite sir, imamo baš, baš dobre vesti za vas!
Novo istraživanje pokazuje si produžava život! Da budemo preciznije, za to je zaslužna Naime, supstanca spermidin koja se nalazi u starom siru.
Istraživači su najpre dejstvo ove supstance proverili na laboratorijskim miševima i pacovima, a zatim su sproveli analizu među 800 Italijana o njihovoj ishrani.
Ispostavilo se da oni koji često jedu sir imanju niži krvni pritisak, 40 odsto manji rizik od prestanka rada srca i generalno manji rizik od kardiovaskularnih bolesti.
Zbog toga naučnici sada tvrde da sir smanjuje rizik od visokog krvnog pritiska i otkazivanja srca, što, naravno, vodi do smrti.
Ali, pre nego što navalite na sir, trebalo bi da se podsetimo i da sir sadrži mast koja bi potencijalno mogla da poništi efekte spermidina.
Ova supstanca se nalazi i u grašku, kukuruzu, soji, žitaricama, a sve to su verovatno zdravije opcije od sira.
Naravno, time ne želimo da kažemo da ne jedete sir, već da ova tvrdnja naučnika ne znači da treba da preterujete.