• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Grejson Peri u Banjaluci: O ukusima se raspravlja!

Autori mondo.ba Autori Vesna Kerkez

Četvrtak, 7. septembar 2017. godine možemo slobodno da nazovemo danom Grejsona Perija u Banjaluci. Jer, odavno neki kulturni događaj nije izazvao toliko interesovanje naših sugrađana kao otvaranje izložbe ovog umjetnika u MSURS.

 Otvorena izložba Grejsona Perija u Banjaluci Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Predstavnici medija uz nekoliko odabranih gostiju imali su tu čast da ih prije otvaranja sam umjetnik provede kroz izložbu "Taštine malih razlika". Riječ je o postavci koju čini šest monumentalnih tapiserija, a na kojima je na veoma neobičan način prikazan život izmišljenog lika, Tima Rejkvela i njegovu tranziciju kroz klasne slojeve i razlike. Postavka istražuje britansku fascinaciju stilom i klasnim raslojavanjem.

"'Taštine malih razlika' je engleska fraza, zasnovana na Frojdovoj tvrdnji da ljudska bića najviše preziru one koji se najmanje razlikuju od njih", pojasnio nam je Peri i dodao:

Izvor: Vesna Kerkez, mondo.ba

"Smatram da na naš estetski ukus ništa ne utiče tako snažno kao društvena klasa u kojoj odrastamo... Zašto neko odabere baš tu odjeću koju nosi, baš takav namještaj ili baš te zavjese... Mene to odgovor na to pitanje izuzetno zanima. Smatram da su klasa i ukus ukorijenjeni su u naš karakter - do njih nam je veoma stalo. I upravo me taj emotivni naboj privlači ovoj temi".

Grejson Peri se smatra jednim od najpoznatijih britanskih umjetnika, a 2003. godine osvojio je Tarnerovu nagradu, najprestižnije priznanje u oblasti savremene vbizuelne umjetnosti. Nagradu je primio obučen kao žena, njegov alter-ego Kler, kako bi izrazio interesovanje za ličnim identitetom, inače veoma očigledno u njegovom stvaralaštvu.

A banjalučka publika upoznala je Kler na predavanju u Koncertnoj dvorani Banskog dvora Kulturnog centra, organizovanom neposredno prije izložbe. Valja naglasiti da je za predavanje pod nazivom "Engleska posla: Umjetnost, klasa i ukus" vladalo ogromno interesovanje i da je sala bila ispunjena do posljednjeg mjesta.

Izvor: Vesna Kerkez, mondo.ba

Peri, odn. Kler pojavila se na sceni na skandalozno visokim platformama na ljubičastim cipelama, u nezaboravnoj haljini i u narednih sat vremena prisustvovali smo nevjerovatnom putovanju od ideje do realizacije izložbe "Taštine malih razlika".

Izložba je nastala tokom snimanja jednog od mnoštva dokumentarnih filmova koji Peri radi za britanski Kanal 4. Boraveći u domovima različitih ljudi, Peri je primijetio neke detalje koji otkrivaju mjesto u društvu vlasnika kuće. Ta zapažanja zabilježena su prvo na fotografijama, a kasnije ih je umjetnik prenio na tapiserije, kombinujući ih sa scenama i referencama na poznata umjetnička djela, od kojih ćete sigurno prepoznati bar "Romea i Juliju" ili "Oplakivanje Hrista". Inače okosnica ove izložbe je ideja zasnovana na serijalu od osam ulja na platnu engleskog slikara Vilijema Hogarta (1697-1764) pod nazivom "Život razvratnika".

Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

"Ja za sebe ne tvrdim da sam originalan. Originalnost je precijenjena. Ja stvaram tako što stvari koje već postoje napravim na moj način", kaže.

Zašto tapiserije?

Kao umjetnička forma, tapiserija je kroz istoriju ukrašavala domove aristokrata i prikazivala vjerske, vojne ili mitske scene. Peri se poigrava statusom tapiserije, koristeći ovaj medij da prikaže scene i likove iz svakodnevnog života.

Sve to i još mnoštvo interesantnih, fascinantnih i na momente nevjerovatnih informacija o sebi, Britaniji i ljudima kazala nam je Kler u jednočasovnom predavanju. Banjalučani su imali mnoštvo pitanja, a dugotrajni aplauzi neka ovaj put posluže umjesto utisaka.

Izložba je formalno otvorena u 20 časova u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci.

Peri je na otvaranju izrazio zadovoljstvo prijemom u našem gradu i naveo da nije teško razumjeti poruku njegovih umjetničkih djela.

"Ljudska bića najviše preziru one koji se najmanje razlikuju od nih. Takvo ponašanje jeste u fokusu ove moje izložbe", kaže Peri.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić istakao je da je Banjaluka domaćin velikog kulturnog događaja.

"Veoma sam srećan što večeras u našem gradu imamo umjetničku poslasticu. Banjaluka je domaćin jednog velikog kulturnog događaja i vjerujem da će ovu izložbu posjetiti, ne samo domaća publika, nego i gosti", rekao je Radojičić na otvaranju izložbe.

On je podsjetio da Banjaluka želi 2024. godine da bude evropska prijestonica kulture.

Ambasador Velike Britanije u BiH Edvard Ferguson naglasio je da je Peri jedan od najtalentovanijih britanskih umjetnika.

"Veoma mi je drago što je Peri ovdje sa nama. On je ranije izlagao u Sarajevu, izložbu je posjetio veliki broj građana i očekujem da će tako biti i ovdje", rekao je Ferguson.

Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Direktorka Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske Sarita Vujković rekla je da je ova izložba dugo planirana.

"Imamo čast da ovakav umjetnik gostuje u Banjaluci i našem muzeju i da razgovara sa građanima. Ovo je poseban događaj koji jača naše kapacitete i otvara nove mogućnosti saradnje", kaže Vujkovićeva.

Izložba je otvorena do 20. oktobra, a organizatori su Muzej savremene umjetnosti RS i British Council BiH.

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mr.Blind

Izložba je otvorena od 7. septembra do 20. oktobra. Svaka čast organizatorima, Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u saradnji sa British Council. Hvala

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop