• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Opcija koja će promeniti telefone zauvek

Autor mondo.rs

Kako upotreba veštačke inteligencije može da poboljša performanse telefona - saznajte kroz praktične primere.

 Opcija koja će promeniti telefone zauvek Izvor: MONDO / Marko Čavić

Ako mislite da brzina vašeg telefona zavisi samo od snage CPU jedinice ili količine RAM memorije, onda se jednostavno - varate. Korišćenje koprocesora, koji podržava algoritme veštačke inteligencije, može dramatično da poboljša performanse na neobičan način.

Postoje dva načina da obavite neki zadatak za kraće vreme. Prvi je da sve radite brže, drugi - da radite manje. Postalo je prilično lako samo ubrzati uređaj, ali ovaj pristup nailazi na fizičke barijere, koje je teško prevazići, a pored toga dovode do veće potrošnje energije i, shodno tome, stvaranja viška toplote. Manje očigledan i teži, ali mnogo efikasniji pristup jeste da se smanji broj obavljenih akcija u određenoj operaciji.

Šta to znači? Zamislite, na primer, da tražite naduvanu loptu za plažu u sobi punoj raznih ormara, komoda, fioka i kutija. Možete uspešno da otvorite sva vrata, izvučete sve fioke i proverite sve kutije - pre ili kasnije sigurno ćete pronaći loptu, iako bi to moglo da vas košta mnogo vremena i truda. Ali, možete da primenite i pametniji pristup i pretražite samo one prostore, čiji oblik i zapremina nagoveštavaju da bi u njima mogla da bude naduvana lopta. Na taj način, umesto da pregledate na desetine mesta, dovoljno je pogledati na samo pet ili šest - završićete posao mnogo brže i uštedećete dosta energije.

Better, stronger, faster. The #Kirin970 chipset. #HuaweiMate10
Izvor: Huawei Mobile

Drugi način deluje potpuno prirodno, jer je to način na koji naš mozak radi, ali ako mu zadamo isti zadatak, kompjuter će primeniti prvi pristup, jer je naš način razmišljanja za njega suviše složen.

Poenta je u tome da eliminisanje svih mesta gde lopta ne bi mogla biti, podrazumeva razumevanje odnosa između različitih svojstava objekta i okruženja. Morate da znate dimenzije lopte i pregrada i shvatite da lopta ne može da stane u pregradu, koja je suviše pljosnata, čak i ako ima odgovarajuću zapreminu. Ljudski mozak može skoro momentalno da obradi sve ove podatke i njihove međusobne odnose, ali oni predstavljaju veliki izazov za kompjuterski program. Stoga, nije ni čudno što proizvođači, u želji da ubrzaju program ili operativni sistem, pribegavaju lakšem rešenju i koriste brži procesor.

Kao što je već napomenuto, ovo je slepa ulica - porastom performansi CPU jedinice, rastu i upotreba energije i proizvodnja toplote, što u slučaju pametnih telefona dovodi do umanjenog trajanja baterije i porasta temperature CPU jedinice, i samim tim iziskuje smanjenje performansi da bi se sprečilo pregrevanje. Zbog toga je Huawei rešio da primeni pametniji pristup.

Huawei Mate 10
Izvor: Huawei Mobile

Istina je da tradicionalni kompjuterski softver, kao što je operativni sistem na današnjim pametnim telefonima, nije u stanju da obavi zadatke, koji zahtevaju „opažanje“ objekata i „razumevanje“ događaja i odnosa među njima. Ali postoje programi za koje je ovo prirodan način rada koliko i za naš mozak - za sve razvijenije tehnologije mašinskog učenja i veštačke inteligencije.

Huawei je shvatio veliki potencijal veštačke inteligencije i počeo da istražuje kako se ona može iskoristiti za stvaranje revolucionarnih promena na pametnim telefonima. Rezultat tog rada je Huawei Mate 10 Pro, prvi telefon na svetu koji sadrži NPU (Neural Processing Unit) jedinicu, čip za ubrzavanje rada sa neuronskom mrežom, koji omogućava da ovaj uređaj koristi napredne algoritme za mašinsko učenje. Rezultati ovoga su - neverovatni.

Odlike veštačke inteligencije, uz podršku NPU čipa, optimizuju skoro svaki aspekt korišćenja pametnog telefona.

Učenjem o korisnikovom ponašanju uređaji zasnovani na NPU čipu, mašinskom učenju i veštačkoj inteligenciji u stanju su da predvide:

- Koje će aplikacije korisniku zatrebati, da ih unapred pripreme u memoriji i optimizuju za rad
- Privremeno da zaustave rad nepotrebnih procesa ili da ih ugase, time štedeći energiju i unapređujući performanse
- Da detektuju i prepoznaju objekte koje snima kamera, odaberu najbolja podešavanja za sliku i u deliću sekunde podese autofokus, tako da možete da uslikate objekat u pokretu i napravite savršenu fotografiju.

Korišćenjem telefona Mate 10 Pro sa NPU čipom, možete da tražite slike u ogromnim bazama podataka i do 25 puta brže nege sa uređajima, koji koriste tradicionalne algoritme i CPU.

Mogućnosti veštačke inteligencije su neograničene - ubrzana NPU jedinicom, u stanju je da unapredi skoro svaku odliku telefona:

- Dužinu trajanja baterije
- Brzinu punjenja i performanse aplikacija
- Jasnoću glasa prilikom poziva
- Kvalitet fotografija i video snimaka
- Prikaz na ekranu prilagođavanjem rezolucije u realnom vremenu.

Sve ovo je rezultat toga da tehnologija veštačke inteligencije omogućava da svaki zadatak bude obavljen bolje, koristeći dostupne resurse na način koji uređaji bez takve podrške ne mogu da pariraju. To je prava revolucija, a mi joj u redakciji MONDO MobIT redakciji upravo prisustvujemo, jer nam je Huawei Mate 10 Pro na višenedeljnom testu, tokom kojeg smo već u mogućnosti da kažemo da mnoge od ovih stvari jednostavno zvuče neverovatno, ali su i - istinite.

Ukoliko vi imate pitanja i zanima vas bilo šta o ovom modelu - tu smo!

HUAWEI MATE 10 SERIES
Izvor: Huawei Mobile.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS