Za uspešno mršavljenje važna je samo jedna stvar, nauka je upravo dokazala da "genetika" nema nikakve veze s tim.
Ako i vi spadate u one što kukaju da "ništa ne jedu, a sve im se lepi zbog genetike", vreme je da pogledate istini u oči. Na skidanje viška kilograma utiče samo količina i kvalitet hrane koju jedete, a ne neka genetska lutrija na kojoj jeste ili niste "imali sreće".
Naučnici sa Stenforda sproveli su istraživanje tokom kojeg su nasumice kontrolisali 609 odraslih osoba s viškom kilograma, koje su pre početka testiranja bile podvrgnute genetskom testiranju i proverena im je insulinska rezistencija. Zatim im je preporučena dijeta sa smanjenim unosom masti, odnosno ugljenih hidrata koje je trebalo da se pridržavaju tokom sledećih 12 meseci.
Ispostavilo se da geni utiču na način na koji telo procesuira masnoće ili ugljene hidrate, ali u minimalnoj meri. Jedino što je pravilo značajnu razliku u skidanju viška kilograma je način ishrane.
Ispitanici koji su jeli najviše povrća i najmanje prerađene hrane izgubili su najviše kilograma, bez obzira na rezultate genetskih testiranja.
"Svi mi jedemo da napunimo stomak, ako jedemo mnogo povrća, kilograme ćemo gubiti, ako jedemo čokoladu, prerađenu hranu i zaslađene sokove, kilogrami će se gomilati i genetika ni na koji način ne utiče na to", jasan je dr Lener Verman sa Grifit univerziteta u Kvinslendu.
Tokom istraživanja, učesnici su slušali predavanja o zdravoj ishrani i bili su podsticani da se više kreću, ali im je stavljeno do znanja da je fokus na ishrani u smislu biranja kvalitetne hrane, a ne brojanja kalorija, prenosi britanski "Gardijan".
"Umesto da držimo dijetu, trebalo bi prosto da usvojimo zdrave navike u ishrani", zaključuje dr Verman.