• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jedini pravi način da koristite Fejs: Ćao aplikaciji!

Autor mondo.rs

Ako brinete zbog svoje onlajn bezbednosti i učestalih Facebook problema, onda izbrišite aplikaciju i koristite društvenu mrežu na drugačiji način.

 Jedini pravi način da koristite Fejs: Ćao aplikaciji! Izvor: MONDO / Marko Čavić

Facebook je izneverio stotine miliona korisnika u poslednjih nekoliko sigurnosnih propusta, uključujući poslednji u kojem su priznali da je hakerskim napadom pogođeno preko 50 miliona korisnika, ali je još njih 40 miliona “izlogovano iz predostrožnosti“. Pogođeni su i nalozi u Srbiji, a ako i vi, kao mnogi MONDO i MobIT čitaoci brinete zbog svoje bezbednosti - evo jednog od načina da Facebook koristite bezbednije.

Izbrišite aplikaciju, jer je ona glavni krivac za to što Facebook zna sve o vama. Da biste je koristili dali ste joj previše dozvola i omogućili joj da “njuška“ po telefonu uzduž i popreko. Ukinite nakon brisanja aplikacije i sve njene ostatke, a tu mislimo na podatke, koji su ostali iza nje.

Otvorite Chrome, Firefox ili neki drugi mobilni pregledač i počnite da koristite Facebook na taj način. Aktivirajte opciju da vam Facebook preko pregledača šalje obaveštenja u panel notifikacija i nećete propustiti dešavanja na mreži (Facebook će vam vrlo brzo nakon logovanja pitati da li želite da vam šalje obaveštenja preko pregledača i dozvolite mu to).

Korišćenje Facebook mreže preko pregledača na telefonu, bez aplikacije, zahtevaće neko vreme privikavanja, sigurno, ali na taj način ćete sačuvati privatnost u većoj meri, nego što je to slučaj sa aplikacijom. Recimo, Facebook sajt neće imati pristup vašem imeniku, porukama, pozivima, listi kontakata u telefonu, vašim slikama ili video zapisima, kao što to u svakom momentu ima Facebook aplikacija. Takođe, za korišćenje bilo čega od ličnih podataka moraćete da date svoj pristanak, a u telefonu podesite, u okviru bezbednosnih podešavanja, da sajtovi ne mogu da vas prate, da ne prihvatate sve kolačiće i da vas sajt pita svaki put kad želi da pristupi vašim podacima i bilo kojoj memoriji na telefonu.

Ne zanosimo se da je ovo potpuno bezbedna opcija za korišćenje Facebook mreže, ali smo sigurni da će oni, koji brinu o svojoj onlajn bezbednosti naći da je prilično manje invazivna i da nudi više kontrole i uvid u ono šta od dozvola Facebook traži i čemu sve želi da pristupi.

Takođe, pokušajte i sa aplikacijom FRIENDLY, koja je solidna zamena i za Messenger i za Facebook i troši daleko manje bateriju i prenos podataka. Ah, da - Facebook “jede“ bateriju telefona, dokazano je već više puta, pa je i to jedan od razloga da kažete ćao aplikaciji.

Ako vam je Facebook posao ili jednostavno ne možete iz nekog drugog važnog razloga da je obrišete - žao nam je, iskreno. Svi ostali znate šta bi trebalo da uradite…

Da li ćete obrisati Fejs aplikaciju i preći na veb verziju?

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS