Već znate da je vitamin C od izuzetnog značaja za zdravlje organizma i za imuni sistem. Evo kako da napravite domaći vitamin C i budete sigurni da ga unosite dovoljno.
Naravno, uvek je opcija da kupite suplemente vitamina C, ali domaća verzija je uvek zdravija, utoliko pre što nema dodatih šećera.
Onda, kako da napravite prirodni vitamin C u prahu?
Jednostavno je - osušite koru nekog citrusnog voća (limun, pomorandža, limeta, mandarina...) i ostavite na tacni da se suši nekoliko dana. Dovoljno će biti da se suši tri do četiri dana, a ako puca kada je savijete, znači da je suva. Nakon toga, stavite u blender kako biste dobili prah ili izrendajte što sitnije.
Ovako dobijeni vitamin C možete da dodajete u hranu, u jogurt, da ih mešate sa medom (što je odlično i za ublažavanje bolova u grlu), da dodajete smuti napicima...
Ako se pitate zašto jednostavno ne biste pojeli tu pomorandžu, umesto da rendate koru, evo odgovora: naravno da možete (i treba!) da pojedete voće, ali je vitamin C mnogo koncentrovaniji u kori, nego u samom voću. Na primer, u 100 grama kore pomorandže nalazi se 136 miligrama vitamina C, dok se u istoj količini voća nalazi 71 miligram vitamina - dakle, skoro dvostruko!
Konzumiranjem kore citursnog voća ćete zato uneti mnogo više vitamina C nego jedenjem voća ili uzimanjem suplemenata. Dovoljno je da dnevno unesete kašičicu ovako napravljenog vitamina, kako biste uneli potrebnu dozu vitamina C.
Ono što je takođe dobro je da, kada izrendate koru ili je pomoću blendera pretvorite u prah, rok trajanja je do tri meseca ako ga čuvate na tamnom i suvom mestu, a do šest meseci ako ga držite u zamrzivaču.