• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izložba koja povezuje umjetnost i fudbal (FOTO)

Autori mondo.ba Autori Siniša Stanić

U Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske sinoć je otvorena izložba beogradskog umjetnika Uroša Ðurića pod nazivom "Kojim putem do kuće". Otvaranju je prisustvovao i cijeli tim FK Borac, zajedno sa trenerom i predsjednikom uprave!

 Otvaranje izložbe, Uroš Đurić, Banjaluka Izvor: Siniša Stanić/MONDO

Osim što iza sebe ima internacionalnu umjetničku karijeru, Uroš Ðurić je našoj publici najpoznatiji kao glumac iz kultnog filma Srđana Dragojevića "Mi nismo anđeli", a uz to je i bubnjar pank benda Urbana gerila, radijski voditelj, kolumnista i sveznajući lovac u popularnom kvizu.

"Kojim putem do kuće" je njegova prva samostalna izložba u Banjaluci, zamišljena kao vodič kroz multižanrovsku karijeru ovog svestranog umjetnika, koja obuhvata najznačajnije radove iz Đurićeve bogate i uspješne karijere. U pitanju je presjek njegovog umjetničkog opusa u protekle tri decenije, koji sadrži slike, fotografije i video radove iz nekoliko ciklusa - Populistički projekat, Umjetnost za klasno društvo, Političko slikarstvo, Društveni portreti, itd.

Banjalučkoj publici naročito je interesantano najnovije djelo iz ciklusa "Bog voli snove srpskih umjetnika" nastalo u saradnji sa igračima FK Borac Banjaluka. Naime, Ðurić je za potrebe ovog rada proveo nekoliko dana na treningu sa fudbalerima i stručnim štabom banjalučkog kluba i fotografisao se kao dvanaesti igrač.

Direktorka Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske (MSU RS) Sarita Vujković na otvaranju izložbe je rekla da je ova postavka pronašla način da MSU RS poveže sa do sada "nepovezivim" segmentom savremene umjetnosti kod nas, a to je sport.

"Večeras imamo priliku da ugostimo cijeli tim FK Borca, zajedno sa trenerom i predsjednikom uprave. Zahvaljujem im se što su nam otvorili vrata stadiona Borca i omogućili saradnju sa Urošem Đurićem", rekla je Vujkovićeva.

Izvor: Siniša Stanić/MONDO



Umjetnik je sam otvorio svoju izložbu, a prisutnima je prije toga ispričao dvije priče, koje govore o "daru" koji je dat svim ljudima. Prva priča bila je o kravljoj balegi, koju je viđao svakog jutra na putu za manastir u Gornjoj Šatrornji u Srbiji, dok je kao student radio na zaštiti fresaka u njemu.

"Iz te balege svako jutro, u tih 15 dana, izrastala je božanstvena, predivna, čudesna pečurka, koja bi nekoj životinji poslužila kao hrana za taj dan, a sutradan bi odmah iz iste te balege izrasla nova pečurka. To se veoma duboko urezalo u moj život, verovali ili ne", ispričao je Đurić.

Druga priča bila je o njegovoj poznanici iz Banjaluke, koja je zajedno sa njim studirala na likovnoj akademiji u Beogradu, a koja je za vrijeme studiranje, nekoliko godina, svako jutro čistila toalet u poznatom beogradskom klubu Akademija.

"Svako jutro ona je čistila ljudske izlučevine hiljadu vesele omladine koja je tu ostavila za sobom, da bi poslije toga, sređena, našminkana, vesela i sretna dolazila na akademiju da crta svoje sjajne radove. Ona je sada profesor na Akademiji.

Mi ne znamo gde je centar sveta, svet je lopta. Svaki fudbaler će vam reći da lopta ide tamo gde je usmerite. Ali da biste je usmerili tamo gde treba, treba mnogo truda, rada i znoja, da bi se postalo maher, a i maheri će pogrešiti. Ja duboko verujem da svako od nas ima dar, Mujo koji mi je pravio ćevap pre neku noć, žena koja je čistila taj objekat da bi mi mogli da jedemo, ja ne mislim da ima neke razlike između nas.

Niko ne zna zašto je ovde, manje više pokušavamo da otkrijemo sve to, ali ako možemo da vam ponudimo ono što smo prepoznali kao svoj dar, a vi to prihvatili kao deo svog života, mogu samo da vam se zahvalim i duboko naklonim - izložba je vaša", rekao je Uroš Đurić proglašavajući izložbu otvorenom.

Pogledajte galeriju:

Nakon toga on je poklonio svoje radove fudbalerima Borca i predsjedniku uprave i treneru. Predsjednik uprave FK Borac Branko Kovačević rekao je da mu je bilo lijepo sarađivati sa Saritom Vujković i Urošem Đurićem, uz opasku da "od svih stvari koje su nabojane o Urošu, on je najviše fudbaler".

Trener Darko Vojvodić zahvalio se na ogromnoj pozitivnoj energiji koju je klubu donio Uroš Đurić, "u vrijeme kada je klub možda bio u najtežoj situaciji". "Ono što hoću da kažem je da će Uroš uvijek biti dio našeg tima i Borca, i da će to ostati zauvijek. Želim mu ugodan boravak u našem gradu", rekao je Vojvodić.

Izvor: Siniša Stanić/MONDO

Izložba "Kojim putem do kuće"  biće otvorena do 22. novembra 2018. godine.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop