• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ekskluziva: Huawei savitljivi telefon iz prve ruke

Autori mondo.rs Autori Stefan Tomašević

Probili smo se do Huawei Mate X telefona i imamo priliku da vam ekskluzivno kod nas pokažemo kako on izgleda uživo i izbliza!

 Huawei savitljivi telefon Izvor: MONDO portal / Marko Čavić

Huawei Mate X je važan telefon, koji predvodi novi talas savitljivih telefona, zasnovanih na 5G tehnologiji. Ovaj model biće u prodaji u nekom trenutku tokom godine, a opet, u nekom trećem trebalo bi da se pojavi i kod nas.

Cijena mu je 2.299 evra i trenutno je najskuplji “običan“ telefon, koji nije dio neke posebne ili ograničene serije telefona, a skuplji je i od direktnog rivala, Samsung Galaxy Fold telefona, koji košta 1.970 evra. Ipak, Huawei tvrdi da se za novac, koji traži dobija vodeći 5G telefon, koji je namijenjen isključivo istinskim zaljubljenicima u tehnologiju.

Iako smo uspjeli da ga vidimo uživo, iza zatvorenih vrata, jer je na Sajmu prikazan iza stakla, čelnici Huawei kompanije nisu dozvoljavali duže zadržavanje pored telefona, kao ni fotografisanje iz ruke, isključivo zbog bezbjednosnih razloga - kompanija ne želi da bilo ko pokvari njen trud i iskoristi, možda, nešto od tehnologije prije njih.

Huawei je za Mate X upotrebio posebnu Android Pie EMUI verziju softvera, koja je prilagođena novom sistemu upravljanja na ekranu, koji je savitljiv, kad je telefon otvoren. U zatvorenom stanju to je Android kao i svaki drugi. AI je važan dio opcija i ovog telefona.

MONDO MobIT

Demo telefon je potpuno funkcionalan, sa završenim dizajnom, softverom i kompletiranom novom šarkom, koja je izrađena od 100 dijelova. Uživo telefon djeluje prosto nevjerovatno - da gledate da se ekran telefona s takvom lakoćom savija, a da ne puca! Takođe, izuzetno je tanak, ali vrlo robustan i čvrst. Svaki put kad se koristi otvaranje i zatvaranje čuje se snažno “klik“, kad se šarka aktivira i otkače magneti iz kućišta.

Huawei inženjeri, koji su nam omogućili premijeru uživo, kažu da je kompanija napravila revoluciju na tržištu uspješno kombinujući savitljiv ekran sa ovakvom šarkom, koja je sposobna da se otvori i zatvori “dovoljno“ puta. Ekran telefona napravljen je iz četiri sloja, od kojih se jedan primjenjuje direktno oko šarke, drugi je nešto nalik adhezivnom, elastičnom sloju (ili lepku), treći je sam displej, a četvrti je elastičan materijal, koji pod uglovima svjetla podsjeća na plastiku, ali nije plastika. Naravno, ekran je zaštićen od grebanja, jer obmotava cijelu spoljašnju površinu, ali Huawei nije želio da otkrije kojom je to novom tehnologijom učinjeno.

Proces dizajniranja i proizvodnje ovog telefona ustrojen je na poseban, nov način, tak oda se sve važne tehničke komponente smjeste u “zub“, odnosno dio koji naleže na savitljivi dio telefona. Tamo su tri Lajka kamere, konektori, a unutrašnja elektronika je dizajnirana iznova, zbog oblika telefona. To je uslovilo i dijeljenje baterije, pa je u tanko kućište spakovana baterija kapaciteta 4.500 mAh, sastavljena iz po jednog elementa u oba dijela telefona.

Huawei ne smatra da će ovaj telefon da se prodaje fenomenalno. Mate X važan kao prvi uređaj konvergentne grupe, koji objedinjuju PC, tablete, telefone i 5G servise. Ovo je samo jedan od oblika savitljivih ekrana, koji tek treba da postanu “mejnstrim“.

MONDO MobIT

Kvalitet prikaza ekrana ne razlikuje se od, recimo Mate 20 Pro prikaza, koliko smo mogli za pola sata DEMO sesije da se uvjerimo, a boje se ne razlivaju na mjestu gdje se telefon savija niti ostaje bilo kakav trag o savijanju. Takođe, ekran nema “notch“ i u otvorenom stanju ima osam inča, dok je preklopljen dijagonale 6.6 inča. U oba slučaja ekran je od ivice do ivice.

Kratak period druženja sa ovim telefonom ostavlja snažan utisak i tjera vas da razmislite o tome kako biste koristili ovakav jedan telefon.

Pa da vas čujemo - za šta biste vi voljeli da koristite Huawei Mate X?

Odgovorićemo i na vaša pitanja, koja očekujemo u komentarima i na svim MobIT društvenim mrežama!

Pratite sve MWC vesti na našem već formiranom tagu MWC19, a na društvenim mrežama pronađite naše izvještaje pod oznakom #MobITMWC19.

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

S7

Respect

RECENZIJE

TIPS & TRICKS