• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

„Zvučna radionica“ – sve mogućnosti zvuka

Autori mondo.ba Autori Dragana Božić

Savremeni svijet je nezamisliv bez aplikacija koje nam služe za komunikaciju, ali da li ste znali da postoji i jedna pomoću koje možete komunicirati zvukom?

„Zvučna radionica“ je aplikacija koju su osmislila i izradila dva mlada kreativca, Vukašin Berić i Nikola Petrović, a sa njom su kao tim „Log10“, učestvovali na regionalnom konkursu za izradu mobilnih aplikacija u Crnoj Gori i pobijedili. Ova aplikacija je dvojici gimnazijalaca, kao nagradu, osigurala put u Berlin na svjetsku konferenciju IDTechEx Show.

Pričali smo sa tvorcima “Zvučne radionice” o samoj aplikaciji, učešću na takmičenju, nagradi, planovima…

Naravno, prvo smo ih pitali šta je zapravo “Zvučna radionica”.

“Aplikacija ima za glavni cilj da približi ljudima pojam i mogućnosti zvuka. Za sada aplikacija ima nekoliko aspekata. Prvi je vizualizacija zvuka, odnosno iscrtava na ekranu zvučni signal prikazujući visine tonova očitanog zvuka. Pored toga sadrži i generator zvuka koji omogućava da se proizvede zvuk određene frekvencije koji korisnik podešava. Sadržan je zabavni dio koji pusti određen zvuk korisniku, te se od korisnika očekuje da pogodi frekvenciju zvuka (dozvoljena je određena greška), što bi trebalo pomoći korisniku da izoštri čulo sluha”, kaže Vukašin Berić.

Dodaje da je finalni segment komunikacija, odnosno aplikacija omogućava da dva uređaja prenose poruke jedan drugom koristeći samo zvuk.

Aplikacija ima dvije različite ciljane grupe, klasičnim korisnicima omogućava da se bolje upoznaju sa zvukom, te omogućava i programerima da se upoznaju sa mogućnostima android platforme u proizvodnji zvuka.

“Ljudi se nevjerovatno mnogo oslanjanju na zvuk kao sredstvo prikupljanja informacija iz sredine. Okružuje nas i procesuiramo ga stalno. Htjeli smo istražiti kako učiniti zvuk interesantan ostalima, ali i naučiti kako manipulisati njime programerski”, rekao nam je Nikola Petrović.

Na samoj izradi aplikacije, kako kažu, intezivno su radili sedam dana, ali svemu tome prethodilo je nekoliko sedmica osmišljavanja i planiranja .

“Susreli smo se sa par izazova od kojih je prvi bio korišćenje novog programa za pravljenje android aplikacije (Visual Studio) u kojem do tada nismo radili android projekte”, kazao je Berić i istakao da do sada nisu pravili aplikaciju za takmičenja u Visual Studio-u.

“Radili smo neke aplikacije sami za sebe ali u Android Studio-u. A inače radimo drugačije projekte koji su uglavnom za računare”, pojasnio je Berić.

Odluka da se prijave na takmičenje je bila isključivo njihova.

“Igrom slučaja smo čuli za takmičenje i pomislili smo da bi bilo interesantno iskustvo”, rekao je Petrović, a Berić dodao da je pobjeda bila neočekivana jer je konkurencija bila veoma jaka.

“Bilo je mnogo veoma dobrih aplikacija i žiri je imao težak posao u donošenju odluke. Mi smo bili presrećni kada smo proglašeni za pobjednike. A samo takmičenje je bilo odlično organizovano na čemu prije svega treba da smo zahvalni kompaniji m:tel”, dodao je Berić.

Nikolu i Vukašina u aprilu očekuje put u Berlin na svjetsku konferenciju IDTechEx Show, koji su dobili kao nagradu na ovom takmičenju, a ističu da će im posjeta ovoj konferenciji mnogo značiti u daljem radu.

“Očekujemo nevjerovatno vrijedno i bogato iskustvo iz svijeta najsavremenije tehnologije. Sigurni smo da ćemo kući ponijeti važne ideje i zaključke o budućnosti savremene tehnologije”, smatra Petrović, dok Vukašin očekuje da je veoma značajno to što će biti u prilici da vide nove tehnologije i čuju predavanja vrhunskih stručnjaka u oblastima tehničkih nauka.

“Takođe ćemo imati mogućnost da saznamo koje tehnologije imaju perspektivu da postanu veoma značajne u skorijoj budućnosti te da se potencijalno orjentišemo koje oblasti bi bilo dobro poznavati za budući posao”, kazao je Berić.

A posao kojim će se baviti je…

“Još u 7. razredu sam čvrsto odlučio baviti se programiranjem i ne odustajem od toga. Stoga, nadam se da ću studirati 'Computer Science' na fakultetu. Cijelo iskustvo u Podgorici, a i pobjeda, su mi samo afirmisali moje želje i ciljeve”, zaključio je Petrović.

Berić takođe kaže da je odabir fakulteta “pao” mnogo prije ovog takmičenja.

“Takmičenje je samo potvrdilo moj izbor, a to je informatika u Milanu na Politehničkom univerzitetu”, izjavio je Berić.

Kompanije m:tel Crna Gora, Telekom Srbija i m:tel BiH organizovale su finale konkursa za izradu aplikacija za mobilne uređaje - „Regionalni app izazov“, namijenjenogsrednjoškolcima. U finalnom ciklusu takmičenja koje se drugi put održava na regionalnom nivou,učestvovali su timovi iz Srbije,BiH i Crne Gore -autori pobjedničkih aplikacija na državnim takmičenjima.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS