• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PREMIJERA: Huawei P30 i P30 Pro su (naj)bolji u svemu!

Autori mondo.rs Autori Jelena Vuleta

Ovo su Huawei P30 i Huawei P30 Pro - ni manje ni više - najbolji kamera-telefoni, koji donose značajna unapređenja i u svakom drugom segmentu.

 PREMIJERA: Huawei P30 i P30 Pro su (naj)bolji u svemu! Izvor: MONDO portal / Marko Čavić

Prošle godine, negde u ovo vreme, kad se pojavio Huawei P20 trio telefona, rekli smo vam da će to biti model, koji će napraviti promenu na tržištu. Krenulo je od spektakularne kamere i tokom godine se pokazalo da smo bili u pravu - ostao je najbolji kamera-telefon do danas. Ipak, Huawei nije uspeo da se nametne korisnicima samo dobrom kamerom. Kompanija je to uradila dobrim imidžem uopšte, modernim dizajnom i setom funkcija, koje su bile očekivane za najveći broj korisnika.

Danas je vreme da krenemo dalje i upoznamo naslednika, od kojeg očekujemo da sve bude još bolje! Ne, nismo mi krivi za to - kompanije su nas navikle da bi tako trebalo da bude, a od Huawei-ja imamo dodatan razlog da tako nešto očekujemo, jer uvek uvede značajne promene na svakoj sledećoj generaciji telefona.

Rekli bismo da je to zamka u koju Huawei ne upada, za razliku od konkurencije...

I krećemo od onoga što znamo da će većina vas odmah, na prvi pogled prokomentarisati - da, Huawei je zadržao “notch“ i na P30 seriji, ali to ne bi trebalo da vas brine, jer je “kapljica“ minimalna i neće vam smetati, sigurni smo. Ipak, nije “notch“ ono što karakteriše ovaj telefon - kamere su ključne. Kamere i još dosta toga, naravno o čemu ćete otkriti u ovom premijernom predstavljanu Huawei P30 i Huawei P30 Pro serije.

Pariz je još jednom, nakon Huawei P20 serije bio domaćih premijere novih Huawei telefona. Grad svetlosti je više nego simbolično izabran, jer je prelep i danju i noću, baš kao što kompaniji Huawei treba da dokaže kameru svojih novih telefona i uhvati lepotu francuske prestonice u svim izdanjima. Leica i Huawei radili su posebno tokom kreiranja Huawei P30 serije na doterivanju kamere, koja je promenjena praktično u potpunosti i umesto klasičnog “setapa“, koji nam je donela Huawei P20 serija imamo potpuno nov.

Huawei P30 ima tri kamere pozadi, dok je na zadnjem delu Huawei P30 Pro telefona bilo dovoljno mesta za četiri kamere. Tri su vezane, a četvrta je ToF, o čemu će kasnije biti reči.

Jedan od najpoznatijih sajtova za vrednovanje rezultata kamera na mobilnim telefonima po njihovom kvalitetu, DxO Mark, stavio je Huawei P30 i Huawei P30 Pro na najviše pozicije, omogućivši tako da kompanija Huawei u Top 3 uređaja po kvalitetu kamere ima čak tri modela - oba P30, P20 Pro i Mate 20 Pro.

DxO Mark ocena je neverovatnih 112!

ova četvorostruka kamera objašnjenja - DETALJNO!

Huawei P30 Pro opremljen je novom Leica Quad kamerom, sa novim SuperSpectrum senzorom rezolucije 40 megapiksela, ultraširokim senzorom rezolucije 20 megapiksela, 8 megapiksela telefoto senzorom i potpuno novom Time-of-Flight (ToF) za preciznije skeniranje kadra i bolje podešavanje parametara slikanja.

Najmoćniji senzor kamere, novi SuperSpectrum (1/1.7 inča) senzor prikuplja svetlost na potpuno nov način. RYYB SuperSpectrum sistem (crvena-žuta-žuta-plava) boja prevazilazi uobičajen RGBG Bayer filter (crvena-zelena-plava-zelena) menjajući jedan zeleni filter superiornijim žutim, što omogućava povećanje ISO parametra na čak 204.800 i 409.600 kod P30 i P30 Pro uređaja. Koristeći ovu i tehnologiju uvećanog piksela, Huawei je sa Leica inženjerima uspeo da stvori kvalitetnije fotografije u svim uslovima osvetljenja, uključujući noć i druge tamne scenarije.

Zbog novog sistema kamere i osetljivijeg glavnog senzora Huawei P30 serija omogućava registrovanje do 40 odsto više svetla, nego bilo koji drugi Huawei telefon ranije.

Druga kamera, ultraširoka, optike f/1.6 zajednički radi sa SuperSpectrum kamerom na kreiranju moćnijih fotografija, posebno u noćnim uslovima, uz EIS (elektronsku) i OIS (optičku) stabilizaciju kadra.

Treća kamera je namenjena optičkom zumiranju do čak 5x, uz do 10x hibridni zum (optički i softverski) uz zadržavanje visokog kvaliteta fotografije. Ova kamera zove se SuperZoom i donosi prvi put i digitalno zumiranje do čak 50x! Ove neverovatne brojke postižu se zahvaljujući novom tipu izrade kamere, periskop kameri, koja sadrži prizmu za prelamanje svetlosti. Da saznate kako je Huawei uspeo da sačuva tanak dizajn kućišta, a toliko unapredi kameru - pročitajte naš detaljan prikaz periskop kamere.

Poslednja kamera na Huawei P30 je ToF, odnosno Time-of-Flight, koja je zadužena za skeniranje okruženja i izračunavanje razdaljina, da bi se proračun iskoristio za bolji boke efekat i zamućivanje pozadina, kao i neke 3D dodatne mogućnosti. Ova kamera dostupna je samo na Huawei P30 Pro.

Huawei P30 ima tri kamere, a i jedan i drugi model spreda imaju selfi kameru rezolucije čak 32 megapiksela. Ova kamera ne nudi napredno 3D skeniranje lica, ali se može koristiti za otključavanje telefona licem.

Meet the Huawei P30 Series
Izvor: Huawei Mobile

Selfi kamera je fiksiranog fokusa, pa ćemo videti koliko je bolja od one na P20 Pro i pored značanog povećanja megapiksela.

AI HDR10+, unapređen video i još noviteta

Prednja i zadnja kamera na oba telefona poseduju i novi AI sistem, koji ima implementiran HDR10+, što omogućava dobre fotografije čak i kad se slikaju selfiji uz jako pozadinsko svetlo. Stvarajući više fotografija u samo jednom okidanju Huawei P30 i Huawei P30 Pro kamere izračunavaju parametre za dobijanje najboljeg kvaliteta slike i to tako da previše osvetljene ne budu takve, kao ni mračne slike da ne ostanu - mračne. Novina je i Super Portrait Mode, koji funkcioniše na bazi združivanja četiri piksela u jedan, kako bi se dobile čistije i kvalitetnije slike.

Video snimanje je unapređeno kombinacijom EIS i OIS parametara u svim rezolucijama i kvalitetu snimanje. Video snimanje ne uključuje samo unapređeno noćno snimanje, nego i neverovatno kvalitetne kadrove snimaka nastale iz neposredne blizine objekta, od samo par centimetara, bez zamućenja ili podrhtavanja kadra.

Huawei na P30 seriji predstavlja i novi industrijski standard, Dual-View mod, koji pruža snimanje video snimaka istovremeno sa dve kamere pozadi u podeljenom prozoru. Istovremeno je moguće koristiti ultraširoku kameru i kadar SuperZoom kamere, kao kontrast.

Izvor: MONDO portal / Huawei

I sve ostalo što morate da znate o P30 seriji

Huawei P30 dolazi sa ravnim ekranom dijagonale 6.1 inč (15.5 centimetara), dok Huawei P30 Pro ima zakrivljen ekran dijagonale oko 6.5 inča (što je za centimetar više od P30). Rezolucija oba ekrana je FHD+, odnosno 2.340 x 1.080 piksela. Oba telefona imaju OLED ekrane sa HDR10 podrškom, Dual SIM, Dual VoLTE podršku i Kirin 980 čipset sa Dual NPU-om za bolje prepoznavanje scene slikanja ili snimanja, uz usavršavanje foto i video moda kamere. Telefoni su zaštićeni od vode i prašine po IP68 standardu i omogućavaju super brzo punjenje, koje je patentirao Huawei od 40 vati (SuperCharge). Baterija P30 ima 3.650 mAh kapacitet, a P30 Pro 4.200 mAh.

U odnosu na prošlu generaciju Huawei P30 serija ima veći i bolji ekran, više memorije, više RAM, bolji čipset, jaču grafiku, bolje kamere, brže punjenje i dodatno bežično punjenje, skener otiska prsta pod ekranom, lepši i unapređen dizajn, nove tehnologije povezivanja, manji “notch“ i još niz prvi put primenjenih opcija ili unapređenja u oblasti zvuka, video snimanja, veštačke inteligencije i softvera.

MONDO MobIT

Softver je Android 9.0 presvučen EMUI 9.1 korisničkim okruženjem sa naprednim AI funkcijama. Neki od EMUI 9.1 noviteta su Extendable Read-Only File System (EROFS) za brže i kvalitetnije čitanje memorije, kao i OneHop, nov sistem lakog deljenja sadržaja između telefona i uređaja u okolini.

Huawei P30 Pro dolazi sa 8 GB RAM i 128, 256 ili 512 GB memorije, dok Huawei P30 dolazi sa 6 GB RAM i 128 GB memorije. Oba uređaja podržavaju Bluetooth v5.0, kompletan Wi-Fi i GPS opseg, USB Type-C, NFC, kao i 3.5 mm audio priključak na Huawei P30.

Pre nego što vam otkrijemo koliko koštaju kod nas, zaključićemo Huawei P30 Pro opis napomenom da podržava i potpuno novi sistem prenosa zvuka, koji je Huawei nazvao Acoustic Display Technology i činjenicom da prvi put u Huawei P seriji oba telefona imaju skener otiska prsta ispod ekrana.

Cena Huawei P30 Pro je 1.060 evra za model od 128 GB sa 8 GB RAM, odnosno 124.990, što P Seriju prvi put izjednačava sa Huawei Mate Pro serijom, što je prilično iznenađujuće. Očekivali smo za 100 evra nižu cenu.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Huawei P30 Pro specifikacije:

- Ekran: 6.47 inča (16.5 centimetara), OLED (2.340 x 1.080 piksela),  ppi, 19:5.9 odnos stranica, zaštita od grebanja, HDR10
- Čipset: Kirin 980 Dual NPU za proračune, video i foto kameru (7 nanometara)
- RAM: 8 GB
- Interna memorija: 128 GB / 256 GB / 512 GB + Nano card
- Kamera: 40 MPx + 20 MPx + 8 MPx + ToF, četvorostruka:
     - Prva: otvor blende 40 MP, f/1.6, (wide), 1/1.7", PDAF/Laser AF, OIS
     - Druga: 20 MPx, f/2.2, 16 mm (ultrawide), 1/2.7", PDAF/Laser AF
     - Treća: Periskop 8 MPx, f/3.4, 80 mm (telephoto), 1/4", 5x optički zum, OIS,
        PDAF/Laser AF, 10x hibridni zum, do 50x digitalni zum
     - Četvrta: 3D ToF kamera
     - Dodatno: HDR video, AI pomoć, Portreti, Dual-Video opcija, blic
- Selfi kamera: 32 MPx, f/2.0 (wide), Auto HDR, portreti, ulepšavanje
- Baterija: 4.200 mAh + SuperCharge 40 vati punjenje + brzo bežično punjenje 15 vati, kao i punjenje drugih uređaja po tom standardu
- Operativni sistem: Android 9.0 Pie sa EMUI 9.1
- Veze: NFC, Huawei Pay (Visa, MasterCard), GPS, GPS-A, Glonass, 4.5G i LTE 4G, 3G, GSM, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct, hotspot, Bluetooth v5.0, A2DP, LE, aptX, USB Type-C + microUSB konvertor u paketu, USB Host
- Ostalo: Stereo zvučnici, IP53, Dual SIM, Dual VoLTE, zaštita od grebanja i oštećenja, skener otiska ugrađen u ekran, skener lica, Infra red + daljinski...
- Cena: 1.060 evra / 124.990 RSD (dostupan od 29. marta).

Izvor: MONDO portal / Huawei

Huawei P30 specifikacije:

Ekran: 6.1 inč (15. 5 centimetara), OLED (2.340 x 1.080 piksela), 428 ppi, 19.5:9 odnos stranica, Corning Gorilla Glass 5 zaštita, HDR
Čipset: Kirin 980 Dual NPU za proračune, video i foto kameru (7 nanometara)
RAM: 6 GB
Interna memorija: 128 GB + Nano card
Kamera: 40 MPx + 20 MPx + 8 MPx + ToF, trostruka:
     - Prva: 40 MPx, f/1.8, 27 mm (wide), 1/1.7", PDAF/Laser AF
     - Druga: 16 MPx, f/2.2, 16 mm (ultrawide), 1/2.7", PDAF/Laser AF
     - Treća: 8 MPx, f/2.4, 80 mm (telephoto), 1/4", 3x optički zum, PDAF/Laser AF
     - Dodatno: HDR video, AI pomoć, Portreti, Dual-Video opcija, blic
Selfi kamera: 32 MPx, f/2.0 (wide), Auto HDR, portreti, ulepšavanje
Baterija: 3.650 mAh + SuperCharge 40 vati punjenje + brzo bežično punjenje 15 vati, kao i punjenje drugih uređaja po tom standardu
Operativni sistem: Android 9.0 Pie sa EMUI 9.1
Veze: NFC, Huawei Pay (Visa, MasterCard), GPS, GPS-A, Glonass, 4.5G i LTE 4G, 3G, GSM, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct, hotspot, Bluetooth v4.2, A2DP, LE, aptX, USB Type-C + microUSB konvertor u paketu, USB Host, 3.5 mm audio ulaz, skener otiska prsta ugrađen u ekran
Ostalo: Stereo zvučnici, IP68, Dual SIM, Dual VoLTE, zaštita od grebanja i oštećenja, skener otiska prsta ugrađen u ekran, skener lica, Infra red + daljinski...
Cena: 760 evra / 89.990 RSD (dostupan od 29. marta).

Huawei Share OneHop
Izvor: Huawei Mobile

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS