• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cvijetić i Rakulj "ukrstili stihove" na Art terasi

Autori mondo.ba Autori Siniša Stanić

Na Festivalu književnosti "Imperativ" u Banjaluci, u okviru programa "Poeziju će svi čitati", sinoć su na Art terasi Banskog dvora "odmjerili snage" pjesnici Darko Cvijetić i Milan Rakulj. Pročitajte kako je bilo...

 Darko Cvijetić i Milan Rakulj "ukrstili stihove" na Art terasi Izvor: Siniša Stanić/MONDO

/piše Siniša Stanić/

Vikipedija kaže da je Darko Cvijetić književnik, režiser i dramaturg, rođen 1968. u Prijedoru, koji je do sada objavio 12 knjiga i režirao desetak predstava. Njegove pjesme prepjevane su na francuski, engleski, njemački, slovenski, hebrejski, albanski, mađarski, poljski, makedonski i jidiš.

O Milanu Rakulju na Vikipediji još uvijek nema ništa, ali o njemu ipak znamo da je rođen 1985. u Livnu, da živi i radi u Banjaluci, da je do sada objavio dvije zbirke pjesama, kao i da se pored pjesništva bavi i novinarstvom.

Program "Poeziju će svi čitati" osmišljen je tako da pjesnik domaćin (u ovom slučaju Rakulj) na neki način ugosti gostujućeg pjesnika (Cvijetić), a u praksi to je sinoć značilo da oba pjesnika naizmjenično čitaju i recituju svoje pjesme, bez suvišne priče.

Iako ovaj interesantan književni događaj nije zamišljen kao pjesničko nadmetanje, on je ipak postavljen tako da slušalac, htio ne htio, nakon nekog vremena počne da poredi dvojicu pjesnika, "važe" im stihove i interpretaciju, i, samo za sebe, u glavi, proglašava pobjednika tog, nekakvog, imaginarnog pjesničkog dvoboja.

Pa, evo šta se autoru ovih redova sinoć motalo po glavi...

Teme poezije Darka Cvijetića skoro isključivo su rat, smrt i krv, u kombinaciji sa djecom kao glavnim protagonistima. A to je, naravno, provjeren recept iz balkanske "horor" pjesničke baštine, od Ivana Gorana Kovačića do Skendera Kulenovića, za postizanje pouzdanog poetskog dejstva kod našeg naroda, obuzetog smrću i u stalnom strahu od iste.

Cvijetić se ne rasipa sa riječima, već svedeno, efikasno i precizno kombinuje navedene elemente, pa kao rezultat kod slušalaca nastaju snažno uznemirenje, tjeskoba i mračna, iracionalna griža savjesti.

S druge strane, glavna preokupacija poezije Milana Rakulja je - žena, tj. sva moguća čudesa i zavrzlame koje proizilaze iz odnosa pjesnika i nje. Iako se i kod Rakulja kao tema pojavljuje rat, on nema glavnu ulogu, već je više nalik na romantičnu pozornicu (kao na primjer kod Ćopića), za mnogo važnije i strašnije okršaje... Okršaje srca.

Cvijetićeva poezija zaista je efektna, a njegov nastup je ozbiljan, mračan i sugestivan. S druge strane, Rakuljeve pjesme na momente su nezgrapne i nezrele, često preopširne i pretjerano rječite, ali jednostavno plijene svojom iskrenošću i toplinom.

Tako da, rekao bih da: Cvijetićeva poezija - ubada i siječe, a Rakuljeva - miluje...

Poeziju će svi čitati... Banski Dvor, 30. 5. 2019.
Izvor: Siniša Stanić/MONDO

I, to je to, što se ove dvojice pjesnika tiče. Festival Književnosti "Imperativ" nastavlja se i narednih dana, a danas nas u Banskom dvoru očekuju, pored cjelodnevnog sajma, programi sa Tanjom Stupar Trifunović, Mirjanom Bobić Mojsilović, Goranom Gavrićem Grgom i Đorđem Miketićem.

Ulaz na sva dešavanja je besplatan.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop