Priznanje za film banjalučkog reditelja

Autor:

Dokumentarni film "Čarobnjak iz Mutnja" banjalučkog autora Branka Lazića dobio je specijalno priznanje za doprinos filmskoj umjetosti na nedavno završenom 27. Međunarodnom festivalu etnološkog filma u Beogradu.

Priznanje za film banjalučkog reditelja Foto: Siniša Stanić/MONDO

Žiri u sastavu Јugoslav Pantelić, direktor Јugoslavenske kinoteke, Anita Panić, novinarka i Daniel Rafaelić, filmski kritičar i upravnik Hrvatskog audiovizuelnog centra, obrazložio je da se nagrada dodjeljuje zato što film na vješt i zanimljiv način dočarava svijet srpskog Holivuda.

Film "Čarobnjak iz Mutnja" govori o 33-godišnjem Ivi Caru sa planine Rudnik u Srbiji, koji je prije deset godina podigao kredit i na brdu iznad Ibarske magistrale napravio natpis "Srpski Holywood". Kredit je dvije godine vraćao od plate koju zarađuje radeći kao noćni čuvar u flotaciji "Rudnik".

Godinu dana kasnije na strmini kod natpisa "Srpski Holywood", Ivo je napravio i "Adrenalin ljuljašku" kako bi odrasli, kako kaže, u trenucima dok se ljuljaju mogli da se vrate u djetinjstvo.

"Čarobnjak iz Mutnja" je poslije premijere na Beldoksu prikazan i nagrađivan na festivalima u Slovačkoj i Crnoj Gori, a upravo ovih dana učestvuje u zvaničnoj selekciji Tuzla film festivala. Krajem oktobra film će biti predstavljen na najvećem festivalu dokumentarnog filma u jugoistočnoj Evropi Јihlava u Češkoj, u sklopu Ist silver marketa.

Producent filma je Radio televizija Republike Srpske, izvršni producent Aleksandar Ševa, montažer Vedran Marić, dizajner tona Vladimir Vladetić, a režiju i kameru potpisuje Branko Lazić.

MONDO intervju sa Brankom Lazićem pročitajte OVDJE.

Tagovi:

Ostale vijesti