• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FOTO: Ljubitelji stripa u Banjaluci došli na svoje

Autori mondo.ba Autori Bojan Jakovljević

U Kamenoj kući na tvrđavi Kastel otvoren Drugi međunarodni Salon stripa.

 Drugi Salon stripa Deveta dimenzija Banjaluka 2019 VIDEO Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević

Ljubitelji "devete umjetnosti" iz Banjaluke imali su priliku večeras da prisustvuju otvaranju Drugog međunarodnog Salona stripa u Kamenoj kući na tvrđavi Kastel.

Salon, koji drugu godinu zaredom organizuje Udruženja strip autora i obožavalaca stripa Republike Srpske "Deveta dimenzija", otvorio je ambasador Italije u BiH Nikola Minazi, koji je naglasio da je izuzetno srećan što je u BiH izuzetno popularan strip, naročito onaj italijanski.

Njegovi sunarodnici Fabio Ćeloni, popularni strip crtač Dilan Doga, Dampira i Bred Berona, koji je poznat i po radu sa "Diznijem", te Marika Daloko, specijalni su gosti drugog izdanja banjalučkog Salona stripa, a tu su i dobro poznata lica strip scene iz regiona Aleksa Gajić, Nenad Cvitičanin, Igor Marković, Zoran Stefanović, Darko Kreč, Lazo Sredanović, Senad Mavrić, Milan Mladić, Zdravko Knežević, Srđan Salat, Predrag Ikonić, Srđan Vranješ, Borislav Maljnović, Jovan Bratić, Goran Lojpur i Aleksandar Petrić.

Trodnevno druženje biće upotpunjeno raznim izložbama pomenutih autora, radionicama stripa, te berzom, na kojoj će posjetioci moći da kupe, ali i razmijene stripove.

Prvi čovjek "Devete dimenzije" Zoran Pejić, koji je među najzaslužnijim za pokretanjem ovakvog događaja u gradu na Vrbasu, u razgovoru za MONDO istakao je da je izuzetno srećan večerašnjom posjetom koja je, čini se, još bolja nego što je to bio slučaj prošle godine, kada je Salon doživio premijeru.

"Srećan sam što je ovoliki broj posjetilaca došao da pogleda naših 14 izložbi, da popriča sa strip autorima, crtačima, kao i izdavačima, te da razmijene stripove i dobiju autograme autora", rekao je Pejić.

Vikend pred nama donosi brojne zanimljivosti...

"Sutra od 11 časova kreće Škola stripa, koja je besplatna za sve učesnike. Ko god dođe, dobiće potreban materijal za crtanje. Naravno, tu su i promocije svih novih izdanja, te izložbe autora koji gostuju na ovogodišnjem Salonu."

Svakako posebni gosti u Banjaluci su svjetski poznati strip autori Ćeloni i Marika.

"Ćeloni je crtao Dilan Doga, Dampira i Bred Berona, radi i za Volt Dizni, odličan je crtač, takođe i izuzetno komunikativan, tako da vjerujem da će svi uživati u razgovoru sa njim", naglasio je Pejić.

"Deveta dimenzija" tokom drugog međunarodnog Salona stripa predstaviće i svoja najnovija izdanja.

"Tu je strip manga 'Lost Hope' našeg autora Srđana Vranješa, koja se premijerno pojavila prošle godine. Njegov je kompletan scenario i crtež, čak je unutra ubacio i manga zvukove, a večeras imamo priliku da to vidimo i uživo. Tu je i monografija pokojnog Mire Mlađenovića, koja će biti premijerno prikazana na Salonu", zaključio je Pejić.

Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević

Podsjetimo, Drugi međunarodni Salon stripa u Banjaluci traje do nedjelje, a ulaz je slobodan.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop